< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Drámai helyzet: lefitymálják a bőrrákot a magyarok

| Mobile | RSS

Drámai helyzet: lefitymálják a bőrrákot a magyarok

2012. július 23. | hozzászólás | Életképek/bulvár

A csontritkulást csak a lakosság 7 százaléka veszi komolyan, a bőrrák sem érdekli sokkal jobban az embereket. Leginkább a fogaikra figyelnek a magyarok, és – állami szigor miatt – a tüdejükre.

Drámaian kevés magyar figyel arra, hogy megelőzze a különböző betegségek kialakulását, ez derül ki a Generali biztosítótársaság nemrég elvégzett kutatásából. A vizsgálat arra jutott, hogy a felnőtt lakosság mindössze 55 százaléka ügyel – vagy legalábbis törekszik – az egészséges táplálkozásra, az emberek 52 százaléka hajlandó – önkéntes alapon – a lábát valamilyen szűrővizsgálatra betenni, és a lakosság alig harmada sportol több-kevesebb rendszerességgel. (Megjegyzendő: vitaminokat még kevesebben szednek, a lakosság mindössze 26 százaléka fordít erre figyelmet.)

A kutatás szerint tehát a hazai felnőtt lakosság 48 százaléka nem jár rendszeresen szűrővizsgálatokra. Ám akik járnak, azok is csak a betegségek szűk spektrumát fedik le, ugyanis a tapasztalatok azt mutatják, hogy a legtöbben tüdőszűrésre jelentkeznek, itt az arány 83 százalék (megjegyzendő: e vizsgálatra évente egyszer jogszabály kötelezi a lakosokat). A második legnépszerűbb kontroll a fogászati ellenőrzés: a rendelőkben az emberek 75 százaléka nyitja ki a száját. A nőgyógyászati szűrések viszik a bronzérmet, a felmérés szerint a lányok, asszonyok 74 százaléka látogatja ezeket. Továbbá vérkép-, illetve vizeletvizsgálatot kisebb-nagyobb rendszerességgel végeztet az átlagember.

Csakhogy a szemészeti (ennek aránya alig 11 százalék), az EKG- és a mammográfiai szűréseket sokkal kevesebben keresik fel, míg a hasi ultrahang, bőrrák vagy urológiai szűrésekre a lakosság zöme egyáltalán nem jut el, holott ezek rendkívül fontosak lennének. Szintén fütyülnek a legtöbben az alapvetően női betegségnek számító csontritkulásra: a megkérdezettek 7 százaléka jár ilyen ellenőrzésre. De nem sokkal jobb a helyzet a melanóma-szűrések és az urológiai megelőző vizsgálatok esetében sem: a kutatás alanyainak csak kevesebb mint 20 százaléka látogatta azokat.

A vizsgálat adatai tehát egyértelművé teszik, hogy az egészségtudatos életmódra nem sokat adnak a magyarok, holott a megfelelő vizsgálatok rendszeres elvégzésével jelentősen csökkenthetnénk a kockázatokat. Ha ugyanis egy betegséget már a korai stádiumban felismernek, akkor lényegesen rövidülhet a gyógyítási folyamat. És persze némiképp szebbek lennének az egészségügyi statisztikák is: a magas vérnyomás okozta betegségek, a szívbajok, az érrendszeri betegségek területén nem lenne európai rekorder Magyarország.

A Generali Egészségügyi Szűrőprogram első három állomásán – Abádszalókon, Balatonfüreden és Budapesten – eddig összesen több mint 1500 vizsgálatra került sor. A fővárosban mintegy 500 vizsgálatot végeztek el, a leggyakoribb problémák a gyanús bőrelváltozások és a különféle szembetegségek voltak. A bőrgyógyász szakorvos egy kezdődő melanóma-, illetve egy bazalióma-gyanús bőrelváltozást talált, ezek akár bőrrákot is okozhatnak, ha nem kezelik őket időben. További néhány esetben sebészeti beavatkozást javasoltak. A szemorvos egy zöldhályogot – magas szemnyomást – talált a megvizsgáltak között, és több embernek szemüveget javasolt. Emellett számos vércukor és vérnyomás problémára is fény derült, és a magas testtömeg-indexet mutató páciensek számára életvezetési tanácsadást is nyújtott a háziorvos.

nepszava.hu

forrás: népszava online.hu

Leave a Reply 310 megnézve, 1 alkalommal mai nap |