< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: SELMECZI: ÉRDEMES LESZ GYESRŐL VISSZATÉRŐ ÉDESANYÁKAT FOGLALKOZTATNI

| Mobile | RSS

SELMECZI: ÉRDEMES LESZ GYESRŐL VISSZATÉRŐ ÉDESANYÁKAT FOGLALKOZTATNI

2012. július 4. | hozzászólás | Életképek/bulvár

SELMECZI: ÉRDEMES LESZ GYESRŐL VISSZATÉRŐ ÉDESANYÁKAT FOGLALKOZTATNI

A munkáltatók a pénztárcájukon fogják érezni, hogy érdemes lesz a jövőben gyesről visszatérő édesanyát foglalkoztatni – jelentette ki Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője szerdai sajtótájékoztatóján. Ugyanitt Tapolczai Gergely, a Fidesz egyetlen siket országgyűlési képviselője beszámolt arról, egy módosító javaslat értelmében a gyes nem minősül rendszeres pénzbeli ellátásnak, és így a rokkantsági és a rehabilitációs ellátásban részesülő édesanyáknak egyaránt folyósítják az összeget.

A Fidesz Magyar Polgári Szövetség elkötelezett abban, hogy Magyarországon munkaalapú gazdaság épüljön – jelentette ki Selmeczi Gabriella. A Fidesz szóvivője rámutatott, hazánkban az emberek, a családok egyik legnagyobb problémája, hogy bár szeretnének dolgozni, nem kapnak munkát, nincs elég munkahely. Mint mondta, ez a probléma javarészt a pályakezdőket, az 55 év felettieket, a szakképesítés nélküli dolgozókat, valamint a gyesről visszatérő édesanyákat érinti.

Selmeczi Gabriella szólt arról is, számos kisgyerekes édesanya számolt be neki arról, hogy az állásinterjún az első kérdések között szerepel az, hogy van-e gyermeke, és ha igen, milyen korúak. Sőt, nagyon sokszor már az interjúra sem hívják be őket – fűzte hozzá, kiemelve: egyértelműen arról számolnak be, hogy hátrányt szenvednek a munkaerőpiacon, ezért a Fidesz és a KDNP frakciójának az egyik javaslata a kismamákat érinti.

Szeretnénk ösztönözni a munkaadókat, hogy kedvező legyen nekik gyesről visszatérő kisgyerekes édesanyákat alkalmazni, és sikerként értékeljük azt, hogy a miniszterelnök úr és a kormány elfogadta ezt a javaslatot – jelentette ki. Felhívta a figyelmet arra, hogy az a munkáltató, aki gyesről visszatérő édesanyát foglalkoztat, az első két évben százszázalékos kedvezményt kap a munkáltatói terhet illetően, és a harmadik évben is csak a jelenlegi járulékok felét kell majd fizetni. Hozzátette: az első két esztendőben éves szinten így 342 ezer forint, a harmadik évben pedig 174 ezer forint lesz a munkaadók megtakarítása.

A munkáltatók a pénztárcájukon fogják érezni, hogy érdemes lesz a jövőben gyesről visszatérő édesanyát foglalkoztatni – hangsúlyozta Selmeczi Gabriella.

A rehabilitációs ellátára jogosultak is megkaphatják a gyest

Tapolczai Gergely beszámolt arról, hogy tavasszal több hallássérült, illetve más fogyatékossággal élő, megváltozott munkaképességű édesanya jelezte neki, hogy a hatályos jogszabályok alapján a Magyar Államkincstár kiértesítette őket arról, hogy megszüntetik számukra a gyes folyósítását, mivel rehabilitációs ellátásban részesülnek.

A fideszes országgyűlési képviselő hangsúlyozta, hogy bár az államkincstár jogszerűen járt el, mindenképpen arra törekedett, hogy megváltoztassa ezt a szabályozást olyan módon, hogy ne csak a rokkantsági ellátásra jogosult édesanyák, hanem a rehabilitációs ellátásra jogosultak is megkaphassák a gyest. Tájékoztatása szerint a több hónapos szakmai egyeztetést követően benyújtotta a szociális bizottság azt a javaslatot, ami módosítja a családok támogatásáról szóló, illetve a megváltozott munkaképességűekről szóló személyek ellátásáról szóló törvényt.

A módosító javaslatot a Ház a hétfői ülésen nagy többséggel elfogadta, ezáltal egységessé vált a szabályozás: a gyes nem minősül rendszeres pénzbeli ellátásnak, és így a rokkantsági és a rehabilitációs ellátásban részesülő édesanyáknak egyaránt folyósítják az összeget – jelentette ki a politikus. Hozzátette: a szabályozás megváltoztatása körülbelül 1500 édesanya és család számára jelent segítséget. A Fidesz-KDNP frakciószövetség továbbra is a családbarát politika híve, és továbbra is kiáll a jogszabályok következetes alkalmazása és a gyakorlatba való átültetése mellett – hangsúlyozta Tapolczai Gergely.
forrás:magyar hírlap.hu

Leave a Reply 233 megnézve, 1 alkalommal mai nap |