< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Orbán ismét elszámította magát Támadás a Fidesz ellen Erdélyből

| Mobile | RSS

Orbán ismét elszámította magát Támadás a Fidesz ellen Erdélyből

Konok nép a székely, bizonyították mindezt az elmúlt évszázadok során számtalanszor. Politikájukat, nézeteiket zömmel mindig az anyaországgal szemben határozták meg. “Csakazértis” alapon. Orbánék az elmúlt években több alkalommal is “itthonról” akarták az észt osztani számukra, a 2014-es magyarországi választásokon visszavágásra készülnek az erdélyiek.

Erdély az orbáni külpolitikai kudarcának egyik legékesebb példája. Többszöri próbálkozásra sem sikerült megértenie, a székelyek szeretik eldönteni, mi a jó számukra. Hiába alapítanak pártot, sőt pártokat, a többség továbbra is az RMDSZ-ben látja az erőt, míg az anyaországból patronált jelöltek szinte sosem tudnak kirívó eredményeket elérni. A Fidesz szalámi taktikája azonban visszaüthet, ugyanis az RMDSZ megelégelte a pofozógép szerepét, és revánsra készül.

A recept egyszerű, maga Orbán Viktor írta számukra. Alapítani kell egy másik pártot. Nos, a határontúli magyarok szavazati jogának megadása után az RMDSZ szavazóbázisa egészen komoly potenciált jelenthet a magyarországi választásokon is. Hogyan? A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) több politikusa is kezdeményezte a hétvégén egy Magyarországon bejegyzendő határon túli párt létrehozását, amelyre a magyarországi parlamenti választásokon a magyar állampolgárságot szerzett határon túli magyarok szavazhatnának.

Mindez azzal a veszéllyel fenyegetheti a Fideszt, hogy az onnan számolt plusz szavazatok jókora hányada elveszhet, hiszen az új párt feltehetőleg sérelmei miatt szóba sem fog állni a Fidesszel. Ráadásul a pakliban az is benne van, hogy éppen a mérleg nyelvét jelentheti majd az új párt, ha az ellenzék kétévnyi semmittevés után valamit kezd magával.

Orbán Viktor számára tanulságos lehet ez a bejelentés. Az eddig egyoldalú szkander kétfrontos háborúvá fajulhat. Egyelőre persze nem tudni, hogy Markóék részéről ez inkább csak verbális játék, amolyan erőfitogtatás, vagy komolyan is gondolják a magyar országgyűlési választásokon való részvételt, de tény: a lehetőség adott számukra. Jelölteken sem kell gondolkozniuk, hiszen a határontúli magyarok kizárólag listára szavazhatnak. Az előzetes felmérések szerint a többség korábban a Fideszt támogatta volna voksával, ám arra senki sem számított, hogy éppen a határon túliakat képviselő párt is megjelenik a szavazólapon. Mindenestre nagy lesz a dilemma nekik…

forrás:ma.hu

Leave a Reply 242 megnézve, 1 alkalommal mai nap |