< Böngészés > Főoldal / Sport / Blog article: Olimpiai friss hírek 2012. július 28- 29

| Mobile | RSS

Olimpiai friss hírek 2012. július 28- 29

2012. július 29. | 2 hozzászólás | Sport

Hosszú alig bírt kiszállni a medencéből, Gyurta örömúszással ment a döntőbe

Elégedett volt a négyszáz vegyesen elért negyedik helyével Hosszú Katinka, aki úgy érzi, mindent beleadott a döntőben, és a fáradtságtól a medencéből is alig bírt kijönni. Gyurta Dániel száz mellen elrontotta a fordulóját, ezért bízik abban, hogy a vasárnapi döntőben még jobb időt úszhat, szerinte nincs nagy különbség a második és a hetedik között. A 400 gyorson hatodik Kis Gergő a legjobb európai versenyző lett a számában, és nagyon büszke rá, hogy már van egy olimpiai pontja.

“Azért nyomtam meg annyira az elejét, mert az első 200-on jónak számítok, muszáj volt erősen kezdenem ahhoz, hogy a végén is ott tudjak maradni a mezőny elején” – nyilatkozta az [origo]-nak a 400 méter vegyesen elért negyedik helye után Hosszú Katinka, aki féltávnál még vezetett. Hosszú egyáltalán nem tűnt csalódottnak az eredmény miatt, azt mondta, örül annak, amit elért, mert mindent beleadott, és a medencéből is alig bírt kiszállni a fáradtságtól. “Ma ez ennyire volt elég” – tette hozzá a szám 2009-es világbajnoka.

A győzelmet a kínai Je Si-ven szerezte meg egy hatalmas hajrával, megelőzve az világbajnoki címvédő amerikai Beiselt és a másik kínai Lit. A világrekorddal győző, 16 éves kínai Jeről Hosszú Katinka azt mondta, hogy már a reggeli úszásnál is lehetett látni, hogy jó lesz, de a verseny közben nem nagyon figyelt a többiekre, próbált saját magára koncentrálni. “Úgy vagyok vele, hogy még sosem úsztam döntőt olimpián, Pekingben tizenkettedik lettem, most negyedik, ha így folytatom, akkor átmegyek mínuszba” – mondta mosolyogva arra az észrevételünkre, hogy nem tűnik túlságosan csalódottnak.

“Az olimpia előtt arra tettem volna a legnagyobb összeget, hogy 400 vegyesen érem el a legjobb eredményt, de még van három versenyszámom, így azokban próbálok minél jobb eredményt elérni, hátha lesz ennél jobb” – jelentette ki. Jó jelnek vette a 200 méter pillangó előtt, hogy ezen a versenyszámon elég jól ment neki.

Kis Gergő lett az első pontszerző magyar úszó, az ajkai versenyző legjobb európaiként (3:47.03-as idővel) hatodik helyen zárt a 400 méteres gyorsúszás döntőjében. “Az az igazság, elfáradtam, a reggeli úszás jobban esett. Ez egy tanuló négyszáz volt, még csak 14 hónapja vagyok gyorsúszó, és a 400 rövid távnak számít nekem, úgyhogy itt olimpiai hatodiknak lenni nagyon nagy élmény” – mondta egyszuszra Kis a futam után.

Kisnek ez a harmadik olimpiája, és a saját maga, illetve a közvélemény által támasztott elvárás fokozatosan lett egyre nagyobb: Athén előtt még azt gondolta, de jó lenne, ha kijutna az olimpiára, ez sikerült neki. Peking előtt már úgy volt vele, egy döntőt el lehet csípni, és ez is teljesült, hiszen 400 vegyesen hatodikként zárt, most viszont már elvárják tőle, hogy ott legyen a fináléban.

“Egy dolgot el akartam kerülni, azt, hogy utolsóként végezzek. Ez sikerült, és azért lehet örülni a hatodik helynek, mert így az én nevemet is felolvassák majd a pontszerzők között. Minden sportoló elképzeli magában, milyen lehet a dobogón állni, az érmekkel fotózkodni, de előzetesen is éreztem, hogy nincs esélyem az első három közé odaférni. Azt viszont tudtam, hogy a negyedik-nyolcadik helyért óriási tülekedés lesz, amiből nem jöttem ki rosszul. Nekem már van egy pontom” – mondta büszkén Kis, aki 1500 gyorson indul még az olimpián, és ott komoly éremeséllyel száll medencébe.

Phelps még a dobogóról is leszorult

A magyarok nélküli döntők közül 400 vegyesen Ryan Lochte 4:05.18-as idővel nyert, megelőzve a brazil Thiago Pereirát és a japán Hagino Koszukét, és a csak negyedikként célba csapó címvédő Michael Phelpset. A nap zárószámát, a 4×100-as gyorsváltót az ausztrálok nyerték 3:33.15 perces új olimpiai csúccsal, megelőzve Hollandiát és az Egyesült Államokat.

Az este harmadik magyar résztvevője, Gyurta Dániel a 100 mell első elődöntőjében ötödikként, új országos csúccsal, 59.74 másodperccel csapott célba. Összesítésben hetedikként jutott be a vasárnapi fináléba, ehhez az kellett, hogy a második elődöntőből csak ketten előzzék meg.

Gyurta pont akkor érkezett a vegyes zónába a magyar újságírókhoz, amikor elindult a sorsáról döntő második futam, így velünk nézte végig a versenyt. Előtte még azt mondta, hogy nem bánkódna nagyon, ha nem jutna döntőbe, de a végén mosolygott egy nagyot, amikor kiderült, hogy döntős.

Gyurta azt mondta, hogy elrontotta a fordulóját, de ennek ellenére is tudott javítani az idején, ezért nagyon elégedett. “Nem emlékszem arra, hogy egy nap alatt kétszer 1 percen belül úsztam volna. Amit ma nyújtottam, az azt mutatja, hogy a gyorsaságommal és az erőnlétemmel minden rendben van” – jelentette ki Gyurta, aki bízik abban, hogy fő számában, a 200 mellen minden a tervek szerint alakul.

A magyar úszó azt mondta, nem volt elvárás magával szemben a döntő, neki ez egy örömúszás volt. “Azt is látni kell, hogy ennek a mezőnynek a 80 százaléka kifejezetten a 100 méterre készül, rajtam kívül csak Kitadzsima kifejezetten 200-as úszó” – magyarázta Gyurta, hozzáétve: most már elmondhatja: a 200-asok között is jó 100-as úszóvá vált.

A holnapi döntőbeli esélyeiről azt mondta, hogy ebben a mezőnyben nincs nagy különbség a második és a hetedik között. Szerinte ha nem rontja el a fordulót, pár századot biztos tud javítani, de helyezésben nem akar gondolkodni.

A magyar résztvevős döntők eredményei
Női 400 m vegyes:
1. Je Si-ven (Kína) 4:28.43 perc – világcsúcs (régi: 4:29.45 perc, Stephanie Rice (ausztrál), 2008.08.10., Peking)
2. Elizabeth Beisel (Egyesült Államok) 4:31.27
3. Li Hszüan-hszü (Kína) 4:32.91
4. Hosszú Katinka 4:33.49

Férfi 400 m gyors:
1. Szun Jan (Kína) 3:40.14 perc
2. Park Te Hvan (Koreai Köztársaság) 3:42.06
3. Peter Vanderkaay (Egyesült Államok) 3:44.69

6. Kis Gergő 3:47.03

Berki megúszta hibáját, bejutott a döntőbe

Az esti lólengés-selejtezőkön senki sem ért el jobb eredményt a gyakorlatukat délután bemutató Berki Krisztiánnál és Hidvégi Vidnél, így mindketten bejutottak az augusztus 5-i döntőbe.

Hidvégi Vid a harmadik helyen kvalifikálta magát, a nagy esélyes Berki Krisztián viszont elkövetett egy apró hibát, így csak ötödik lett a selejtezőben. A legmagasabb pontszámot a Berki legnagyobb riválisának tartott brit Louis Smith érte el 15.800-al, Cyril Tommasone 15.333-at kapott, Hidvégi 15.100-at, míg Berki 15.033-at.

Csernoviczki elájult a bronzérem előtt

Csernoviczki Éva az első magyar női cselgáncsozó, akinek sikerült érmet nyernie az olimpián. A 25 éves sportoló maga sem gondolta, hogy ilyen szép napja lesz, miután a második meccse végén egy fojtástól elájult, majd fél órán keresztül szédelgett.

Nagy bravúr kellett az első magyar éremhez

A nap sportképe: Csernoviczki ráharapott az érmére

“Nagyon boldog vagyok, elmondhatatlanul” – mondta még a fáradtságtól lihegve a tatamiról lejövet Csernoviczki az [origo]-nak, miután megnyerte a bronzmérkőzést.

“A második meccsemen vezettem egy intéssel, mégis kikaptam, és akkor nem gondoltam, hogy ilyen jól fog sikerülni a mai nap. A fojtástól szó szerint elaludtam a szőnyegen, elájultam, de nem emlékeztem rá. Fölálltam, és azt hittem, hogy folytatódik még a mérkőzés. Utána nagyon rosszul éreztem magam lelkileg és fizikailag is, egy fél órába telt, mire összeszedtem magam, folyamatosan szédelegtem, szerencsére volt egy kis szünet. Tíz percig feküdtem felemelt lábbal, jéggel a tarkomon, aztán kimentem a levegőre, és éreztem, hogy jobban vagyok. Ezután a kínai ellenfelemet nagyon könnyedén megoldottam, pedig vele mindig nagyon szoros meccseket vívtam. A harmadik helyért valójában már felszabadultan dzsúdóztam.”

A 48 kg-os dzsúdósnak nagy álma vált valóra azzal, hogy érmet nyert az olimpián. “A végén arra gondoltam, az egész életem benne van ebben a sikerben” – mondta Csernoviczki, aki a verseny előtt még babonából nem nyilatkozott. A bravúr értékét növeli, hogy pályafutása során először tudta legyőzni a világranglista-vezető Fukumit. A meccs alatt főleg arra figyelt, hogy a japán bal kézzel ne tudja megragadni a hajtókáját, és ezt sikerült is elkerülnie. Ennél is fontosabbnak érezte azonban, hogy magára odafigyeljen, hogy jól bírja a hosszabbítást, és azt a taktikát hajtsa végre, amit előzetesen megbeszéltek. Csernoviczki már tavaly, a japánokkal közös edzőtáborban is meglepte egyszer Fukumit a kis külső horoggal, amely most a bronzérmet eredményezte.

“Nem éreztem magam fáradtnak, egyébként is inkább fejben szoktam elfáradni, sok energiát felemészt, hogy az embernek állandóan koncentrálnia kell. Bíztam benne, hogy meg tudom törni a Fukumi elleni átkot, és a hosszabbításban is éreztem, hogy jó esélyem van, indítottam egy utolsó nagy támadást, ami végül meghozta az eredményét.”

A dzsúdós edző-édesapja, Csernoviczki Csaba sem volt bőbeszédű a verseny előtt két nappal, a sorsolásról például azt mondta, hogy őket az egyáltalán nem érdekli. Rögtön a bronzmeccs után az [origo]-nak így fogalmazott. “Felemásak az érzéseim, mert volt egy mérkőzés, ami elment sajnos, de a harmadik helyért a japán ellenfelét szépen megverte, azt mondom, hogy ez volt Évi élete meccse. Nagyon jól dolgozott, végig uralta a bronzmeccset, és az ipponnal tisztán nyert, nincs miről beszélni.”

Csernoviczki Csabát az aranypontért zajló hosszabbításban elküldték a tatami mellől, utóbb kiderült, a bíró azt nehezményezte, hogy az edző túl hangosan reklamált a japán passzivitása miatt. “Kinézett rám, hogy mi legyen, én meg mondtam neki, hogy csinálja, és a következő akcióból meg is nyerte a meccset. Ha ezen múlik, akkor ezentúl mindig úgy intézem, hogy elküljenek” – mosolygott az apa, lánya pedig azt tette hozzá, hogy plusz adrenalint és erőt jelentett számára az incidens.

A tatabányai sportoló apja abban bízik, hogy lánya érmét még további dobogós helyek követik. “Reméljük, hogy több érem is lesz még, akár már holnap, majd holnapután is, és egészen augusztus 1-ig. A csapatban benne van még egy-két érem.” Hasonló véleményen volt az újdonsült bronzérmes is, aki szerint akár már vasárnap, Ungvári Miklós is odaérhet a dobogóra, de a mostani, általa nagyon erősnek titulált magyar csapatból a többiek is éremesélyesek.

Ungvári transzban van, és már négy között

Ághassi Attila
Csernoviczki Éva bronzérme után Ungvári Miklós is az éremszerzés kapujában van, miután két gyors ippongyőzelme után – nem vacakolt sokáig a két szerényebb képességű ellenféllel – a szlovén Draksiccsal megszenvedett. Mivel folyamatosan őrölte riválisát, akit kétszer is megintettek, végül egy jukóval nyert.

Még szombaton edzője, Bíró Tamás azt mondta: a szlovén mindig egy nagyon magas átlagos, 60-70 százalék körül teljesít, ezért csak úgy nyerhet tanítványa, hogy tudása legalább 80 százalékát hozza.

Ungvárit nem zökkentette ki, hogy az előző napi mérlegelés után belekötöttek a ruhájába, túl keménynek találták.

A szlovén legyőzése után következett a lengyel Pawel Zagrodnik, aki eredetileg nem jöhetett volna az olimpiára, de az aspiráns másik lengyel motorbalesetet szenvedett. Zagrodnik a brazil Cunhát és az azeri Nazarjant búcsúztatta, Ungvári ellen azonban egyetlen épkézláb akcióra sem volt képes.

Nem úgy a ceglédi versenyző, aki megtörhetetlen lendülettel ment előre, és kiharcolta, hogy a lengyelt kétszer intsék, ami ezúttal is jukót ért, ezzel pedig a legjobb négy közé került.

A döntőért a spanyol Uriartét kapta, akivel volt egy emlékezetes meccse a bécsi Európa-bajnokság döntőjében, akkor jelentős bírói segítséggel nyert a spanyol, a közönség kifütyülte.

Ungvári nem beszél a meccsei után, transzban van, lecsukott szemmel közelekedik a folyosón, folyamatosan koncentrál.
sportgéza.hu

Szerbia lemosta a magyar vízilabdásokat

A magyar vízilabda-válogatott az olimpiai tornán első meccsén csúnyán kikapott Szerbiától, Biros Péteréknek nem ment, pontatlan passzokat, lassú támadásokat, gyenge védekezést mutattak, az nem sok pozitívum, hogy az emberelőnyöket jól használták ki. A csapatnak nem volt vezéregyénisége, csak Szécsi Zoltán kapusbravúrjaival nem lehetett nyerni.

Idegesen kezdtek a csapatok, a szerbek és a magyarok is elrontották az első támadásokat. Az első emberelőnyt Madarasék nem tudták kihasználni, Kásás ejtése kapufára ment. A szerbek Varga Tamás kiállítását pillanatok alatt gólra váltották, Nikics lőtt Szécsi kapujába (0-1). A következő támadásnál ismét magyar fór volt, Kásás ezúttal nem hibázott, bal oldalról bombázott. (1-1)

A második szerb gólt Alekszics szerezte meg védelmi hibából, Biros későn váltott ki rá. Nem sokáig vezettek azonban a szerbek, Hosnyánszky távolról, kapufás góllal egyenlített emberelőnyből. (2-2) A bírók könnyen szórták ki a játékosokat, a szerbeknél volt a fór, Alekszics megint ziccerben volt, de Szécsi fejjel védett, majd a következő támadásnál is kapufára tolt ujjheggyel egy lövést.

A második negyedet a szerbek kezdték jobban, Filipovics szerezte meg a vezetést (2-3), Biroséknak nem mentek igazán a támadások, a lefordulások nem jöttek be, több pontatlan passz akasztotta meg az akciókat. Az egyenlítés kettős emberelőnyből jött össze, Varga Dániel talált be a kezek mellett. (3-3). Szécsi megint nagyot védett, de közben kiállítottak egy magyart, és újra a szerbek jöhettek, Nikics közeli húzásra már nem tudott reagálni (3-4). Hosnyánszky távoli próbálkozása nem jött be, de a másik oldalon Udovicsics betalált (3-5). A magyarok ezután hiába kerültek háromszor is ziccerbe, mindig telibe lőtték Szoro kapust, a szerbek kétszer is lefordultak, csak Szécsi óriási bravúrjai akadályozták meg, hogy még nagyobb legyen a különbség. A magyar kapus háromszor is közelről előtt ziccert fogott.

A harmadik negyedre sem tudott megújulni a magyar válogatott, egy perc alatt kétszer is betaláltak a szerbek. Nikics fórból, Udovicsics távolról lőtt. (3-7) A magyar próbálkozások erőtlenek voltak, a támadásokban nem volt elképzelés, a szerbek blokkolták a lövéseket. A hátrány tovább nőtt, Pijetlovics lőtt Alekszics kipattanójából (3-8). A közel negyednyi góltalanságot Kiss törte meg, emberelőnyből volt eredményes (4-8), de Pijetlovics újra jól centerezett (4-9). Hat perc telt el a negyedből, mire az első akciógólunkat lőttük, Hárai jó ütemben emelkedett ki centerben, majd húzott kapuba (5-9). Ez sem jelentett azonban fordulópontot, még két szerb gólra csak egy magyar jött. (6-11)

A negyedik negyedben Varga Dániel nyitott góllal, de egy távoli lövéssel Udovicsics visszaállította az ötgólos különbséget. (7-12). A záró hat percre kezdett felpörögni a magyar csapat, Varga Dénes szerzett jól kijátszott akciógólt, kezdett összeállni a védekezés, és labdát is sikerült szerezniük. Prlajnovics távoli lövésére Madaras válaszolt hasonlóval (9-13). Három gólra ekkor nem sikerült már feljönni, Szoro védett nagyot magyar fórban, majd Kásás lőtt a kapufa mellé időkérés után. A tizedik magyar gólt is Madaras szerezte, a fórban jól megjáratott labdát tette kapuba. A végeredményt Prlajnovics távolról állította be. (10-14)

A válogatott legközelebb kedden, Montenegróval játszik.

Leave a Reply 323 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: