< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Az államfő felfüggesztve, sorsát a nép dönti el )))))Şeful suspendat al statului, va decide soarta a oamenilor

| Mobile | RSS

Az államfő felfüggesztve, sorsát a nép dönti el )))))Şeful suspendat al statului, va decide soarta a oamenilor

A román parlament felfüggesztette tisztségéből Traian Basescu államfőt, leváltásáról népszavazáson döntenek majd az állampolgárok – közölték pénteken a román hírtelevíziók.

Az államfő felfüggesztése mellett 258 honatya szavazott, miközben 217 voks is elég lett volna. Basescu leváltási eljárását a kormányzó Szociál-liberális Szövetség (USL) kezdeményezte, amely szerint az államfő megsértette az alkotmányt.

Az alkotmánybíróság pénteken véleményezte a felfüggesztési indítványt, de nem adott egyértelmű választ arra, hogy valóban megsértette-e az elnök az alaptörvényt, vagy sem. Ez a véleményezés azonban nem kötelező érvényű.

Július 29-én lesz a Traian Basescu államfő leváltásáról szóló népszavazás – döntötte el a román parlament pénteken határozatban. A bukaresti törvényhozói testület péntek este megszavazta az államelnök felfüggesztését tisztségéből, majd egy másik határozatot is elfogadott, amelyben július 29-re tűzte ki a referendumot. Ezen az állampolgároknak arról kell dönteniük, hogy egyetértenek-e Basescu leváltásával.

forrás:stop.hu

Şeful suspendat al statului, va decide soarta a oamenilor

Parlamentul român Preşedintele suspendat Traian Băsescu de la birou, concedierea va fi decis prin referendum, a cetăţenilor – pe declarat, vineri, hírtelevíziók românesc.

Şeful statului a suspendat deputis 258 au votat, în timp ce 217 au votat suficient. Băsescu procedura de înlocuire de guvernare Social-Liberal, Uniunea (USL), iniţiativă pe care preşedintele a încălcat Constituţia.

Curtea Constituţională vineri la o propunere de suspendare, dar nu a dat un răspuns clar dacă preşedintele a încălcat de fapt, Legea de bază, sau nu. Acest aviz nu este obligatoriu.

29 iulie vor fi eliminate de la şeful statului, Traian Băsescu cu privire la referendum – Parlamentul român a decis decizia de vineri.Organismul legislativ de la Bucureşti, vineri, a votat pentru suspendarea preşedintelui de la birou, atunci este o altă decizie adoptată pe 29 iulie, care a stabilit referendumul. Aceşti cetăţeni trebuie să decidă dacă este de acord cu demiterea Băsescu.

Sursa: stop.hu

Leave a Reply 258 megnézve, 1 alkalommal mai nap |