< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Washington Aszad megdöntésére törekszik?

| Mobile | RSS

Washington Aszad megdöntésére törekszik?

Az Obama-kormányzat feladta a szíriai konfliktus diplomáciai megoldására irányuló erőfeszítéseit – írta vasárnapi számában a The New York Times.

Növeli a lázadóknak nyújtott támogatást, és megkettőzte erőfeszítéseit, hogy a hasonló gondolkodású országokkal koalícióra lépve erőszakkal döntse meg Bassár al-Aszad rendszerét – írta a lap.
Barack Obama amerikai elnök a Twitter internetes közösségi üzenetküldő szolgáltatáson keresztül válaszol a neki ott feltett kérdésekre a washingtoni Fehér Házban –

Az amerikai hivatalos forrásokra hivatkozó lap szerint a washingtoni kormány – miután az ENSZ Biztonsági Tanácsában csütörtökön orosz-kínai vétón elbukott a nyugatiak határozattervezete – török és izraeli partnereivel egyeztet arról, hogyan kellene előidézni a szíriai rezsim összeomlását.

Leon Panetta amerikai védelmi miniszter hamarosan Izraelbe látogat, alig néhány nappal azután, hogy Tom Donilon, Barack Obama elnök nemzetbiztonsági tanácsadója folytatott eszmecserét a zsidó állam vezetőivel.

A Fehér Házban naponta tartanak magas szintű tanácskozást a lehetséges forgatókönyvekről. Egyebek között arról, hogy hogyan lehetne bebiztosítani a szíriai vegyifegyver-készleteket és hogy mivel lehetne eltéríteni a szembenálló feleket a tömeges atrocitásoktól.

A lap szerint a folyamatos washingtoni konzultációk az jelzik, hogy a szíriai helyzet igen komolyra fordult, miután már egy hete heves harcok folynak Damaszkuszban, és egy pokolgépes merénylet megölte Aszad biztonsági rendszerének több vezetőjét.

Egy névtelenül nyilatkozó amerikai illetékes szerint Washington a kétoldalú konzultációk során értésre adta: ellenzi, hogy Izrael támadást intézzen a szíriai vegyifegyver-készletek ellen, mert egy ilyen akció alkalmat szolgáltatna Aszadnak arra, hogy támogatókat mozgósítson az izraeli beavatkozás ellen.

Az Egyesült Államok továbbra sem kíván fegyvert szállítani a lázadóknak – akiknek beszerzéseit török, szaúdi és katari források fedezik -, viszont kész kommunikációs eszközökkel és kiképzéssel, esetleg hírszerzési adatok megosztásával támogatni őket.

A lap szerint a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) emberei Dél-Törökországban már több hete segédkeznek abban, hogy megállapítsák: a szíriai felkelők mintegy 100 szervezetéből melyek juthatnak fegyverhez. E csoportok közül ugyanis több gyaníthatóan kapcsolatban áll az al-Kaida terrorszervezettel.

“Az Aszad-rezsim szabályozott lebontására törekszünk” – jelentette ki Andrew J. Tabler, a washingtoni Közel-keleti Politika Intézetének Szíria- szakértője. Tabler ugyanakkor elismerte, hogy a “szabályozott lebontás” során bármi megtörténhet.

A republikánusok “héjái” régóta katonai beavatkozást sürgetnek Obamától, Mitt Romney, az ellenzéki párt elnökjelölti posztjának várományosa pedig a szíriai ellenzék felfegyverzése mellett foglalt állást. Az elnök ehelyett arra törekszik, hogy az ENSZ-ben az Egyesült Államok mellé állítsa Oroszországot, és hogy a Biztonsági Tanács közösen szólítsa fel távozásra Aszadot.

Amerikai kormányzati források szerint a szíriai lázadókkal tárgyalások folynak az átmenetről, egyebek között arról, hogy Aszad bukása után állítsanak fel ideiglenes kormányt, amelyben egyaránt képviselethez jutnának az egymással szembenálló vallási közösségek – az alaviták, a szunniták és a keresztények – képviselői.

Washingtoni kormányzati szakemberek attól tartanak, hogy a kormányzat összeomlása akár Szíria széthullásához és elhúzódó háborúhoz vezethet az ország területén.

forrás:hiradó.hu

Leave a Reply 322 megnézve, 1 alkalommal mai nap |