< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Urnazárási pánik jelei mutatkoznak a Fidesznél

| Mobile | RSS

Urnazárási pánik jelei mutatkoznak a Fidesznél

Alaptörvény-ellenes az Orbán Viktor kormányfő által bejelentett terv, miszerint előzetes feliratkozáshoz kötnék a választásokon való részvételt. Miután ugyanis a “magyarosított” regisztrációt választópolgári aktivitással, sőt, határidővel vezetnék be, egy alacsonyabb szintű jogszabályban korlátoznának az általános és egyenlő választójogot. Az újabb jogállamellenes “játszma” a 2014-es választások közeledtével vált sürgetővé a Fidesz számára.

A közhatalom forrása a nép – mondja ki az új, január elsején hatályba lépett alaptörvény. Mindez azt jelenti, hogy a nép választ, így “hatalmát választott képviselői útján, kivételesen közvetlenül gyakorolja.” Az alaptörvény szerint: “az országgyűlési képviselőket a választópolgárok általános és egyenlő választójog alapján, közvetlen és titkos szavazással, a választók akaratának szabad kifejezését biztosító választáson, sarkalatos törvényben meghatározott módon választják”.

De az alkotmány nemcsak ezzel biztosítja, hogy a közhatalom forrása a nép maradjon, hanem azzal is, hogy kiköti: “Minden nagykorú magyar állampolgárnak joga van ahhoz, hogy az országgyűlési képviselők, a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint az európai parlamenti képviselők választásán választó és választható legyen.” Ezt az alapjogot pedig nem lehet egy alacsonyabb szintű jogszabályban korlátozni, hiszen az alaptörvény a választójog garantálásával kapcsolatban mindössze annyit enged meg: “sarkalatos törvény a választójogot vagy annak teljességét magyarországi lakóhelyhez, a választhatóságot további feltételekhez kötheti.”

Mindezek alapján nyilvánvaló, hogy a Fidesz terve, miszerint a választási eljárásról szóló új jogszabályban előzetes feliratkozáshoz, azaz előzetes regisztrációhoz kötnék a részvételt, több ponton sérti az új alaptörvényt. Az előzetes bejelentések szerint a Fidesz elnöksége eldöntötte, hogy a voksoláson csak az vehet részt, aki korábban jelezte választási szándékát, a feliratkozás elszalasztása pedig jogvesztéssel jár egy bizonyos a határidő lejártával. Így aki lemarad, az egyáltalán nem szavazhat. Csakhogy az alaptörvény azt is kimondja: “alapvető jog más alapvető jog érvényesülése vagy valamely alkotmányos érték védelme érdekében, a feltétlenül szükséges mértékben, az elérni kívánt céllal arányosan, az alapvető jog lényeges tartalmának tiszteletben tartásával korlátozható.” A Fidesz terveit, illetve az általános és egyenlő választójog korlátozását azonban semmilyen alkotmányos érték védelme, vagy más alapvető jog érvényesülése nem indokolja, nem is indokolhatja.

Így a cél egyértelmű: a mai kormánypárt kiszorítaná a közhatalom gyakorlásából a bizonytalan, gyakran a kormány “munkássága ellen” tiltakozó (protest) szavazókat a 2014-es választásokból, így hatalmon maradhatna. Egyébként a miniszterelnök maga jelentette be az előzetes “feliratkozásról” szőtt terveiket, és leplezte le céljaikat, hiszen Orbán eldöntött tényként jelentette be a feliratkozást, erről pedig szeptemberben dönt a parlament. Úgy fogalmazott: “Magyarországon eddig az állam választói névjegyzéket állított össze, és saját adatbázisából indult ki, ezt most megfordítják, így aki a választásokon részt akar venni, annak fel kell iratkoznia, és ha ezt megteszi, akkor a jelöltállítás első pillatanától kezdve minden információt, ajánlástevési lehetőséget megkap. Aki pedig nem akar részt venni, az kívül marad ezen, és őt nem fogják ‘zargatni’ választási akciókkal, az nem fog szórólapot vagy kopogtatócédulát kapni”.

A kormányfő szavai elárulták – Kósa Lajos Fidesz-alelnök pedig meg is erősítette -, hogy aki nem jelentkezik be a névjegyzékbe 2014 februárjáig, az nem fogja tudni még a jelölését sem leadni, mivel nem fognak neki ajánlószelvényt postázni. Magyarán úgy kell majd regisztrálni a választáshoz, hogy az állampolgároknak még fogalma sincs az indulókról, jelöltekről, de hozzá sem tudja majd segíteni a neki szimpatikus politikai formációt a jelöltállításhoz.
Orbán elismerte, jóval a választások előtt “tudni fogjuk”, hogy a magyar választópolgárok hány százaléka dönt úgy, részt vesz a szavazáson. Magyarán a kormányzati adatbázisban szerepelni fog minden választani akaró magyar polgár adata, hiszen az előzetes feliratkozásra várhatóan a kormányhivatalokat jelölik majd ki. Így a kabinet vélhetően könnyedén levelezhet majd a választókkal, míg a nem választókra nem kell időt és kampánypénzt “pazarolnia” a kormánypártoknak.

Eközben nyilván alapvető szempont, hogy hány embert tántorít el a regisztráció, hiszen az új önkormányzati rendszerben, pontosabban a megyei és járási kormányhivatali struktúrával az állampolgárok jelentős részének messzebb kell utaznia ügyei intézéséhez, nem lesz majd képes mindenki elmenni feliratkozni.
Mindezt teszi a Fidesz úgy, hogy Magyarországon teljes körű és napra kész a népesség-nyilvántartás – ellentétben sok országgal -, és igazi probléma soha nem merült fel az állam által összeállított választói névjegyzékkel, így az utóbbi 20 évben valóban biztosított volt az általános és egyenlő választójog. A tavaly elfogadott választójogi szabály szerint “az egyéni választókerületben a jelöléshez legalább ezer, az adott egyéni választókerület névjegyzékében szereplő választópolgár ajánlása szükséges.”

Amennyiben azok nem is ajánlhatnak, akik korábban nem regisztráltak, a Fidesz azt is elintézheti, hogy egy-egy körzetben legfeljebb 3 induló legyen, hiszen a feliratkozók jelentős része biztos pártválasztó, így az új, kis pártoknak esélye sem marad.

Bojkott a megoldás?

Az MSZP szerint a Fidesz “narancssárga cédulás választásokat” akar a feliratkozás bevezetésével, amivel a demokratikus jogaik gyakorlásától akarják távol tartani az embereket. Török Zsolt szóvivő úgy fogalmazott, a fideszes politikusok a rossz kormányzásuk miatt félnek a választóktól, hiszen ígéreteik vagy nem valósultak meg, vagy éppen azok ellenkezője következett be.

Ha az ellenzéki pártokat rá lehetne bírni arra, hogy legalábbis bojkottal fenyegetőzzenek, hogy nem vesznek részt a 2014-es választásokon, amelyek elé ennyi akadályt gördítenek, akkor talán elállna a Fidesz a regisztráció bevezetésének minden korábbinál antidemokratikusabb intézkedésétől – fogalmazott az ATV-ben Debreczeni József.

A Demokratikus Koalíció alelnöke szerint a regisztráció egy jelentősen antidemokratikus lépés, hiszen visszatekintve az utóbbi 20 év szabad és demokratikus választásaira kijelenthető: a választásokat mindig azok döntötték el, akik az utolsó pillanatban határoztak valaki mellett, tehát a bizonytalanok tábora nem csak mai méreteiből fakadóan jelentős.

B.I.M. /

forrás:népszava online.hu

Leave a Reply 267 megnézve, 1 alkalommal mai nap |