< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Külföldiektől vásárol vissza földet a magyar állam

| Mobile | RSS

Külföldiektől vásárol vissza földet a magyar állam

Óvatos becslések szerint a Nyugat Dunántúlon a termőföldek legalább fele már külföldi tulajdonban van – illegálisan. A kormány minden erővel igyekszik megakadályozni, hogy a magyar gazdák elől elvigyék a földet.
Elsőként Vas megyében alakult zsebszerződéseket vizsgáló bizottság, melynek feladata az volt, hogy feltérképezze az illegálisan külföldi kézben lévő termőföldek nagyságát, illetve azokat a jogi útvesztőket, amelyek ezt lehetővé teszik, mondta el a testület vezetője. Sőre Zoltán hozzátette: mindig van aktuális válaszuk, újabb és újabb ötletük ezeknek a szerződéseknek a megóvására, illetve újabb lehetőségek kitalálására – írja a hirado.hu. Ezért alakult ki a mostani helyzet.

Az egyik legérintettebb terület az Őrség, nem véletlen, hogy ott indulhatott meg nemrég állami forrásból a zsebszerződéses területek visszavásárlása. A 450 millió forint ugyan csepp a tengerben, de segíthet abban, hogy főként természetvédelmi területek újra a magyar állam tulajdonába kerüljenek.

Az olaszok sorban állnak a magyarországi földekért

Ha külföldön vásárolható földet keresünk az interneten, az olasz nyelvű találatok közül az első száz biztosan Romániában lesz, főleg a magyarlakta területeken, ahol termőföldet, beépíthető birtokot és még napelemmel felszerelt területet is olcsóbban vehetnek, mint Olaszországban. Az olaszok Kelet-Európában, Dél-Amerikában és Afrikában is vásárolnak földet.

A gazdasági válságban elsősorban nagybefektetőkről van szó, akik az Itáliához közel eső területeken keresnek termőföldet, birtokot állattenyésztésre, vagy gyümölcsöst. Olasz külkereskedelmi források szerint a magyar földek felvásárlására az olasz vevők már régen sorban állnak. A válsághelyzet sem feltétlenül riasztja el az olasz vásárlókat. Az olaszok az utóbbi tíz évben kétszer annyi ingatlant vásároltak külföldön, mint korábban, mindenekelőtt az Egyesült Államokban, Spanyolországban, Görögországban és Közép-Kelet-Európában.

A briteket jobban érdeklik a nyaralók

A britek nem földet, hanem nyaralót szeretnek vásárolni, ezeket is inkább a mediterrán országokban. Hazánkban a balatoni nyaralók keltették fel az angolok érdeklődését.

Egyelőre semmi jel sem mutat arra, hogy azok a britek, akik a mezőgazdaságból szeretnének megélni külföldön, esetleg éppen a számukra távoli Magyarországon vennének ehhez földet. A mezőgazdaság népszerűsége a szigetországban számos okból annyira hanyatlik, hogy az angol gazdák sokszor még ahhoz sem találnak embert, hogy a megtermelt gyümölcsöt leszedjék a fáról, vagy a földjeikről betakarítsák a termést. A külföldiek több fantáziát látnak ebben, Skóciában és Közép-Angliában rengeteg külföldi vesz termőföldet, főként Skandinávok.
forrás:168 óra.hu

Leave a Reply 260 megnézve, 1 alkalommal mai nap |