< Böngészés > Főoldal / Tudomány/gazdaság / Blog article: Gazdaság-energia NFM: nem sértett nemzetközi rendelkezést az erőművi hatósági árak 2006-os bevezetése

| Mobile | RSS

Gazdaság-energia NFM: nem sértett nemzetközi rendelkezést az erőművi hatósági árak 2006-os bevezetése

2012. július 4. | hozzászólás | Tudomány/gazdaság

Magyarország nem sértette meg az Energia Charta Egyezmény rendelkezéseit az erőművi hatósági árak 2006-os bevezetésével; az erről szóló 2010-es ítéletet június 29-én erősítette meg a Világbank mellett működő nemzetközi választott bíróság.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) szerdai közleménye szerint Magyarország nem sértette meg az Energia Charta Egyezmény rendelkezéseit az erőművi hatósági árak 2006-os bevezetésével, mivel a Világbank mellett működő vitarendezési fórum, az ICSID égisze alatt működő egyik bizottság (az érvénytelenítési eljárás lezárásaként) megerősítette az erre vonatkozó, 2010. szeptemberi ítéletet.

A minisztérium emlékeztet arra, hogy az AES Tisza Erőmű Kft. és tulajdonosa, az AES Summit Generation Ltd. 2007-ben indított pert a magyar állam ellen a washingtoni székhelyű nemzetközi választott bíróság előtt.

Álláspontjuk szerint Magyarország az erőművi hatósági árszabályozás 2006-os bevezetésével megsértette az Energia Charta Egyezmény rendelkezéseit. A felperesek úgy vélték, hogy az AES Tisza és a Magyar Villamos Művek (MVM) Zrt. közötti 2001-es megállapodásban rögzítetteknél jóval alacsonyabb hatósági árak előírása miatt a társaság beruházásai is sérelmet szenvedtek.

A nemzetközi bíróság 2010 szeptemberében hozott, most megerősített ítéletének indoklásában kiemelte, hogy Magyarország a hatósági árszabályozás bevezetéséhez kapcsolódó egyetlen intézkedése sem ütközik az egyezmény rendelkezéseibe. A bíróság az AES Summit Generation Ltd. minden igényét – köztük a felperes több mint 30 millió dollár értékű kárigényét is – alaptalannak találta, és elutasította.

Az NFM a közleményben hangsúlyozza, hogy az érvénytelenítési eljárás befejezésével az ügy véglegesen Magyarország javára dőlt el. A tárca hozzáfűzi: különösen nagy siker, hogy az eljáró bizottság a magyar indítványnak megfelelően, – az ilyen ügyekben kivételesnek tekinthető módon – a magyar ügyvédi költségek megtérítésére is kötelezte az AES-t.

MTI

Leave a Reply 236 megnézve, 1 alkalommal mai nap |