< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: Érdekességek a Somogyi könyvtárban…azaz művészi növényábrázolások

| Mobile | RSS

Érdekességek a Somogyi könyvtárban…azaz művészi növényábrázolások

2012. július 16. | hozzászólás | Kultúra

Művészi növényábrázolások régi és ritka könyvekben

„Fűben, fában …” – művészi növényábrázolások a Somogyi-könyvtár régi és ritka könyveiben címmel kiállítás nyílik 2012. július 17-én délután 5 órakor Somogyi-könyvtár földszinti aulájában. A tárlatot Fülöp Ferenc akadémikus, egyetemi tanár nyitja meg.

A Somogyi-könyvtár gyűjteményének orvostudományi, botanikai, földrajzi- és útleírási köteteiben gyönyörű növényábrák találhatók. A legrégebbiek a XVI. századból származó füveskönyvek (Kräuterbuch-ok), amelyekben a fametszetű ábrákat kézzel színezték. Ezek a művek a növények gyógyászati felhasználását vagy éppen tiltását is ismertetik. A XVIII. században több, híres (Schönbrunn, Vatican) kert növényeit díszalbumban adatta ki tulajdonosa. Ezekben, a tisztán botanikai ismereteket nyújtó kötetekben, a kézzel színezett, finom rézmetszetek életnagyságban ábrázolják a növényeket. Az ókori tudósok és híres utazók növényleírásaitól, egzotikus és bibliai növényeken át, a Linné rendszertan alapján készült látványos és igényes botanikai ábrázolásokat tartalmazó válogatás Csapody Vera 1932-ben megjelent doktori értekezésével zárul. A szerző nyomtatásban is megjelent műve 7 példányának minden ábráját kifestette, ebből egy, a Győrffy István professzornak dedikált példány, 1934-ben a Somogyi-könyvtárba került.

A válogatást nagyméretű poster-reprodukciók egészítik ki; a növényábrák digitális másolataiból szerkesztett, végtelenített diavetítés pedig „lapozhatóvá” teszi a látványos albumokat.
A kiállítás 2012. október 22-ig tekinthető meg, a könyvtár nyitva tartási rendje szerint.

Információ a könyvtár honlapján: http://www.sk-szeged.hu/939

Andóczi Balogh Éva
PR-munkatárs
Somogyi-könyvtár

Leave a Reply 456 megnézve, 1 alkalommal mai nap |