< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: A Közgép központjánál láncolták le magukat ellenzéki aktivisták

| Mobile | RSS

A Közgép központjánál láncolták le magukat ellenzéki aktivisták

2012. július 11. | hozzászólás | Közélet

Igazoltatták a Közgép budapesti székházánál tiltakozó LMP-s képviselőket és aktivistákat a rendőrök. A Közgép XXIII. kerületi székházánál 4 civil és 3-4 egyenruhás rendőr jelent meg és elkezdték felírni a tiltakozásban részt vevők adatait. Korábban arra kérték őket, hogy hagyják szabadon a bejárat egyik oldalát, így biztosítva a forgalmat.

Az LMP több képviselője és körülbelül két tucat aktivistája hatolt be a Közgép Zrt. központjába szerda délelőtt. A demonstrálók egymáshoz láncolták magukat, és a bejárati sorompónál leültek a földre.

Jávor Benedek frakcióvezető az MTI-nek azt mondta, akciójukkal arra akarják felhívni a figyelmet, hogy “ma egy szűk oligarchacsoport irányítja az országot, Simicska Lajos tulajdonos és Nyerges Zsolt elnök pedig átvette az irányítást a gazdasági élet felett”.
Jávor Benedek frakcióvezető az MTI-nek azt mondta, akciójukkal arra akarják felhívni a figyelmet, hogy “ma egy szűk oligarchacsoport irányítja az országot, Simicska Lajos tulajdonos és Nyerges Zsolt elnök pedig átvette az irányítást a gazdasági élet felett”.

A párt parlamenti képviselői közül Jávor Benedek mellett Karácsony Gergely, Szabó Rebeka, Dorosz Dávid, Vágó Gábor, Szél Bernadett, Szilágyi László, Kukorelly Endre és Scheiring Gábor vesz részt a demonstrációban.

A demokrácia lényege nagyon egyszerű: minden hatalom a népé. Nem a pártok kampányát finanszírozó vállalkozásoké, nem az egykori pártpénztárnoké, pártközeli oligarcháké. Demokráciában a választók felhatalmazásból kormányzó politikusok soha nem engedhetik át befolyásos vállalkozóknak a kormányrudat. Soha nem képviselhetnek magánérdekeket a közérdek helyett – vélik az LMP aktivistái.

Orbán Viktor hiába mondta azt a 2010-es választás éjszakáján, hogy a választók megdöntötték az oligarchák rendszerét: ekkor jött csak el az ő idejük. Simicska Lajos és Nyerges Zsolt, a Fidesz két retteget milliárdosa a háttérből átvette az irányítást a gazdasági élet felett. Ma szinte mindenki, aki közpénzek elosztásáról dönt, Simicska vagy Nyerges embere, legyen szó az állami cégek, az EU-s forrásokat elosztó fejlesztési ügynökség, vagy a közbeszerzések és a gazdasági verseny tisztaságát felügyelő intézmények vezetőiről. A Nyerges-Simicska akolból érkezett maga a fejlesztési miniszter is, de biztos, ami biztos alapon felvette főtanácsadónak Nyerges Zsolt testvérét.

“Azért vagyunk itt, hogy a feje tetejéről a talpára állítsuk a demokráciát, és visszafoglaljuk az országunkat. Véget akarunk vetni annak, hogy miközben újabb adókat és megszorításokat vezetnek be, addig számolatlanul öntik a milliárdokat a Simicska-Nyerges cégekbe. Hogy véget vessünk annak, hogy a választott képviselők helyett az oligarchák kormányoznak. Hiszen demokráciában minden hatalom a népé” – közölte mai akciójáról az ökopárt.

Török Zsolt, a szocialisták szóvivője így reagált az eseményekre: “Mesterházy Attila március 8-i évértékelő beszédében elsőként mondta ki nyilvánosan Magyarországon, hogy a Simicska Lajos és Nyerges Zsolt nevével fémjelzett kormányközeli pénzszivattyúk átszövik és behálózzák a magyar gazdaságot. Azóta számos ellenzéki politikus is felismerte, hogy vissza kell szorítani a fideszes oligarchák nyomulását, amely megfojtja Magyarországot.

Akkor még nem sejtettük, hogy a Fidesz-kiadásban Magyarországon újra megjelent Rokonok és Úri muri végül egész regényfolyammá fajul. Ma már tudjuk: a Simicska-Nyerges-Vitézy-Mészáros stb. klánok klónozódnak, sőt, sajtóhírek szerint a közgépezet része az Orbán-család jól ismert bányavállalkozása is.

A kormányfő édesapjának tulajdonát képező kőbánya az Orbán-kormány elhibázott gazdaságpolitikája miatt folyamatosan zuhanó építőipar közepette is majd’ negyven százalékkal növelte a forgalmát, mi több: még 800 millió forintos fejlesztésbe is kezdett – nem kis részben az emberek pénzéből.”

Az MSZP-s politikus emlékeztet: Ezzel “csak” az a baj, hogy az orbáni államhatalmi gépezet Közgépesíti a közpénzt, majd a közpénz az Orbán-család cégénél köt ki.

Az MSZP szerint normális, beruházásösztönző és munkahelyteremtő gazdaságpolitikára lenne szükség. Olyanra, amelynek révén a hazai kis és közepes vállalkozások érvényesülnek, nem pedig a miniszterelnök családi és haveri körének cégei és félhivatalos udvari beszállítói.

“Elszomorító, hogy az LMP-sek a magyar érdekek védelme helyett leláncolják magukat egy magyar cég bejáratához, akadályozva annak működését” – mondta Selmeczi Gabriella. Mint fogalmazott, az LMP olyan gazdasági érdekcsoportok zsebében van, amelyek az utóbbi időben visszaszorultak. A Fidesz károsnak tartja és elutasítja azt a jelenséget, hogy gazdasági érdekcsoportok harca politikai köntösbe bújtatva jelenik meg – mondta Selmeczi Gabriella.

forrás:hírposta.hu

Leave a Reply 232 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: