< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Visszautasítják az új-zélandi kormányfő az afganisztáni magyar katonákat ért kritikáját

| Mobile | RSS

Visszautasítják az új-zélandi kormányfő az afganisztáni magyar katonákat ért kritikáját

A Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség nem tartja helyénvalónak a magyar katonákat ért vádakat, ezért határozottan visszautasítja azokat – közölte a tárca az új-zélandi miniszterelnöknek az Afganisztánban szolgáló magyar csapatokkal szemben megfogalmazott kritikájára reagálva kedden az MTI-vel.

John Key új-zélandi kormányfő hétfőn bírálta az Afganisztánban szolgáló magyar csapatokat, mert azok nem járőröznek éjszakánként. Azt állította, hogy emiatt az elmúlt években jelentősen nőtt a felkelői tevékenység mértéke az általuk ellenőrzött területen – számolt be a stuff új-zélandi hírportál kedden. “A magyarok nem mennek ki éjszaka – lehet, hogy Budapesten igen, de Afganisztánban nem” – fogalmazott Key.

A miniszterelnök azután bírálta a magyar csapatokat, hogy vasárnap két új-zélandi katona életét vesztette és hat megsebesült Afganisztánban a tálib lázadókkal vívott összecsapásban.

A honvédelmi tárca az MTI megkeresésére írt válaszában kifejtette: a magyar vezetésű bagláni tartományi újjáépítési csoport az ISAF által megfogalmazott követelményeknek megfelel, s magas színvonalon teljesíti feladatait, amit a közelmúlt szövetségesi elismerései is alátámasztanak. Sajnálatosnak nevezték, hogy a magyar katonákat ért bírálat nélkülözi azt a szövetségesi, bajtársi szellemet, amelyet a Magyar Honvédség minden körülmények között meg kíván őrizni a jövőben is.

A minisztérium rámutatott: a magyar tartományi újjáépítési csoportnak – a nyilatkozattal ellentétben – nem feladata a tálib ellenállás fészkeinek felszámolása, azt az erre a feladatra létrehozott (amerikai, német és afgán) harccsoportok végzik. Az újjáépítési csoport feladata a tartomány fejlesztési feladatainak irányítása és koordinálása, amit a magyar katonák kiválóan látnak el – írták. Hozzátették: tevékenységüknek köszönhetően a tartományban közel százezer ember életminőségét javítva fejlődött az oktatás, az egészségügyi ellátás, a mezőgazdaság helyzete és jelentős fejlesztések történtek az infrastruktúra terén is.

A szintén Baghlan tartományban tevékenykedő magyar-amerikai műveleti tanácsadó- és összekötő csoport az elmúlt években sikeresen készítette fel az afgán hadsereg rábízott zászlóalját az önálló feladat-végrehajtásra, és közös tevékenységüknek köszönhetően a tartomány biztonsági helyzete javult – emlékeztetett a tárca.

A minisztérium kitért arra is, hogy a tárca és a Magyar Honvédség együttérzését fejezi ki az Afganisztánban elhunyt új-zélandi katonák bajtársainak és családtagjainak. Felidézték, hogy korábban Magyarország is megtapasztalta már bajtársai elveszítésének fájdalmas érzését. Továbbra is értékesnek tartjuk a két szomszédos tartományban szolgálatot teljesítő tartományi újjáépítési csoportok közötti egyeztetéseket és együttműködést – húzták alá.

A 140 fős új-zélandi erők a közép-ázsiai ország Bámiján tartományában teljesítenek szolgálatot, amely a magyar csapatok által ellenőrzött Baglán tartománnyal szomszédos. Az új-zélandiak szerint a tálibok bagláni bázisaikról hajtanak végre támadásokat bámijáni célpontok ellen, ezek felszámolása pedig a magyarok feladata lenne. A vasárnapi támadás miatt az új-zélandi csapatok ezután Baglánban is végeznek majd őrjáratokat.

Az új-zélandi kormányfő ugyanakkor azt is elmondta, hogy Wellington sem a magyar kormánynál, sem a NATO-nál, sem pedig az afganisztáni nemzetközi biztonsági erők (ISAF) parancsnokságánál nem fogja kérelmezni a magyar hozzáállás megváltoztatását. “Ez egy jogos kérdés, de a magyarok álláspontja nem változott, mióta itt vannak. Úgyhogy nem gondolom, hogy bármit is megváltoztatna, ha akár közvetlenül, akár közvetve nyomást gyakorolnánk a magyarokra” – jelentette ki Key TV3 új-zélandi tévécsatorna Firstline című műsorában.

forrás:richpoi.hu

Leave a Reply 243 megnézve, 1 alkalommal mai nap |