< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: India “Úgy kezelnek minket, mint egy darab szemetet”

| Mobile | RSS

India “Úgy kezelnek minket, mint egy darab szemetet”

Indiában már többszáz millió dollár a vesztesége az ország legnagyobb autógyárának, amit azért zártak be, mert a munkások összecsaptak az üzem vezetőivel. A Maruti Suzuki gyár dolgozói béremelést és jobb munkakörülményeket szerettek volna elérni, erre azonban a gyár nem volt hajlandó.

Vasrudakkal és autóalkatrészekkel támadtak a vezetőség tagjaira a maneszari Maruti Suzuki gyár munkásai még júliusban. Az összecsapásokban kétezer alkalmazott vett részt, a vállalat egyik vezetője halálra égett és többen súlyosan megsebesültek. Az 1920-as években született munkatörvénykönyv alapján nehezen bocsáthatóak el a teljes munkaidős alkalmazottak, ezért a munkások nagy része részmunkaidős szerződéssel dolgozik, a teljes bér kevesebb mint feléért. A munkások ezen akartak változtatni, jobb munkakörülményeket és magasabb bért követeltek. A vezetőség azonban nem volt hajlandó erre.

Összeomlás

Egy szakszervezeti tag „az emberi kapcsolatok teljes összeomlásának” nevezte a történteket. „A kormányhivatalnokok úgy kezelnek minket, mint egy darab szemetet, az embereink pedig már egymást közt is vitáznak. A vezetés szemben áll a munkásokkal, a munkások a vezetéssel küzdenek. A vége pedig az, hogy nem a megfelelő emberek ellen fordulunk” – mondta.

Az összecsapások óta a gyárat lehúzta rolóit, ami több tízmillió dolláros kárt okozott eddig a Marutinak. A bezárt épületet most 500 egyenruhás védi, a gyártást pedig addig nem kezdik újra, amíg a rendőrségi vizsgálat le nem zárul. Ez pedig akár egy hónapba is telhet.

Az Új-Delhi melletti Maneszarban lévő üzem 2000 dolgozót foglalkoztat és évente 550 ezer autót gyárt. A Maruti a kényszerű leállás miatt eddig több mint 700 millió dollárt veszített, anyavállalata, a Suzuki értéke 6 százalékot esett.

forrás:mno.hírek.hu

Leave a Reply 270 megnézve, 1 alkalommal mai nap |