< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: OLAF No. 4, Brüsszel, 2012. július 3. OLAF 2011. évi tevékenységi jelentése

| Mobile | RSS

OLAF No. 4, Brüsszel, 2012. július 3. OLAF 2011. évi tevékenységi jelentése

OLAF No. 4, Brüsszel, 2012. július 3.
OLAF 2011. évi tevékenységi jelentése

Az OLAF vizsgálatainak köszönhetően 691 millió euró visszafizettetésére, valamint 511 év börtönbüntetés kiszabására került sor.

Az Európai Csalásellenes Hivatal (OLAF) ma megjelenő éves jelentése összegzi az OLAF által 2011-ben elért eredményeket. Az OLAF 2011-ben 463 esettel foglalkozott. Az OLAF vizsgálatainak eredményeként 691 millió euró visszafizettetésére került sor, valamint összesen 511 év börtönbüntetést szabtak ki a tagországok bíróságai.
„Vizsgálatainknak köszönhetően jelentős mennyiségű pénz került visszafizetésre az EU adófizetői számára és nagy számban állítottak bűnelkövetőket bíróság elé a nemzeti bíróságok az EU költségvetését sértő cselekmények miatt. A jelenlegi pénzügyi helyzetben a csalás és korrupció elleni küzdelem kiemelkedő fontosságú és prioritást kell élveznie minden tagországban. Az OLAF erősíteni kívánja ezt a küzdelmet, ezért erősebben összpontosítunk a vizsgálataink hatékonyságára és eredményességére, valamint erősítjük az EU-n kívüli és belüli partnereinkkel való együttműködést” – nyilatkozta Giovanni Kessler, az OLAF főigazgatója.

A 2011-es operatív tevékenységek összegzése

Az OLAF által kivizsgált ügyeknek köszönhetően 691,4 millió eurót fizettettek vissza. Mindez rendkívül nagy összegnek tekinthető az év során felmerülő egyedi körülményeknek köszönhetően.

·
A legmagasabb összegeket a strukturális alapok területén hajtották be (524,7 millió euró), amelyet a vám (113,7 millió euró) és a mezőgazdaság (34 millió euró) területe követett.

·
A tagállamok igazságszolgáltatási eljárásainak eredményeként, az OLAF által megfogalmazott ajánlásokat követően, a nemzeti bíróságok 2011-ben a csalókkal szemben összesen 511 évnyi szabadságvesztés büntetést szabtak ki, valamint közel 155 millió eurót kitevő összegben róttak ki pénzbírságot.

·
Az OLAF 178 új ügyet nyitott meg, amelynek 80%-a vizsgálat volt, emellett 208 vizsgálati és koordinációs ügy került ezen év folyamán lezárásra.

·
Az OLAF 2011-ben összesen 463 vizsgálati és koordinációs üggyel foglalkozott, melyből 122 ügy uniós tisztviselőket, 89 a mezőgazdasági szektort, 67 a külső, harmadik országoknak nyújtott támogatásokat és 64 a strukturális alapokat érintette.

·
A lezárási arány, vagyis a megindított és lezárt ügyek aránya javult és 1 alá csökkent, míg az ügyek átlagos időtartama enyhe növekedéssel elérte a 29,1 hónapot. Mindkét jelenség az ebben az évben lezárt ügyek viszonylag nagy számával magyarázható.

A jelentés több esetpéldát is tartalmaz az EU költségvetés különböző szektorait érintő, feltételezett illegális cselekményekkel kapcsolatos OLAF vizsgálatok szemléltetése érdekében, mely példák biodiesel csempészethez, a strukturális alapokat érintő tisztességtelen beszerzéshez, illetve EU tisztviselő által elkövetett korrupcióhoz kapcsolódnak.

A jelentés letölthető az OLAF hivatalos honlapjáról: OLAF’.

OLAF
Az Európai Csalásellenes Hivatalnak (OLAF) hármas küldetése van: védi az Európai Unió (EU) pénzügyi érdekeit azáltal, hogy kivizsgálja a csalás és korrupció eseteit, valamint az egyéb jogellenes cselekményeket; feltárja és kivizsgálja az EU intézményeinek és szervezeteinek dolgozói által elkövetett, esetleg fegyelmi, illetve büntető eljárást eredményező súlyos kötelességszegéseket; továbbá támogatja az Európai Bizottság munkáját a csalások megelőzését és felderítését szolgáló szakpolitikák kidolgozásában és végrehajtásában.

További információk:

Johan WULLT
megbízott szóvivő
Európai Csalásellenes Hivatal (OLAF)
Tel: +32 2 295 22 10

Leave a Reply 329 megnézve, 1 alkalommal mai nap |