< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Az ok az alacsony vízállás Aknára léphetünk a Balatonban

| Mobile | RSS

Az ok az alacsony vízállás Aknára léphetünk a Balatonban

2012. július 14. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Az alacsony vízállás miatt az átlagosnál jóval több robbanószerkezet kerül elő a tavakból és folyókból. A hullámok kimossák őket.
Kétszer annyi robbanószerkezetet találtak idén a tűzszerészek a tavakban és folyókban, mint a korábbi években. Az ok az alacsony vízállás. Az aknák, gránátok és más robbanótestek ugyanis sokkal könnyebben kimosódnak ilyenkor a mederből, így könnyebb rájuk bukkanni. A tűzszerészek azt kérik, ha fürdés közben valaki éles vagy hengerszerű fémtárgyra lép, ne vegye fel, hanem szóljon a rendőröknek – hangzott el az m1 Híradójában.

Egy gödörbe tették a tűzszerészek az erdőkertesi gyakorlótéren azokat a bombákat, gránátokat és aknákat, amelyeket az elmúlt hetekben találtak, így robbantották fel őket. Idén eddig több mint 25 ezer robbanótesttel tették ugyanezt. Tavaly óta az alacsony vízállás miatt az átlagosnál jóval több robbanószerkezet kerül elő a tavakból és folyókból. Júniusban például fürdőzők bukkantak egy második világháborús gránátra a siófoki strandon, a helyszínen felrobbantották. A tűzszerészek szerint azért találnak mostanában több robbanószerkezetet, mert a sekély vízben a hullámok kimossák őket az iszapból.

A tűzszerészek a leggyakrabban gyalogsági aknákat és aknavető gránátokat találnak a tavakban és folyókban. Azt kérik, ha valaki fürdés közben éles felületű vagy hengerszerű fémtárgyra lép, ne vegye fel, hanem jelölje meg a helyét, és értesítse a rendőrséget. Hogyha mégis felemelték az eszközt, kiemelték a vízből, és ekkor győződnek meg róla, hogy valószínűleg robbanótest, nem szabad kivinni a partra, le kell tenni ott, ahol előkerült. Szépen, óvatosan vissza kell helyezni a vízbe, egészen a vízfenékre. “Semmiképpen se dobjuk el” – tanácsolta Ember István, a Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred századparancsnoka.

A tűzszerészek évente átlagosan 2500 helyen dolgoznak. Most például a Szolnok és Tószeg közötti 14 hektáros területet lőszermentesítik. Ha végeznek, innen töltik majd fel a város új árvízvédelmi gátját.
forrás:168 óra.hu

Leave a Reply 259 megnézve, 1 alkalommal mai nap |