< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Kiadták a riasztást: Súlyos változás időjárásunkban Péntektől hőségriasztást rendelt el az országos tiszti főorvos

| Mobile | RSS

Kiadták a riasztást: Súlyos változás időjárásunkban Péntektől hőségriasztást rendelt el az országos tiszti főorvos

2012. augusztus 2. | hozzászólás | Életképek/bulvár

A várhatóan tartóssá váló hőség miatt péntek 0 órától jövő kedd éjfélig másodfokú hőségriasztást rendelt el az országos tiszti főorvos.
A köpönyeg.hu előrejelzése szerint pénteken folytatódik az igazi nyár. Országos hőség várható, 30-35 fokos délutáni értékekkel.A napsütés mellett megnövekvő gomolyokból elszórtan – nagyobb eséllyel északon és nyugaton – alakulhat ki zápor, zivatar. Szombaton és vasárnap sem lesz lényeges változás időjárásunkban: többnyire napos, száraz idő valószínű, de főleg északon előfordulhat egy-egy frissítő zápor, zivatar. Szombaton 30-35, vasárnap már 32-37 fokos csúcsértékek lehetnek.

Hétfőn tetőzhet a nagy meleg, ekkor délen 40 fokos forróság sem kizárt.Enyhülést a kedden érkező hidegfront hozhat.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az ÁNTSZ a lakosságot és az országban tartózkodókat arra kéri, hogy a nagy melegben fogyasszanak több folyadékot. 11.00-15.00 óra között semmiképpen ne tartózkodjanak a tűző napon. Védjék bőrüket a leégés ellen megfelelő öltözködéssel és napvédő készítmények alkalmazásával, vegyék igénybe a hűtött helyiségeket – olvasható az ÁNTSZ közleményében.

Az országos tiszti főorvos a rendkívüli hőség miatt legutóbb eredetileg június 30-tól július 4-ig rendelt el hőségriadót, de miután a kánikula tartósabbnak bizonyult, július 9-én éjfélig meghosszabbította azt. Az Országos Meteorológia Szolgálat, valamint az ÁNTSZ hőség miatti figyelmeztetésének különböző kritériumai vannak. Az ÁNTSZ három figyelmeztetési fokozatot rendelhet el.

A legmagasabb, harmadfokú jelzés a hőségriadó. Ennek feltétele, hogy a meteorológiai előrejelzések szerint a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon elérje a 27 fokot. Ez a kánikulahelyzet az erről szóló kormányrendelet szerint „rendkívüli időjárási helyzetnek” számít, amely rendkívüli intézkedések elrendelését is indokolja.

A meteorológiai szolgálat hőség miatt riasztást nem, csak figyelmeztetést ad ki. Utóbbi a várható napi középhőmérséklet eredményén alapul. Citromsárga, vagyis elsőfokú, ha egy megyében a napi középhőmérséklet meghaladja a 25 fokot. Narancssárga, másodfokú, ha a napi középhőmérséklet tartósan 25 fok felett alakul, esetleg a 27 fokot is meghaladja. A piros, a harmadfokú figyelmeztetés kritériuma, hogy a napi középhőmérséklet tartósan 27 Celsius-fok felett legyen.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a tartós hőség miatt csütörtökre még tizenkét megyére – Zala, Somogy, Baranya, Tolna, Fejér, Bács-Kiskun, Csongrád, Békés, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok, Pest -, valamint a főváros területére másodfokú figyelmeztetést, péntekre ezen felül Veszprém, Komárom-Esztergom és Heves megyére elsőfokú figyelmezetést adott ki.

Emellett az UV-B sugárzás maximuma pénteken is elérheti a nagyon erős szintet, ami azt jelenti, hogy 15-20 perc alatt is le lehet égni.

forrás:heti válasz.hu

Leave a Reply 281 megnézve, 1 alkalommal mai nap |