< Böngészés > Főoldal / Nav / Blog article: Az adós is hozhat vevőt

| Mobile | RSS

Az adós is hozhat vevőt

2012. július 16. | hozzászólás | Nav

Az adó-végrehajtási eljárásban is a legérzékenyebb pont a lefoglalt vagyontárgyak, ingóságok, ingatlanok árverésen történő értékesítése. Az árverésre mindenki felkapja a fejét, mert ez a szó a kilakoltatással együtt jelenik meg az emberek tudatában.
Azt azonban már kevesebben tudják, hogy a kényszerértékesítés e fajtája mellett lehetőség van árverésen kívül, de árverési vétel hatályával történő értékesítésre is. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az adós hozza a vevőt, és a kölcsönösen megállapított értéken – mely az adóhatóság által megállapított becsértéknél nem lehet alacsonyabb – történik az adásvétel a végrehajtó jelenlétében. Az értékesítésről az adós, a vevő és a végrehajtó által aláírt jegyzőkönyv készül, amely a szerződést helyettesíti.
Ez az eljárás mindenképpen előnyösebb az adós részére, mert a vagyontárgyat az általa választott félnek adhatja el. Ezen túlmenően magasabb vételár érhető el, mint az árverésen, így az adós akár a teljes tartozását ki tudja fizetni, ennek következtében a végrehajtási eljárás megszűnik vele szemben.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Dél-alföldi Regionális Adó Főigazgatósága

Jegyinák Attila
sajtóreferens

Leave a Reply 2140 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: