< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: A Mol is fizetett a fegyverlobbista osztrák grófnak

| Mobile | RSS

A Mol is fizetett a fegyverlobbista osztrák grófnak

A Falter című osztrák lap szerint az OMV és a Mol is fizetett a számos gyanús ügyben érintett Alfons Mensdorff-Pouilly grófnak. Az átutalásokat Ausztriában az ügyészség vizsgálja, a két cég nem reagált a cikk állításaira. Az ismert lobbista gróf ellen már vádat emeltek az ausztriai vadászrepülőgép-beszerzések miatt, de a neve felmerült a magyarországi Gripen-szerződések ügyében is.
Forrás: seitenblicke.at

Kétmillió eurót (mai árfolyamon 570 millió forintot) utalt át a Mol 2005-ben egy ismert, és több ügyben megvádolt osztrák lobbistának, Alfons Mensdorff-Pouilly grófnak – írja a Falter című liberális-baloldali hetilap szerdán megjelenő száma a lobbista egyik ausztriai bankszámlájának adataira hivatkozva.

A kedden kivonatosan ismertetett cikk szerint a Mol akkor utalt Mensdorff-Pouillynak, amikor az OMV osztrák kőolajkonszern a Mol második legnagyobb részvényese volt, és igyekezett döntő befolyást szerezni a cégben. A lobbista a Falter szerint 2005 és 2006 között összesen legalább három és fél millió eurót kapott a két vállalattól, de eddig csak az OMV-től kapott átutalásai voltak ismertek.

“Az ügyészség vizsgálja az ügyet, mert lehetséges, hogy akkori OMV-vezetők bűncselekményt követtek el” – írja a Falter, amely szerint velük szemben hűtlen kezelés és pénzmosás, a lobbista ellen megvesztegetés gyanúja merült fel. A cikkből nem derül ki egyértelműen, hogy a Mol-tranzakciót is vizsgálják-e, mint ahogy az sem, hogy milyen céllal történt az állítólagos kifizetés.

A lap azt állítja, hogy az OMV és a Mol nem reagált érdemben a megkeresésükre. Thomas Vecsey, a bécsi ügyészség szóvivője az APA osztrák hírügynökségnek nyilatkozva nem erősítette meg, de nem is cáfolta, hogy nyomozás folyik. Az ügyészség 2009-ben azt közölte, hogy nyomozást indított a lobbistának az OMV-től kapott honoráriuma ügyében. Az OMV akkori közlése szerint az üzleti kapcsolat egyszeri volt, a szerződés értelmében Mensdorffnak piaci elemzéseket kellett készítenie arról a 13 közép-kelet-európai országról, amelyekben az OMV akkor tevékenykedett.

A Falter cikkében idézi Peter Pilz osztrák zöld politikust, aki elsőként hozta nyolvánosságra az OMV és Mensdorff-Pouilly kapcsolatáról szóló információkat. Pilz elmélete szerint a lobbista az olajvállalat kelet-európai terjeszkedését gyorsította meg. Konkrétan a romániai Petrom felvásárlásában segédkezett – állítja Piltz -, hogy megoldja a “korrupcióval kapcsolatban támadt nehézségeket”, és ezért kaphatta az átutalásokat.

Alfons Mensdorff-Pouilly ellen Ausztriában két hete vádat emeltek pénzmosás és hamis tanúzás gyanújával a 2000-es évekbeli ausztriai vadászrepülőgép-beszerzéshez kötődő nyomozással összefüggésben. Nyomozás folyik ellene a Telekom Austria gazdálkodása körül vélt visszásságok, illetve az osztrák rendőrség és mentőszolgálatok közös rádióbeszerzésére kiírt 2001-es pályázathoz kötődő korrupciós gyanú ügyében. A lobbista valamennyi vádat visszautasította.

Korábban a brit csalás elleni hivatal (SFO) os vizsgálta, milyen szerepe lehetett a grófnak az Eurofighter és a Gripen vadászgépek gyártásában is érdekelt brit BAE Systems hadiipari óriáscég ügyleteiben, így az ausztriai, a magyarországi és a csehországi vadászgép-beszerzésekben. Bár az ügyben vádat is emeltek, a BAE végül kiegyezett a az SFO-val, büntetést fizetett, cserébe ejtették a vádat.

forrás:origo.hu

Leave a Reply 181 megnézve, 1 alkalommal mai nap |