< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Szupertitkos közbeszerzés a Kossuth-téren – ki áll a háttérben?

| Mobile | RSS

Szupertitkos közbeszerzés a Kossuth-téren – ki áll a háttérben?

A közelmúltban több, nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházásként kezelt rekonstrukció tervezésére kapott megbízást a Közti Zrt., a hat építészstúdiót egyesítő társaság szabhatja meg a Kossuth tér, a Várkert Bazár és a Budai Várnegyed arculatát. A cég a közelmúltban megnyerte a NIF Zrt. egyik tervezési tenderét is, ám annak eredményét megsemmisítette a Közbeszerzési Döntőbizottság.

A Közbeszerzési Döntőbizottság (KD) megsemmisítette a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. egyik tervezésre kiírt közbeszerzési eljárásnak eredményét, amelyen a Középülettervező Zrt.-t (Közti) hirdették ki győztesnek, és még egymillió forint bírság és 720 ezer forint igazgatási szolgáltatási díj megfizetésére is kötelezték az állami céget – derül ki a KD határozatából. A NIF az M4 autópálya Berettyóújfalu és Nagykereki közti szakaszán mérnökségi telep és rendőrségi épület magasépítési terveinek (tanulmányterv, építési engedélyezési és kiviteli tervek, a tenderterv és a tenderkiírás) elkészítésére keresett vállalkozót, a munka értékét előzetesen nettó 50 millió forintra becsülte. A KD azért semmisítette meg a NIF eljárást lezáró döntését, mivel vizsgálata szerint az infrastruktúrafejlesztő nem zárhatta volna ki az egyik ajánlattevő Kasib Mérnöki Manager Iroda Kft.-t az eljárásból kirívóan alacsony árajánlatra hivatkozva.

A tervezési feladat sok irodát vonzott, a februári 14-ei határidőre összesen 13 cég vagy konzorcium tett ajánlatot, jelentős árkülönbséggel, az ajánlatok nettó 18,3 és 57,8 millió forint között szóródtak. A legalacsonyabb árajánlatot a Kasib, míg a legmagasabbat az Iparterv Zrt. nyújtotta be. Az eljárás nyertesének végül a 22,7 milliós ajánlatot tevő Köztit hirdették ki, míg a Kasib ajánlatát kirívóan alacsony árra hivatkozva érvénytelenné nyilvánították. A döntés miatt a Kasib jogorvoslati eljárást kezdeményezett a KD-nál, amely végül helyt adott a kérelemnek. A NIF az eljárás során az alacsony árra vonatkozóan indoklást kért a Kasibtól, ám azt nem fogadta el, mondván, az ár nem fedi le az összes feladat költségét, a mérnökiroda indoklása a gazdasági ésszerűséggel nem egyeztethető össze. A KD megállapította, hogy a Kasib árra vonatkozó indoklása ugyan nem volt kellően részletes, nem a NIF által kért bontásban közölte a költségeket, abban összevont tevékenységi köröket, illetve a saját és az alvállalkozóként bevont munkaerő költségeit. Ez alapján azonban a NIF-nek további tájékoztatást kellett volna kérnie a Kasibtól, és csak azt követően került volna olyan helyzetbe, hogy megalapozottan tudjon dönteni az ajánlati árról, és döntsön az eljárás eredményéről, az ajánlat érvénytelenítéséről. Ezt azonban nem tette meg a NIF.

Ajánlattevők a NIF eljárásán (nettó ár, millió Ft)Kasib Mérnöki Manager Iroda Kft. 18,3
Babilon Istar Építész Iroda Kft. 28,21
Ferdinánd és Ferdinánd Építésziroda Kft. 25,9
Uvaterv Út-, Vasúttervező Zrt. 21,78
Fókusz Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. 25,8
Műépítész Építészeti Tervezőiroda Kft. 50,21
Top-Kvalitás Kft. 38,39
Iparterv Zrt. 57,8
Középülettervező Zrt. 22,7
Premiterv Tervező és Innovációs Műszaki Iroda Kft. 38
Óbuda Építész Stúdió Kft. 19,67
Unitef ’83 Műszaki Tervező és Fejlesztő Zrt. 35,9
Utiber Közúti Beruházó Kft. és PI-HUN Mérnöki Tervező Kft. 42,4
Forrás: kozbeszerzes.hu

Kormányzati presztízs beruházások terveit készítheti a Közti

A Köztit választották ki idén áprilisban a parlament előtti Kossuth Lajos tér átépítésnek tervezésére, nettó 502 millió forintért. A nemzetbiztonsági szempontból különleges biztonsági intézkedést igénylő beszerzési eljárásról más adatot nem közölt az Országgyűlés Hivatala, így az sem tudható, hogy az eljárásra más tervezőirodát is meghívtak-e, illetve kik tettek ajánlatot. A hivatal lapunk erre vonatkozó kérdésére nem válaszolt.

A Közti nyerte meg a Budai Várbazár rekonstrukciója és a kapcsolódó közösségi közlekedésfejlesztés tervezési feladatainak ellátását is nettó 298,4 millió forintért. A Várgondnokság Nonprofit Kft. közbeszerzésén hárman tettek ajánlatot, a nyertes mellett a Bánáti + Hartvig Építész iroda Kft. és a Várkert Konzorcium, amelynek a Mányi István Építész Stúdió Kft., az MCXVI Építészműterem Kft. és az Unitef ’83 Műszaki Tervező és Fejlesztő Zrt. a tagja. Az eredményről márciusban döntött a Várgondnokság, de ezt csak májusban tette közzé miután lezárult a közbeszerzés ellen indított két jogorvoslati eljárás.

Az ajánlattételt megelőzően a műemlék épületek és területek hasznosítására készült egy tervdokumentáció, amit a Közti készíthetett el, ezt nyilvánosan be is mutatták, illetve publikálták. A jogorvoslatot kezdeményező, érdekelt tervezőirodák többek közt azt sérelmezték, hogy e tervdokumentáció részeként elvégzett munkák (köztük például geodéziai és hidrogeológiai felmérések, restaurátori kutatások) adatait nem tették hozzáférhetővé az ajánlattevők számára, ezek elkészítésére is ajánlatot vártak tőlük. A Közti viszont ezen munkafázisok elvégzésére adott kedvezőbb határidők és árajánlatok tekintetében előnyösebb helyzetbe kerülhet náluk. A korábban elvégzett munkája nyomán beazonosíthatóvá is vált a Közti az ajánlatkérők és az értékelési bizottság számára is, így az ajánlattételkor elvárt anonimitás is sérült, és az ajánlattevőknek nem biztosítottak egyenlő bánásmódot.

A kifogásokat azonban a KD egy 99 oldalas határozatban – részben a jogorvoslati kérelmek elkésettsége miatt – elutasította. Az anonimitás megsértésére vonatkozóan arra hivatkozva söpörte el a kérelmeket a KD, hogy az anonimitás “csak” formai , és nem tartalmi követelmény volt, formailag ez biztosítható volt azzal, hogy az ajánlat nem tartalmazta az ajánlattevő nevét, arra vonatkozó elvárása viszont nem volt a Várgondnokságnak, hogy az ajánlattevők személye az ajánlatok tartalma alapján se legyen beazonosítható – áll a magyarázat a KD határozatában.

Nem okozott meglepetést az eredmény

Szintén a Közti futott be a Budai Várnegyed 25 évre szóló, fejlesztési stratégiai tervének elkészítésére kiírt közbeszerzésen is, nettó 39,5 millió forintért. A Várgondnokság eljárásán a Köztin kívül a Zoboki-Demeter és Társai Építészeti Kft. tett ajánlatot, a szakértők szerint más nem is tudott volna, mivel a rövid pályázati határidők miatt csak az a két tervezőiroda jelentkezhetett, amely e témában korábban már készített tanulmányt.

A Közti elsősége nem mondható meglepetésnek, az elmúlt években több tanulmányt, koncepcióvázlatot jegyzett Potzner Ferenc vezető tervező – aki többek közt az első Orbán-kormány idején felújított Sándor-palota rekonstrukcióját is tervezte – a munkatársaival együtt a Budavári önkormányzat és a Várgondnokság megrendelésére. Az Építészfórumon közzétett dokumentumokból kiderül, hogy elkészítették – többek közt – 2010-ben a Budai Várnegyed és Várlejtők fejlesztési koncepcióvázlatát és a Budai Várkert Bazár revitalizációja című tanulmányt, 2011-ben a Budavári Királyi Kertek revitalizációjának tanulmánytervét, illetve korábban, 2008-ban egy tanulmány részeként a Várkert bazár északi pavilonjának rekonstrukciójára, valamint egy mozgólépcső telepítésére a Vízhordó folyosó tetejére.
A vállalat
A Közti az 1949-ben alapított Középülettervező Vállalat jogutódja. A társaság több építészirodát egyesít, jelenleg hatot: a Bordács, Marosi, Pottyondy, Skardelli, Tima és Tompos stúdiót. A Közti honlapjáról kiderül, hogy több évtizedes fennállása alatt számos középületet tervezett (szálloda, kórház, sportintézmény), de mellettük ipari-, kereskedelmi- és lakóépületek tervezésében is van referenciája. Részt vett többek közt a Budai Vár, a Magyar Állami Operaház, a Pesti Vigadó és a Hungária Kávéház rekonstrukciójában, a Hilton és az Átrium Hyatt szállodák, a Magyar Kereskedelmi Kamara székháza, a Dorottya Udvar Irodaház és Budapest Sportcsarnok tervezésében. 2003-as munkái között szerepel a Budapest Sportaréna, a Pannonhalmi Főapátság főépülete és a hódmezővásárhelyi uszoda; az iroda készítette a Rózsavölgy lakópark (2007-ben), a Soho Hotel (2008), a Marmara Szálloda (2009) és a Liszt Ferenc Nemzetközi repülőtér 2-es termináljának bővítési (SkyCourt) terveit is (2011).

Vissza az időbe

A Várnegyed fejlesztéséről szóló Közti-koncepcióban a Szent György téri épületek állami, közjogi és a nemzet történetét kifejező funkciókat kapnának, e szerint – többek közt – itt kapna helyet a Sándor Palotában a Miniszterelnökség, ahogy az 1944 előtt is volt, a Köztársasági Elnöki Hivatalt pedig a Budavári Királyi Palota A-épületszárnyába, a Nemzeti Galéria helyére költöztetnék. A Kossuth tér rekonstrukciójáról szóló 2011-es országgyűlési határozat szerint a kormány 2014. május végéig (az átépítés határidejéig) kiköltözik a parlamentből, a tér pedig visszakapja az 1944 előtti “képzőművészeti arculatát”.

A Közti nyerte el 2008 márciusában a Gödöllői Grassalkovich Kastély 1.,2., 7. és 8. szárnyának, a lovarda, márványistálló, barokk istálló, Horthy bunker, alagút, Erzsébet-terasz és a bástya alatti tér rekonstrukció építési engedélyezési tervének, valamint kiviteli tervének elkészítését, öt évre nettó 74,7 millió forintért.

Az uniós kórházfejlesztésekben is részt vesz

A Közti azt elmúlt években több, uniós támogatású kórház felújítási és -bővítési munkában is részt vett, illetve részt vesz. A tervezési feladatokat hirdetmény közzététele nélküli (nem nyilvános) közbeszerzési eljárásokon, egyedüli ajánlattevőként nyerte el – derül ki a Közbeszerzési Értesítőből. Ilyen eljárásokat a szerzői jogra hivatkozva bonyolíthatnak le a kórháztulajdonosok, mivel az épületeket egykor a Közti tervezte, így a további munkákra is e céget kérhetik fel ajánlattételre.

Így történt például a tatabányai Komárom-Esztergom megyei Szent Borbála Kórház bővítéséhez szükséges építési engedélyezési tervdokumentáció elkészítésekor is, a Közti 2010 januárjában nettó 67,6 millió forintért kapta meg az intézmény kétszáz ágyas pavilonja átalakításának tervezési munkáját. Majd 2011 szeptemberében, nettó 94,4 millió forintért rábízták a kiviteli tervdokumentáció elkészítését és a kapcsolódó feladatok ellátását is (mint a tervezői művezetés, az eszközbeszerzési közbeszerzéseken műszaki-tervezői közreműködés).

A győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház bővítésének, egy új hotelszárny és helikopter leszálló pálya létesítésének tervezését szintén 2010 januárjában nyerte el a Közti, nettó 185,1 millió forintért.

A dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház épületének átalakításához, bővítéséhez szükséges építési engedélyezési tervdokumentáció elkészítését is 2010 januárjában kapta meg a fővárosi tervezőiroda, nettó 64 millió forintért. A dunaújvárosi önkormányzat 2011 októberében döntött arról, hogy az építési engedélyes terv továbbtervezéseként a műszaki kiviteli terv és a költségvetés elkészítését, valamint az eszközbeszerzések lebonyolítását is a Köztire bízza, nettó 63,2 millió forintért.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház sebészeti pavilonja átalakítása és bővítésének engedélyezési tervét a Közti nettó 66,3 millió forintért készíthette el (erről 2010 januárjában döntött az intézmény), majd 2011 szeptemberében a továbbtervezésre (kiviteli tervdokumentáció elkészítésére, tervezői művezetésre) is megbízást adott nettó 120 millió forintért.

Szintén a kizárólagos jogok védelmére hivatkozva kötött 2011 novemberében a Semmelweis Halasi Kórház Nonprofit Kft. szerződést a Köztivel a kiskunhalasi kórház bővítéséhez kapcsolódóan tervdokumentáció és kiviteli tervdokumentáció készítésére, tervezői művezetői szolgáltatás ellátására, bruttó 84 millió forintért.

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzattól 2009 augusztusában nettó 212,8 millió forintos megbízást kapott a Közti az Infrastruktúrafejlesztés támogatása az egészségpólusokban című pályázat alapján megvalósuló projekt ajánlati és kiviteli tervdokumentációjának elkészítésére és tervezői művezetésre. Kecskeméten új kórháztömböt építenek.

A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinika sürgősségi osztályának kialakításához, helikopter-leszálló létesítéséhez kapcsolódó tervezési feladatokat – szintén pályázat nélkül – 2009 júliusában kapta meg nettó 31,6 millió forintért, ám az erről szóló hirdetmény csak 2011 novemberében jelent meg az uniós közbeszerzési értesítőben. A további tervezésről 2011 júniusában döntött az intézmény, a 410 ágyas klinika átalakításához és a sürgősségi osztály létesítéséhez kapcsolódó engedélyes és kiviteli tervek körében elvárt szolgáltatásokat az iroda mérnöknaponként nettó 80 ezer forintért vállalta – azaz összesen legalább 18,8, legfeljebb 22,5 millió forintért.

A Nemzeti Múzeum kivásárolta a tervezői jogokat

A Magyar Nemzeti Múzeum 1991 és 2006 közötti rekonstrukciója során készült építészeti tervek tulajdonjoga (felhasználási jogai) is a Köztinél voltak, ám ezeket az intézmény kivásárolta 2010 januárjában nettó 40 millió forintért. A múzeum ugyanis új tervpályázatot írt ki épületének és a Múzeumkert látogatóbarát és értékmegőrző fejlesztésének turisztikai célú tervezésére, és ehhez szükséges volt a korábbi tervek többszörözési, terjesztési és átdolgozási jogának megszerzésére. A Köztivel hirdetmény nélküli tárgyalásos eljáráson állapodtak meg.

Szintén a kizárólagos jogok miatt kapta meg – hirdetmény közzététele nélküli közbeszerzésen – egyedüli ajánlattevőként az Avasi Kilátó felújításához kapcsolódóan a vázlattervek és az engedélyes tervek elkészítésére, valamint az engedélyeztetésre szóló megbízást a Közti. A Középülettervező készítette ugyanis az 1963-ban elkészült kilátó és tévétorony terveit. Miskolc önkormányzata 2010 májusában nettó 10,2 millió forintért állapodott meg a tervezőirodával.

A Közti 2011 októberében megnyerte – egy eredménytelen eljárás követően – Füzér község önkormányzatának közbeszerzését, amely – a füzéri vár turisztikai fogadóképességének javítására vonatkozó uniós projekt keretében – az Alsóvár helyreállítása kiviteli tervének elkészítésére szól, nettó 9,6 millió forintért.
Nem zárt fényes évet 2011-ben a Közti, nettó árbevétele 435,2 millió forintra esett az előző évi 1,054 milliárdról, üzemi tevékenységének eredménye 13 milliós mínuszt mutatott a 2010-es közel 46 milliós eredmény után. A mérleg szerinti eredménye tavaly 1,5 milliós, 2010-ben 49 milliós nyereség volt.

forrás:napi gazdaság.hu

Leave a Reply 286 megnézve, 1 alkalommal mai nap |