< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: A magyar lépéseket másolja az EU

| Mobile | RSS

A magyar lépéseket másolja az EU

A korábban kritizált döntések sorra válnak elfogadottá az unióban

Az unió ajánlásaival szemben kitartunk az adópolitikánk mellett, a kohéziós támogatások megmaradásáért pedig a szomszédainkkal együtt szállunk harcba – hangsúlyozta Orbán Viktor az EU-csúcson.

„Adóügyekben és a kohéziós pénzek kapcsán nem alkudunk”Adóügyekben és a kohéziós pénzek kapcsán nem alkudunk – jelentette ki Orbán Viktor az EU-csúcsértekezlet tegnapi, záró sajtótájékoztatóján. A miniszterelnök szerint a sokat kritizált magyar gazdaságpolitika immár elfogadottá vált, ez pedig erősíti a magyar önbizalmat. Példaként említette a bankadót és a tranzakciós adót, amely európai téma lett, valamint azt a felfogást, amely szerint az új adónemekből keletkezett bevételt növekedésre kell fordítani. Az Index.hu tudósítása szerint kiemelte: az Európai Bizottság ajánlásai közül néhányat visszautasított Magyarország, mert nem hajlandó feladni adópolitikájának azt az irányát, hogy az adóterhelés súlypontja a jövedelmekről egyre inkább a fogyasztásra és a forgalomra kerül át.

A kohéziós alappal kapcsolatban kiemelte: ez az egyetlen eszköz, amely biztosan alkalmas a növekedés ösztönzésére. Ezért a következő hétéves uniós költségvetésben is ragaszkodunk a kohéziós alapok fenntartásához, az EU ugyanis ötödével csökkentené a felzárkóztatásra szánt támogatás mértékét. Orbán Viktor szerint ebben az ügyben a csehek, a lengyelek és a szlovákok is velünk vannak.

A csütörtök délután kezdődött csúcsértekezlet maratoni hosszúságúra nyúlt, de az eredmény magáért beszél: az állam- és kormányfők elfogadták a növekedési paktumot, a céljaira százhúszmilliárd eurót mozgósítanak. Az euróövezeti országok különtalálkozóján döntés született egy olyan mechanizmus felállításáról is, amely lehetővé teszi, hogy az euróövezeti mentőalapok segítségével közvetlenül tőkésítsék fel a bajba jutott bankokat. Mindemellett közös bankfelügyeleti rendszerről is megállapodtak a valutaunió tagjai. Ezzel kapcsolatban Orbán Viktor megjegyezte: komoly kérdés, hogy a közös felügyelet csak az eurózónára vagy az egész EU-ra vonatkozzon-e. Úgy látja, higgadtan kell majd dönteni, a következő fél évben pedig a bankárokkal, a pénzügyi felügyelettel, a kormányzattal és a befektetőkkel is tárgyalni kell. Hangsúlyozta, szabad kezünk van: csatlakozni, vétózni és kimaradni is lehet.
Az Európai Unióba tart Montenegró

Megkezdődhetnek a csatlakozási tárgyalások Montenegró és az Európai Unió között, mivel tegnap az uniós tagországok állam- és kormányfői jóváhagyták az erről szóló döntést. Herman Van Rompuy, a kormányfői fórum elnöke közölte: a tárgyalások hivatalosan már tegnap meg is kezdődtek. A csatlakozási tárgyalások várhatóan több évig tartanak majd, akárcsak a keleti bővítés korábbi hullámai során. (MTI)

Köpöncei Csilla

forrás:magyar hírlap.hu

Leave a Reply 210 megnézve, 1 alkalommal mai nap |