< Böngészés > Főoldal / Tudomány/gazdaság / Blog article: Új alapokra kerül a gazdaság

| Mobile | RSS

Új alapokra kerül a gazdaság

2012. július 24. | hozzászólás | Tudomány/gazdaság

Nemzetközi támadás érheti a munkahelyvédelmi akciótervet, mások is pályáznak a háromszázmilliárdra

Új, komplex gazdasági rendszer felépítésén munkálkodik az Orbán-kormány. A miniszterelnök szavai szerint a legnagyobb vita a földtörvény körül alakul majd ki, a munkahelyvédelmi akciótervvel kapcsolatban pedig nemzetközi támadásokra is számít a kabinet.

Új gazdasági rendszert épít fel a kormány, amelynek lépéseit már a gazdasági élet szereplői is érzékelik – közölte tegnap Orbán Viktor miniszterelnök a választási szövetségeseivel és együttműködő partnereivel zajló konzultációsorozat második állomásán. A kormányfő szerint az új gazdasági modell elemei közé tartozik a munkát és a családokat támogató adórendszer, a munkát terhelő állami bevételek forgalmi adókkal történő kiváltása, az adósságtermelő rendszerek átszervezése, az állami nyugdíjrendszer építése, a szociális ellátórendszer és a kamarák szerepének átalakítása és az újraiparosítás politikája. Ide tartozik még az új mezőgazdasági rendszer kialakítása is, amelynek során történelmi jelentőségű reformokra készül a kormány. Rámutatott: a következő négy-öt hónap legnagyobb vitája a földtörvény körül rajzolódik majd ki. Az új modellhez tartozik továbbá a közszolgáltató cégek nonprofit alapra helyezése, a keleti nyitás politikája és 2014 után az európai uniós pénzek felhasználásának új rendje is, mert a jelenlegi módszer – a kormányfő szerint – alapjaiban elhibázott. Az uniós pénzekkel kapcsolatba jelezte: létrehoznak majd egy bizottságot, amely a közösségi támogatások felhasználásának új rendszerét dolgozza ki.

„Az új gazdasági modell része az a célkitűzés is, hogy a bankrendszer ötven százaléka magyar kézben legyen. Ha ezt sikerül végigvinni, az unikális lesz egész Közép-Európában” – fogalmazott a miniszterelnök, aki a munkahelyvédelmi tervre is kitért. Hangsúlyozta, végigviszi majd az akciótervet, hiszen kormányzásának lényegi alapfilozófiája ez. „Arról kell meggyőzni a magyarokat, hogy érdemesebb dolgozni, mint nem dolgozni, amit csak akkor lehet bizonyítani, ha valóban vannak munkahelyek, s kiderül az embereknek, többet keresnek, mintha segélyt kapnának” – mondta. Ugyanakkor óriási nyomásgyakorlásra számít a tervvel kapcsolatban, szavai szerint „arra a megközelítőleg háromszázmilliárd forintra, amelyet a magyar vállalkozóknál hagynak a foglalkoztatás elősegítése érdekében, vannak más jelentkezők is”. Megjegyezte: az akciótervért vívott belpolitikai csata mellett nemzetközi küzdelmet is folytatni kell majd. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke kiemelte, a tízpontos akcióterv a legnagyobb pozitív gazdasági beavatkozás. Az intézkedéscsomag jövőre egy százalékkal járulhat hozzá a GDP-növekedéshez.
MH-összeállítás

forrás:magyar hírlap.hu

Leave a Reply 300 megnézve, 1 alkalommal mai nap |