< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Simicska, Nyerges, Fonyó, Liszkay – nekik tényleg tündérmese az üzlet

| Mobile | RSS

Simicska, Nyerges, Fonyó, Liszkay – nekik tényleg tündérmese az üzlet

2012. augusztus 2. | hozzászólás | Közélet

A szocialisták szerint állami, sokszor monopolhelyzetben lévő cégek döntik a pénzt a hirdetési piac Fidesz-közeli részébe. Ezek a pénzek Lukács Zoltán szerint a Simicska Lajos és Nyerges Zsolt nevével fémjelzett üzleti körökhöz vándorolnak.

Lukács Zoltán a sajtótájékoztatón (videófelvétel itt található) elmondta, hogy a Simicska-Nyerges üzleti köröknek az állami megrendeléseken kívül más pénzszivattyúzó forrása is van: a közterületi hirdetési piac. Szerinte itt is ugyanaz, a Fideszhez köthető gazdasági kör az, amelynek cégei hatalmas összegeket tudnak szerezni. Az említett két üzletemberen kívül Fonyó Károlyt és Liszkay Gábort említette még a szocialista frakcióvezető-helyettes. Kifejtette, hogy rajtuk keresztül 15 egymáshoz kapcsolódó médiavállalkozásról van szó – ez a “céghalmaz” Lukács szerint több mint 25 milliárdos forgalom mellett 4 milliárdos. 21 százalékos növekedést tudhat magáénak az elmúlt évben. 2009-hez viszonyítva 64 százalékkal nőtt a forgalmuk.
A politikus aggodalmát fejezte ki, mert úgy véli, hogy ez a siker annak köszönhető, hogy ezek a cégek elsősorban állami vállalatok hirdetéseiből szerzik jövedelmüket. Kijelentette, hogy erre utal például, hogy az Agrármarketing Centrum 2010- ben annyit költött hirdetésekre, mint a megelőző nyolc év alatt összesen, 2011-ben pedig ennek a dupláját – de szerinte hasonló példa a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. elmúlt két évének 671 milliós reklámköltsége, amelyből (csakúgy mint a Szerencsejáték Zrt. 825 milliós megrendelése és a Magyar Villamos Művek reklámkifizetései) a Simicska-Nyerges érdekeltségi körbe tartozó Publimont Kft.-nél landolnak, ahogy a Magyar Posta közterületi hirdetései is. A Posta és a Villamos Művek esetében érdekes, hogy mindeddig nem nagyon költöttek közterületi hirdetésre.

Ezek azok az indokok, amiért az MSZP kívánatosnak tartja az állami tulajdonú cégek hirdetési politikájának felülvizsgálatát. A frakcióvezető-helyettes szerint ugyanis azok számolatlanul döntik a pénzt a Fidesz-közeli üzleti érdekeltségekbe.

forrás:stop.hu

Leave a Reply 238 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: