< Böngészés > Főoldal / nébih / Blog article: Állatkínzás miatt is indítottak eljárást a második országos halászati ellenőrzés során

| Mobile | RSS

Állatkínzás miatt is indítottak eljárást a második országos halászati ellenőrzés során

2012. augusztus 3. | hozzászólás | nébih

2012. július 27-én immár második alkalommal tartottak idén országos átfogó halászati ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Földművelésügyi Igazgatóság Vadászati és Halászati Osztályának koordinálásával. Az átfogó ellenőrzés 146 halászati vízterületet, valamint 62 halforgalmazó helyet érintett, s mintegy 209 hatósági személy és öt halászati őr vett részt a munkában.

A 19 megyét érintő vizsgálatra a megyei halászati és élelmiszerlánc-felügyeleti hatóságok, a rendőrhatóság, az adóhatóság, valamint egyes halászati vízterületek halászati őreinek bevonásával került sor. A vizsgálat – átfogó jellegéből adódóan – szinte valamennyi halászati vízterületet érintette, melynek során közel a teljes magyarországi Tisza és Duna szakaszon megjelentek az ellenőrző csoportok, de természetesen a Balaton, a Velencei-tó, a Tisza-tó, és Fertő-tó sem kerülte el a feladatot végzők fokozott figyelmét.

A halászati hatóság szakemberi vizsgálták többek között a fogási napló helyes és pontos vezetését, a méret- és mennyiségi korlátozások betartását, továbbá azt is, nem került-e sor védett halak kifogására. Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság szakemberei sütödékben, éttermekben, halárusító helyeken a hal forgalmazásához szükséges bizonylatok mellett többek között a szavatossági időket, illetőleg a vásárlói tájékoztatás hitelességét ellenőrizték, míg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársainak vizsgálatai – elsődlegesen próbavásárlással – a nyugtaadási kötelezettség teljesítésére irányultak.

A hatósági ellenőrzések során országosan 146 halászati vízterületen, 1043 fő horgász és halász ellenőrzésére került sor. Az ellenőrök kirívóan súlyos szabálysértést nem tapasztaltak, azonban 31 esetben – többek között jogosulatlan horgászat, több készséggel történő horgászat, és fogási napló elégtelen vezetése miatt – feljelentést tettek a hatóságok. Két esetben történt hatósági intézkedés a halászatra jogosulttal szemben, mivel elmulasztotta ellenőrizni az állami horgászjegy meglétét a területi engedély kiadása előtt.

Az adóhatóság és az élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek több mint 60 helyen végeztek ellenőrzést, s közel húsz esetben találtak szabálytalanságot. Egy vendéglátó egységben a fagyasztott hal tételek, egy halbolt esetében pedig a forgalmazott halak (ponty, busa, kárász, tisztított harcsa) származását nem tudták igazolni, ezért azokat a szakemberek lefoglalták, ártalmatlanításra utalták, az üzemeltetőkkel szemben pedig bírság kiszabására kerül sor. A rendőrhatóság munkatársai egy halforgalmazó helyen a hallal való helytelen bánásmód, tárolás miatt állatkínzás bűncselekménye és közokirat hamisítás miatt kezdeményeztek eljárást.

Az ellenőrzés pozitív tapasztalata volt, hogy az ellenőrzött horgászok maguk is igénylik a jövőbeni gyakoribb ellenőrzéseket, mert álláspontjuk szerint így hatékonyabban lehet kiszűrni a személyes nyugalmukat is zavaró, nem kívánatos orvhalászokat, orvhorgászokat.

A vizsgálatok részletes szempontjairól, valamint a – megyékre lebontott – vizsgálati adatairól a NÉBIH honlapján tájékozódhatnak:
http://www.nebih.gov.hu/aktualitasok/hirek/08_02_halaszati_ell.html
Budapest, 2012. augusztus 2.

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
Földművelésügyi Igazgatóság

Leave a Reply 1587 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: