< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Kormány-egészségügy Átvették kinevezési okiratukat az új kórházigazgatók

| Mobile | RSS

Kormány-egészségügy Átvették kinevezési okiratukat az új kórházigazgatók

2012. augusztus 3. | 1 Hozzászólás | Közélet

Hivatalosan is megkapták kinevezési okiratukat az egészségügyi rendszer átalakulása során elsőként, újonnan kiválasztott kórházigazgatók pénteken Budapesten.

Balog Zoltán miniszter az Emberi Erőforrások Minisztériumának épületében tartott ünnepségen azt mondta: a most kinevezett vezetők nemcsak az átalakulás, hanem egyúttal a magyar egészségügy “arcai” is lettek.

Március végén 35 kórházigazgatói posztot hirdettek meg, de 12 pályázat eredménytelenül zárult, így augusztus elsejével 23 kórház élére neveztek ki újonnan főigazgatót. Több, 62 éven felüli pályázó nem nyerte el a posztot.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter június közepén, a 2013-as költségvetésről tartott sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy közszférában dolgozó 62 év felettiekre a kormány elrendeli a kötelező nyugdíjba vonulást, így 10-11 ezerrel csökken a közszférában alkalmazottak száma, és ebből mintegy 20 milliárd forintos megtakarítás származik.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár – mint már korábban – most is azt közölte: ezt az elvet a felsővezetői körben érvényesíteni fogják, az általános munkaügyi szabályok keretében.

Balog Zoltán miniszter szintén azt mondta, hogy a vezetői megbízások során a fiatalítás is szempont volt, ugyanakkor kiemelte: továbbra is szükség van azokra, akik mostanáig a magyar egészségügy nehéz helyzetében is helytálltak. Ezért a kormány olyan megoldást fog kialakítani a nyugdíjazások ügyében, hogy ez a tudás és tapasztalat ne vesszen el a magyar gyógyítás ügye számára – tette hozzá a miniszter.

Közölte, ezenfelül mintegy 86 ezer egészségügyi dolgozónak is világos üzenetet küldött a kormány, azt, hogy “szükség van a munkájukra”, hiszen a nehéz gazdasági körülmények ellenére még ebben a hónapban megvalósul a béremelés. Balog Zoltán hozzátette, hogy a jövőben további, több mint 50 milliárd forintos többletforrást terveznek bevonni a magyar egészségügybe.

A tárcavezető kiemelte: olyan mértékű, mélységű, és – bízik abban – olyan minőségű átalakulásnak a tanúi és a szereplői egyúttal, amilyen a magyar egészségügyben az elmúlt húsz évben nem volt. Közlése szerint ennek lényege, hogy az állam úgy gondolja: teljes egészében vállalnia kell azt a felelősséget, amelyet eddig megosztva gyakorolt az önkormányzatokkal és magánintézményekkel azért, hogy Magyarországon az egészség ügye valóban az emberek javát szolgálja. Ennek a felelősségvállalásnak az egyik első állomása az új egészségügyi struktúra, amely átmeneti üzemmódban már július elseje óta működik – mondta a miniszter.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár közölte, hogy a most kinevezett főigazgatók számára a kinevezés mellé megfogalmaztak egy vezetői nyilatkozatot, amelyben összefoglalták számukra a legfontosabb alapelveket. Ezek közül kiemelte: fontos, hogy az új vezetők fenntartható és átlátható módon üzemeltessék intézményüket, továbbá legyenek kellő figyelemmel a kórház dolgozói iránt, s minden beteg egyenlő bánásmódban részesüljön.

Az államtitkár kiemelte: a “nemzeti egészségügyi szolgálat” ellátó intézményeiben egységes vezetői munkát szeretne látni, ezért újraindítják az egészségügyi államtitkárság által kezdeményezett konzultációk rendszerét, s így minden problémát igyekeznek közösen kezelni.

Ehhez kapcsolódóan megjegyezte: szeretné szaporítani a vezetésben dolgozó kollégák számát, akikkel a vezetők a felelősséget meg tudják osztani, s akik az államtitkárság számára is közvetlen munkakapcsolatot jelentenek. Ezért most minden új vezetőtől várnak három nevet, s a majdan megnevezendő szakembereket – mint a második vezetői vonalat képviselő kollégákat – az államtitkárság egy úgynevezett változtatásvezetési programra invitálja.

MTI

Leave a Reply 292 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: