< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Fullad Európa a csempészcigarettától

| Mobile | RSS

Fullad Európa a csempészcigarettától

2012. július 22. | hozzászólás | Közélet

Az Európai Unió megbízásából a KPMG által összeállított 2011-es jelentés szerint 10-ből egy cigaretta továbbra is csempésztermék. A csempészett cigaretta mindamellett, hogy olcsó hozzáférhetősége miatt kedvezőtlen egészségügyi következményekkel jár, gazdaságilag is súlyos problémát jelent az Európai Unió tagállamai számára. Az okozott adóbevétel-kiesés körülbelül 11 milliárd euróra rúg évente, ami érthető módon egyre érzékenyebben érinti a tagállamok többségét most, amikor kétségbeesetten próbálnák fogni a garast.

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF), mely a csempészet elleni erőfeszítések koordinálójává lépett elő, bizakodó: szóvivője szerint a lefoglalt illegális cigaretták számának csökkenése a feketepiac zsugorodását jelzi. A KPMG jelentés szerint azonban a csempészáru aránya továbbra is nő, és egyre nagyobb problémát jelent azoknak a termékeknek a megjelenése, melyeket keleten legálisan gyártanak ugyan, viszont kereskedelmük már az európai feketepiacon zajlik (pl. Jin Ling, Raquel). Beáramlásuk ellen a védelmi vonalat például az orosz és ukrán vámügy jelenthetné a határon, amit azonban a washingtoni Peterson Institute for International Economics kelet-európai kereskedelmi szakértője nemes egyszerűséggel korruptnak titulált.

A probléma enyhítésére az is felmerült, hogy az uniós tagállamokban egységes adózást vezetnek be a cigarettára. Bár a tagállamok vétójoggal rendelkeznek az adópolitikát illetően, Brüsszel 2014-től egy minimum összeg bevezetését kezdeményezte, mely mind a 27 tagállamot érintené. A jelenleg legalacsonyabb jövedéki adót kiszabó országok, mint például Bulgária, Görögország, vagy Románia 2018-ig kapnának haladékot, hogy bevezessék a változtatást.

A dohánygyártó cégek természetesen ellenzik a kezdeményezést arra hivatkozva, hogy az fellendítené a feketekereskedelmet. Ezzel szemben a közegészségügyet szem előtt tartók azzal érvelnek, hogy a csempészet miatti veszteség elhanyagolható azzal a nyereséggel szemben, amit a magasabb árak miatti csökkenő dohányzási ráta hozna.

forrás:stop.hu

Leave a Reply 383 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: