< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Már a választásokra készül a kormány

| Mobile | RSS

Már a választásokra készül a kormány

2012. július 16. | hozzászólás | Közélet

A magyar kormányt jobban szorítja az idő, mint az IMF-et, ettől függetlenül nem lehet gyors megállapodásra számítani – vélte Samu János, a Concorde makroelemzője a közgazdasági társaság hétfői konferenciáján. Szerinte nagyon nehéz megmondani, mikorra jutunk dűlőre, az igazi kérdés az, hogy idén vagy jövőre lesz megállapodás.

Úgy vélte, alighanem a kormánynak kell majd több kérdésben engednie, és várható, hogy az EU és az IMF továbbra sem lesz engedékeny. Sok múlik majd az európai válságkezelés fejleményein, negatív piaci környezetben a kormánynak is sürgősebb lehet a megállapodás a hitelcsomagról. Orbán tízpontos akcióterve kapcsán Samu elmondta, ez egyfajta fordulatnak tekinthető a gazdaságpolitikában, részben korrigálja korábbi intézkedések tehernövekedését.

Középtávon nagyon sokba kerül, ha nincs megállapodás, mondta Zsoldos István, a Mol elemzője. A következő évtizedben nem várható jelentős fellendülés a világban, a válság előtti túlfűtött növekedés egy darabig nem tér vissza. Szerinte két típusú ország van ma Európában: aki csődben van, vagy aki szigorú fiskális politikát folytat, így egy darabig biztosan nem lendül fel a külső kereslet.

Barcza György, a K&H elemzője a világgazdaság növekedési kilátásai kapcsán úgy vélte, inkább az elmúlt száz év növekedése tekinthető kivételesnek, és a világ visszatérhet a korábbi lassú növekedési szintre. A munkahelyvédelmi csomagról azt mondta: ez feltehetőleg elsősorban a választások előtt megszokott költségvetési lazítás része.

Tardos Gergely az OTP elemzője a munkahelyvédelmi csomagról azt mondta, annak mértéke és iránya is pozitív, gyógyír a korábbi lépésekre, a költségvetési háttere azonban egyelőre nem biztosított.

forrás:index.hu

Leave a Reply 291 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: