< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Pénzhez és piachoz jutnak a tanyasiak

| Mobile | RSS

Pénzhez és piachoz jutnak a tanyasiak

2012. július 15. | hozzászólás | Közélet

Az idén mintegy másfél milliárd forint jut a tanyafejlesztési programra, jövőre tovább emelkedik a dotáció mértéke

Megnyíltak tegnap a Tanyafejlesztési program pályázatai, az idei esztendőben mintegy másfél milliárd forint jut Magyarország ezen térségeinek a fejlesztésére. A pénzből két fő területet támogat a kormány: a települési és térségi fejlesztéseket, valamint a tanyagazdaságok fejlesztéseit. A jövő évben a tervek szerint tovább emelkedik a támogatás mértéke.

A pénzből két fő területet támogat a kormány: a települési és térségi fejlesztéseket, valamint a tanyagazdaságok fejlesztéseit

Komoly összegekhez juthatnak hozzá a tanyákon vagy tanyás térségekben élők, miután tegnap megnyíltak a Tanyafejlesztési program idei pályázatai. A tavalyi egymilliárd forinttal szemben az idén már mintegy másfél milliárd forint hívható le a Tanyafejlesztési programból. Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára korábban bejelentette, jövőre tovább emelkedik a dotáció mértéke, így 2013-ban már kétmilliárd forint jut ezen térségek fejlesztésére.

A Tanyafejlesztési program idei támogatásaira augusztus végéig pályázhatnak az érintettek. „A Nemzeti vidékstratégia egyik kiemelt vidékfejlesztési programja a Tanyafejlesztési program. Az idén rendelkezésre álló pénzből két fő területet kívánunk támogatni: a települési és térségi fejlesztéseket, valamint a tanyagazdaságok fejlesztéseit. Az előbbi célra több mint egymilliárd forint áll rendelkezésre, míg az utóbbira mintegy négyszázmillió forint fordítható” – ismertette Budai Gyula.

A tanyaprogram életre hívása amiatt is kulcskérdésnek számított, mert az anyagi segítség igencsak elkél a tanyákon élők életkörülményeinek javításához. Miközben évek óta nő a tanyák népszerűsége Magyarországon, az utóbbi évtizedben alig juthattak támogatáshoz a tanyasiak. A mostani adatok szerint jelenleg mintegy háromszázezer ember él tanyán Magyarországon, miközben 2001-ben még csak kétszázhúszezerre rúgott a számuk.

Balogh József országgyűlési képviselő, a Magyarországi Tanyán Élők Egyesületének elnöke szerint a program hatására javulhatnak az ott élők életkörülményei, áruik pedig könnyebben eljuthatnak a piacra. Termékeik helyzetbe hozására a települési és térségi fejlesztések hivatottak, e célra négyszázötvenmillió forint használható fel. A külterületi földutak karbantartására háromszázmillió forint fordítható, a villany nélküli tanyák energiaellátását szolgáló önkormányzati fejlesztéseket pedig százhúszmillió forinttal lehet támogatni.

A másfél milliárd forintos keretösszegből a gondnoki szolgálatok fejlesztésére és a térségi fejlesztési programok kidolgozására is jut pénz. A tanyák felújítására, a gazdálkodáshoz szükséges gépek korszerűsítésére és az ivóvízhálózat kiépítésére négyszázmillió forintot hívhatnak le az érintettek.
Szarvas Szilveszter

forrás:magyar hírlap.hu

Leave a Reply 171 megnézve, 1 alkalommal mai nap |