< Böngészés > Főoldal / Nav / Blog article: Kezdődik a NAV nyári ellenőrzéssorozata

| Mobile | RSS

Kezdődik a NAV nyári ellenőrzéssorozata

2012. július 4. | hozzászólás | Nav

„Csináljuk a fesztivált”

Kezdődik a NAV nyári ellenőrzéssorozata

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 2012. július 2-án megkezdte nyári ellenőrzéssorozatát. Az országos akció során – a korábbi években is követett gyakorlatnak megfelelően – az adóellenőrök és pénzügyőrök egyebek mellett a turisták által kedvelt üdülőhelyeken, strandokon, a nyári fesztiválokon, szabadtéri rendezvényeken egyaránt vizsgálódnak. Az ellenőrzéssorozat augusztus 31-ig tart.

Az ellenőrzések az idei nyári szezonban az idegenforgalmat vonzó területekre, fesztiválokra, falunapokra és természetesen a fürdőkre, strandokra fognak koncentrálódni. Az ellenőrzéseken belül a nyugta-, számla kibocsátási kötelezettség, valamint a foglalkoztatottak bejelentésére irányuló vizsgálatok lesznek a meghatározóak. Kollegáink a nyári időszakban is folytatják a már szokásosnak mondható ellenőrzéseket a piacokon és az éjszakai vendéglátóhelyeken.

Az ellenőrzéseket végző adóellenőrök igazodnak a vendéglátó egységek nyitva tartásához, azaz a hivatali munkaidőn túl – éjszaka, hajnalban és hétvégén is – számíthatnak a kereskedelemmel és vendéglátással foglalkozó vállalkozások az adóhatóság jelenlétére.

A tavalyi év nyáridőszakhoz kapcsolódó akciósorozatban a dél-alföldi régió adóellenőrei csaknem 900 ellenőrzést végeztek, amelyek negyedében tártak fel mulasztást. A megállapítások 62%-a a nyugtakibocsátási kötelezettség elmulasztásából, 35%-a a be nem jelentett alkalmazottak foglalkoztatásából adódott. A kiszabott mulasztási bírság összege több mint 31 millió forint volt.

Az évről-évre és szezonról-szezonra végrehajtott hatósági ellenőrzés sorozatok fő célja a prevenció, azaz a vállalkozók jogkövető magatartásra való ösztönzése. Ennek eredményeképpen az elkövetett jogsértések száma és gyakorisága csökkenő tendenciát mutat.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Dél-alföldi Regionális Adó Főigazgatósága

Leave a Reply 630 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: