< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Ötszázan tüntettek a halálbüntetésért Bándy Kata temetése estéjén Pécsett

| Mobile | RSS

Ötszázan tüntettek a halálbüntetésért Bándy Kata temetése estéjén Pécsett

Több százan hagyták figyelmen kívül a hvg.hu tudósítása szerint hétfő este Pécsett Bándy Kata családjának kérését, hogy lányuk tragédiáját ne használják fel politikai véleménynyilvánításra. A két hete meggyilkolt rendőrségi pszichológus temetésének estéjén ötszázan halálbüntetés mellett, ötvenen pedig ellene tüntettek a baranyai megyeszékhelyen. A halálbüntetés visszaállítását követelők egy ponton kiabálásokkal zavarták meg a helyi roma lakosokat, de végül atrocitás nélkül ért véget mindkét megmozdulás.

Körülbelül ötvenen gyülekeztek hétfő este a pécsi bölcsészettudományi karnál azok, akik nem értenek egyet a halálbüntetéssel. A “emlékdemonstrációnak” nevezett tüntetésen résztvevők fekete karaszalaggal és kezükben virággal fejezték ki részvétüket Bándy Kata, a pécsi pszichológusnő meggyilkolása miatt – írta hétfő esti tudósításában a hvg.hu.

A lap helyszíni tudósítója szerint hatalmas volt a rendőri készültség a tüntetések útvonalán, a rendezvényeketl egalább ötven rendőr biztosította.

A halálbüntetés mellett tüntetni kívánók egy része Árpád-sávos zászlókkal és nemzeti lobogókkal, bérelt busszal érkezett a helyszínre, majd megjelentek a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom képviselői is. Az félezresre duzzadt felvonuláson több más jobbikossal együtt a Jobbik megyei elnöke is részt vett.

Az ellenük tüntetőket a rendőrök körülbelül száz méterrel arrébb megállították, így a két menet végül nem ért össze.

A halálbüntetés mellett és a cigánybűnözés ellen tüntető menet este 8-kor indult el, élén a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom képviselői haladtak, a menetelők egyharmadát azonban nagyrészt a helyiek tették ki. A menetelők a Széchenyi tértől a Király utcán vonultak végig.

A Felső Vámház utcába érve a tüntetők kiabálásokkal zavarták meg a helyi roma lakosokat, majd azt skandálták, hogy “cigánybűnözés, cigánybűnözés”. Végül a menet végcéljához érkezve egy perces néma fejhajtással emlékeztek meg Bándy Katáról, majd a Himnusz eléneklésével zárták a tüntetést fél 10 körül.

A két tüntetés közül még múlt csütörtökön kezdték el szervezni a Facebookon a halálbüntetés mellett és a “cigánybűnözés” ellen rendezett tüntetést. A meggyilkolt lány édesanyja csütörtökön tette közzé felhívását, amelyben arra kérte a civil és a politikai szervezeteket, hogy se a lányuk nevét, se személyes tragédiáját ne használják fel uszítás, gyűlölködés vagy a halálbüntetés visszaállításának ürügyéül. Ennek hatására Bándy Kata neve kikerült az esemény nevéből, ám annak tartalma változatlan maradt.

A “romló közbiztonság és ezzel együtt a terjedő cigánybűnözés ellen” szervezett fáklyás felvonulásra a Jobbik helyi szervezetei is toboroztak résztvevőket. A szervezők több üzenetükben is hangsúlyozták, hogy békés, méltóságteljes felvonulásra készülnek, amely során hétfő este nyolctól fáklyákkal járják be a meggyilkolt lány utolsó útját Pécsen a Nagy Jenő utcától egészen lakhelyéig, a Ledina utcáig.

A fáklyás felvonulásra válaszul ellentüntetést is kezdeményeztek a “Cigányság nem bűnözés” címmel, amely háromnegyed órával korábban kezdődik a fáklyás felvonulás helyszínén, ahol a résztvevők “a menet kezdetéig demonstrálják kiállásunkat cigány embertársaink mellett.”

forrás:origo.hu

Leave a Reply 311 megnézve, 1 alkalommal mai nap |