< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Merre kormányoz kompország kapitánya?

| Mobile | RSS

Merre kormányoz kompország kapitánya?

Orbán Viktor mostanában gyakran vizionálja a nyugat alkonyát és az országot inkább kelet felé irányítaná, jelentsen ez bármit is. Első ránézésre az általános európai pénzszűke is erre predesztinálná hazánkat, ugyanakkor hosszabb távon nem biztos, hogy mindez megtérülő “vállalkozás” lenne – mondja heti elemzésünkben Gyömöre Máté a Magyar Progresszív Intézet elemzője.

A szabadságolási szezonra fittyet hányva komor adatokkal rukkolt elő nemrég Spanyolország. Egy százalékos recesszióba süllyedt a gazdasága a második negyedévben az előző negyedévei 0,4 százalékos visszaesés után és évtizedes csúcsra, majd 25 százalékra (24,8) ugrott a munkanélküliségi ráta.

A spanyolok mellett a németekről esik a legtöbb szó a válság kapcsán, mivel az EU néhány tagországa és a külföldi kibicek szerint Berlin nem tesz eleget annak megoldása érdekében, mindenekelőtt azzal, hogy vonakodik hozzájárulni, hogy az Európai Központi Bank újra spanyol, olasz államkötvényeket vásároljon, nem beszélve az ellenállásról, ami a németek a közös európai kötvények és az újabb megemelt segélycsomagok ellen fejtenek ki.

A valóságban azonban a német elkötelezettség az eurózóna és az euró megmentésére változatlan, nem csak azért, mert Angela Merkel az olasz és a francia kormányfővel közösen igyekezett ezzel kapcsolatban minden kételyt eloszlatni, de azért is, mert ez Németország elementáris érdeke, ami mindennél komolyabb biztosíték a tényleges német elkötelezettségre.

A német Allianz biztosítótársaság vezető közgazdásza Michael Heise számításai szerint a Görög távozás az eurózónából és ezzel annak esetleges felbomlása a német jóléti társadalom végét jelentené, mivel egy negyedével vetné vissza a német ipar teljesítményét öt éven keresztül. Húsz százalékos export visszaesést idézne elő az ország valutájának, az esetlegesen visszaállított német márkának a 15-20 százalékos felértékelődése miatt.

Ma Magyarországon kormányzati szinten is divatos a nyugati világ hanyatlásáról és a kelet fellendüléséről beszélni – mondja Gyömöre Máté -, erre a miniszterelnök is rendre utal (bár azt azért érdemes kiemelni, hogy a válság előtt, amikor a “nyugati világot” általános konjunktúra jellemezte, még a nyugathoz tartozás fontosságát hangsúlyozta), hiszen az eurozóna, és emiatt az Európai Unió is komoly gazdasági és politikai krízist él át. Logikusnak tűnik tehát, hogy egyfajta előszobaként, tranzitországként az ázsiai export Magyarországon keresztül folyjon.

Első ránézésre az általános európai pénzszűke is erre predesztinálná hazánkat, ugyanakkor hosszabb távon nem biztos, hogy mindez megtérülő “vállalkozás” lenne – véli az elemző. A magyar cégek, főleg a magyar kis- és közepes vállalkozások legfőbb exportpartnerei az Európai Unióban, elsősorban Németországban vannak. Ráadásul az EU-n belüli kereskedés előtt nincsenek olyan adminisztratív akadályok, mint amilyenek az ázsiai partnereknél vannak. Arról nem beszélve, hogy a gyors növekedési ütem egy idő után lassul, különben a növekedési “lufi” kipukkad – hívja fel a figyelmet Gyömöre Máté.

Erre utaló jelek egyébként Kína esetében már vannak, bár a kommunista országból nehéz megbízható adatokhoz jutni, annyi látszik, hogy az ingatlanszektor gyors felfutásának nem feltétlenül volt meg a pénzügyi alapja. Itt elérkeztünk egy újabb problémához, jelesül, hogy az ázsiai országok, és a főbb partnernek szánt Kína átláthatósága, adataik hitelessége közel sem akkora mértékű, mint nyugati partnereinké – magyarázza a Magyar Progresszív Intézet munkatársa.

Összességében tehát elmondható, hogy jelenleg tényleg nehézkes a nyugati partnereinkkel való kereskedés, valóban megfigyelhető ott (és emiatt hazánkban is) válság, azonban az ország “keletre állítása” hosszú távon nem feltétlenül váltaná be a hozzá fűzött reményeket. Arról nem beszélve, hogy ehhez vonzó és kiszámítható gazdasági környezetre lenne szükség, ami egyelőre az egyik legnagyobb kihívás a költségvetési lyukakat ad hoc adókkal betömő kormányzat számára.

nepszava.hu

forrás:népszava online.hu

Leave a Reply 303 megnézve, 1 alkalommal mai nap |