< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: Kiállítások kavalkádja(!)….. a Somogyi Könyvtárban

| Mobile | RSS

Kiállítások kavalkádja(!)….. a Somogyi Könyvtárban

2012. augusztus 3. | hozzászólás | Kultúra

Iparművészeti és népművészeti hungarikumok

Több kiállítással is csatlakozik az idei szegedi Hungarikum Fesztivál programjaihoz a Somogyi-könyvtár. A témához kapcsolódó könyvtári dokumentumok mellett iparművészek munkáit is láthatják az érdeklődők.

A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával közösen rendezett tárlaton Ambrus Sándor fazekasmester, valamint a Hódmezővásárhelyi Városellátó és Foglalkoztató Közhasznú Nonprofit Kft. Hímzőműhelyének közös kiállítása tekinthető meg a könyvtár első emeleti folyóirat-olvasójában.

Ambrus Sándor vásárhelyi fazekasmester, népi iparművész munkásságát hazai és nemzetközi díjak sokaságával ismerték el. Kiállított többek között Francia-, Görög-, Olasz- és Németországban, a Felvidéken és az Európai Unió központjában, Brüsszelben is.

A kerámiák jellegéhez jól illeszkedő vásárhelyi hímzések a népművészeti ág helyi hagyományait őrzik. A munkák mai készítői a Hódmezővásárhelyi Városellátó és Foglalkoztató Közhasznú Nonprofit Kft. Hímzőműhelyében tevékenykednek.

A kiállítás augusztus 2-25-ig tekinthető meg.

Ugyancsak a hungarikum-fesztiválhoz kapcsolódik a könyvtár földszinti Internet-Terének fotótárlata, amely Török Gizella gyékényszobrász alkotásait mutatja be.

A tápéi iparművész munkáit Amerikában és Párizsban is megcsodálhatta a közönség. Török Gizella a síkbeli ábrázolások, majd domborművek után jutott el a figurális kompozíciók világáig. A “népi emberábrázolások” mellett megformálta többek között Dankó Pista, Szent István és Gizella királyné alakját is.

A gyékényszobrokról készült fotók üzenetét Juhász Gyula-versek gazdagítják. A költő gyakran megfordult Tápén, s ismerte az iparművész családját is.

A kiállítás augusztus 2-15-ig látható az Internet-Térben.

Az Iparművészeti és népművészeti hungarikumok című kiállítás ünnepélyes megnyitója augusztus 7-én, kedden 16.30-kor kezdődik a könyvtár első emeletén. A tárlatot megnyitja Nemesi Pál, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamra elnöke, köszöntőt mond Palánkainé Sebők Zsuzsanna a Somogyi-könyvtár igazgatója.
Közreműködik: a Tápéi Török József Hagyományőrző Együttes.

Andóczi Balogh Éva
PR-munkatárs

Leave a Reply 480 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: