< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Behajítják a szomszéd ablakán? Nagycsaládokkal pingpongoznak a Jászságban

| Mobile | RSS

Behajítják a szomszéd ablakán? Nagycsaládokkal pingpongoznak a Jászságban

2012. július 27. | hozzászólás | Közélet

Tény, hogy tragikus állapotok uralkodnak a jászberényi Munkás utcában. Helyénvaló lenne, hogy az önkormányzat a probléma megoldásán dolgozzon, de kérdéses, hogy megfelelő módszert választott-e…

Eszes Béla, a Jászberényhez közeli Jánoshida független polgármestere hívta fel figyelmünket arra, hogy a jászberényi önkormányzat úgy próbálja megoldani a Munkás utcában élő romák kérdését, hogy megpróbálja őket eltávolítani Jászberényből. Mint elmondta, ezt úgy próbálták megoldani, hogy közpénzből másik településeken házakat szándékoztak vásárolni, és ide akarták elhelyezni a családokat.
A STOP kérdésére a polgármester elmondta, hogy a gondot nem is az jelentette, hogy roma család költözne Jánoshidára, hiszen a településen mindenkinek örülnek, aki tisztességes életet akar élni. Szerinte a baj az, hogy azoknak az embereknek, akik Jánoshidára kerültek volna, a várostól való elszakadás még tragikusabbá tenné a sorsát. Mint mondta, 2 felnőttből és hét gyermekből álló családról lett volna szó, akik közül a szülőknek napi szintű egészségügyi ellátásra van szüksége, a gyermekek pedig kivétel nélkül kisegítő iskolába járnak, ami viszont csak Jászberényben található.

A politikus elmondása szerint ez év tavaszán tették az első kitelepítési kísérletet. Akkor Jászfelsőszentgyörgy volt a célpont, de az ottani önkormányzat nem járult hozzá az akcióhoz. Ezt követően májusban Jászberényben cáfolták, hogy bármi ilyesmi készülne, sőt, azt állították, hogy a családokat kifejezetten a városban szeretnék elhelyezni. Vitathatatlan, hogy erre szükség is lenne, hiszen Eszes tájékoztatása szerint egyetlen házról van szó, amelynek három lakrészében összesen 160(!) ember lakik állandó bejelentettként, 70-80 pedig életvitelszerűen ott is tartózkodik. Ők nagyrészt gyermekek, és sok a felnőttek között az egészségügyi ellátásra szoruló.

Jánoshidán három hete tudták meg, hogy mire készülnek a jászberényiek, és az is kiderült, hogy ugyanazt tervezik a szintén közeli Alattyánban is. Eszes Béla nyaralás közben kapta a hírt, hogy Jászberény önkormányzata a Temető utca 2. szám alatti háromszobás családi házat kívánja megvásárolni egy család számára. A polgármester elmondta, hogy két fiatalember (egyikük egrinek, míg másikuk ózdinak vallotta magát) egy idős hölgytől vásárolta volna meg az ingatlant. Jánoshida polgármestere azonban úgy tudja, hogy egyikük bizonyíthatóan Dr. Bátonyi Attila, a jászberényi polgármesteri kabinet titkára volt. Eszes megjegyezte, hogy birtokában van egy hangfelvétel, ami bizonyítja, hogy a kitelepítendő családdal már közölték is, hogy mehetnek, és “lelépési díjként” kapják a jánoshidai házat.

Végül az alattyáni költöztetés sem sikerült, mert a település polgármestere telefonon kért segítséget a térség országgyűlési képviselőjétől, Pócs Jánostól – elevenítette fel a történteket Jánoshida polgármestere, hangsúlyozva, hogy nem a romákkal van problémájuk. Olyannyira nem, hogy a végül a helyi önkormányzat által megvásárolt házat roma családnak fogják bérbe adni – a lényeg, hogy olyanoknak, akiknek problémáik miatt nem létkérdés, hogy a nagyobb városban lakjanak.

Ha nekünk valamilyen problémánk van, azt igyekszünk megoldani, és nem hajítjuk be a szomszéd ablakán – kritizálta a jászberényiek kísérletét Eszes, akinek információi szerint a Munkás utcai telep lakói most majd pénzt kapnak Jászberény önkormányzatától, hogy abból vegyenek maguknak házat.

A STOP természetesen megkereste Bátonyi Attilát, a jászberényi polgármester kabinet-titkárát, tőle telefonon azt a választ kaptuk, hogy nem tudja, milyen ügyről van szó.

forrás:stop.hu

Leave a Reply 316 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: