< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: A „zsidóügy” szétrobbanthatja a Jobbikot

| Mobile | RSS

A „zsidóügy” szétrobbanthatja a Jobbikot

2012. augusztus 5. | hozzászólás | Közélet

Nem titkosszolgálati akció, hanem a Jobbikon belül évek óta kezeletlenül húzódó konfliktusok vezettek a Szegedi Csanád kilépését eredményező botrányhoz, mondták a Heteknek a párt életét közelről ismerő politikusok. Informátoraink ugyanakkor úgy vélik, hogy a néhány hét leforgása alatt „lemészárolt” Szegedi bőven rendelkezik olyan dokumentumokkal, melyeknek az esetleges napvilágra kerülése kapcsán több Jobbik-vezető is komolyan megütheti a bokáját.

Legjobb sportfogadóink akár 3.410.000 Ft bónuszt is bezsebelhetnek évente!
„Csanád politikai hulla, de nem olyan ember, aki megtorlatlanul hagyná, hogy így elbántak vele” – mondta a Heteknek a Jobbik egyik korábbi meghatározó politikusa Szegedi Csanád bukása kapcsán. Hogy mit hoz a jövő, visszavág-e Szegedi az őt ért sérelmekért, egyelőre csak sejthető. Az viszont már történelem, hogy a Jobbik egyik legbefolyásosabb politikusaként számon tartott egykori alelnökkel néhány hét alatt leszámoltak ellenfelei: a Szegedi zsidó származását feltáró újságcikket követően a párt elnöksége nem elégedett meg azzal, hogy a politikus minden jobbikos tisztségéről lemondott, a pártvezetők EP-mandátumának visszaadására is felszólították. Szegedi ezt megtagadta, viszont kilépett a pártból, hogy ezzel – mint Szegedi környezetéből megtudtuk – kikerülje az elnökség által beígért etikai vizsgálatot.

Novák zsidó barátja

A Szegedivel kapcsolatos jobbikos nyilatkozatok nemcsak a pártvezetők tanácstalanságát, hanem jellemtelenségüket is bizonyítják. Novák Előd alelnök a Szegedi származására adott első reakciójában még azt írta, mostantól van zsidó barátja is. Később, amikor nyilvánosságra került, hogy Szegedi 2010 őszén anyagi előnyöket ígért a hallgatásért annak a férfinek, aki zsidó felmenőivel szembesítette, Novák már azt írta, Szegedinek azért kell lemondania, mert tudott származásáról, mégis „végighazudta az elmúlt másfél évet”.

Ha tudják, hogy zsidó származású, Szegediből biztosan nem lett volna Jobbik-vezető

Amikor Szegedi erre reagálva megírta, hogy származásával kapcsolatban már 2010 őszén tájékoztatta Novákot, Novák ismét váltott, és azzal felelt, hogy Szegedinek azért kell lemondania, mert uniós pénzből ígért támogatást az őt zsaroló férfi hallgatásáért. Novák – hasonlóan Vona Gábor pártelnökhöz – folyamatosan hangsúlyozta, hogy Szegedinek nem származása, hanem korrupció miatt kell távoznia a tiszta politizálást ígérő Jobbikból.

Csakhogy kedd este kiderült: mindeközben Novák a párt belső levelezőlistáján vezetőtársainak azt írta Szegediről: „Ha nem hazudik, ha nem titkolja el származását, akkor – szép dolog vagy nem, más kérdés – soha nem lett volna sem EP-képviselő, sem alelnök” – idézte az MNO.hu Novákot.

Szabó meggyengülhet

Novákhoz hasonlóan szerencsétlenkedett a kommunikációt tekintve Szabó Gábor pártigazgató is. A sokak szerint a Jobbikot a háttérből irányító Szabó július 28-án – tehát tudva, hogy Szegedi pénzt ígért származása homályban hagyásáért – azt írta a párt borsodi tagságának, hogy Szegedi azért kényszerült lemondani, mert így akarta elkerülni az ellene és a Jobbik ellen fellépő „ellenség” további támadásait. Szabó tehát Szegediről mint áldozatról írt a párttagságnak, miközben az elnökség tagjaként egyetértett Szegedi elítélésével és a határozattal, melyben az EP-képviselőségről való lemondásra szólították fel.

Szabó Gábor is meggyengült a Szegedi-ügy miatt – mondta a pártigazgatóval kapcsolatban a fentebb már idézett egykori Jobbik-vezető, hiszen Szabó nyomta le a borsodiak torkán, hogy júniusban Szegedit válasszák meg megyei elnöknek, noha származása a tisztújítás előtt nyilvánosságra került. Másrészt Szabó azért is gyengülhet, mert pártberkekben ismert, hogy a pártigazgató Szegedi üzlettársa is: közös cégük gyártja a Turul márkájú termékeket, állította informátorunk.

Hasonló logika alapján a Szegedi-ügy miatt Vona Gábor pártelnök is gyengülhet, hiszen ő korábban a Jobbik hivatalos lapját, a Barikádot kiadó Magyar Hírek Kft.-ben volt üzlettársa Szegedi Csanádnak, jelenleg pedig felesége, Vona-Szabó Krisztina és Szegedi a cégtulajdonosok.

Novák Előd Brüsszelből húzott fizetést, de ez nem gátolta meg az uniós zászló elégetésében

A Jobbik-vezetők közül szerda reggelig Novák Előd nem látszott gyengülni a Szegedi-ügy miatt. Aznap azonban a HVG.hu megírta, hogy Novák – továbbá a neonáci Kuruc.info üzemeltetésével összefüggésbe hozott két további illető – európai uniós forrásból származó fizetést kapott Szegedi Csanádtól 2009–2010 folyamán. Novák megerősítette a lap információit, és elmondta, hogy abban az időben titkárként – főleg sajtóügyeinek intézésével – segítette az EP-képviselő munkáját. (A lap emlékeztette rá, hogy Novák idén januárban uniós zászlót égetett egy Jobbik-rendezvényen.)

Ki áll a háttérben?

Hogy ki vagy kik állnak a Szegedi bukásához vezető folyamatok mögött, arról a szélsőjobboldali táborban is megoszlanak a vélemények. A Jobbik vezetői szerint a Szegedi származását kiderítő, majd a Szegedivel ez ügyben folytatott beszélgetést titokban rögzítő férfi nem áll olyan szellemi színvonalon, hogy titkosszolgálati háttér nélkül képes lett volna végrehajtani az akciót, illetve az azt megelőző családfakutatást. Magyarul azt állítják, hogy a Fidesz akarja őket szétszedni.

A Szegedit lebuktató portál névtelen szerzői viszont azt állítják, hogy szó sincs titkosszolgálati akcióról. Szerintük a valódi magyar hazafiaknak lett elegük a Jobbikból, amely nemcsak ugyanolyan korrupt, mint a többi párt, de ráadásul zsidó befolyás alatt is áll. Hasonló tartalmú nyilatkozatot adott a köztévének Endrésik Zsolt, a pártból a közelmúltban kizárt parlamenti képviselő is, aki a Jobbik borsodi irányítása kapcsán került konfliktusba Szegedi Csanáddal. Endrésik azt mondta, hogy itt az ideje, hogy kiderüljön, kik irányítják valójában a magát nemzetinek nevező pártot.

Se kecske, se káposzta

Egy, a Jobbik életét belülről is jól ismerő politikus a Heteknek szintén azt mondta, hogy nem titkosszolgálati akciók, hanem a párt évek óta kezeletlen belső konfliktusai vezettek a jelenlegi botrányhoz, melynek eszkalálódása őt is meglepte. A konfliktuskerülő Vona Gábor alig szólal meg, Szabó Gábor viszont részrehajlóan dönt, mondta forrásunk, és ez utóbbi alátámasztására a borsodi történéseket hozta fel: „Iszonyatos öngólt kapott a Jobbik, hiszen a Szabó által a megyei elnöki székbe erőltetett Szegedi mára megbukott, de előtte még kettészakadt a párt helyi szervezete, alapszervezetek sokasága szűnt meg, a tagság jó része pedig elpárolgott: se kecske, se káposzta.”

A Jobbik vezetőinek a botrány gyors elülése áll érdekében, ám vágyaik beteljesedése korántsem biztos. A Szegedit „lebuktató” neonáci portál szerzői – akik mögött információink szerint a Györkös István vezette Magyar Nemzeti Arcvonal áll – azt ígérik, hogy hamarosan azt is nyilvánosságra hozzák, kiket pénzel még uniós forrásból Szegedi Csanád. Ígéretük szerint politikusok és újságírók nevei kerülnek napvilágra. A párt irányítóinak mindennapjaira rálátó informátorunk pedig a fent már idézett korábbi Jobbik-vezetővel összhangban azt mondta: Szegedi hamarosan visszavághat, és ez esetben a gazdasági és magánéleti információkkal is támadható Vona Gábor, illetve a neonáci Kuruc.infóval már több esetben összefüggésbe hozott Novák Előd is komolyan megütheti a bokáját.

A Hetek ugyanakkor Szegedi Csanád környezetéből úgy értesült, hogy a lemondott politikus nem kíván visszavágni, egyelőre pihen, hosszabb távon pedig EP-képviselői munkájára akar koncentrálni.

HETEK/Szlazsánszky Ferenc

forrás:atv.hu

Leave a Reply 324 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: