< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Sukoró-ügy Visszautasítják a jogszerűtlenség vádját

| Mobile | RSS

Sukoró-ügy Visszautasítják a jogszerűtlenség vádját

A Fővárosi Törvényszék elfogadhatatlannak tartja és határozottan visszautasítja a Sukoró-üggyel kapcsolatban megjelent, szerintük valótlan nyilatkozatokat és írásokat, amelyek azt a látszatot keltik, hogy a bíróság jogszabálysértően járt el, megsértve ezzel a vádlottak jogait – közölte a törvényszék szerdán.

A bíróság közleménye szerint az üggyel összefüggésben megjelent, megfogalmazásuk szerint minden alapot nélkülöző információk alkalmasak arra, hogy megingassák az igazságszolgáltatás pártatlanságába vetett bizalmat, és aláássák a bíróság tekintélyét. Hangsúlyozták, hogy a törvényszék valamennyi ügyben a jogszabályok előírásainak megfelelően, törvényesen jár el.

Rögzítették: nem felel meg a valóságnak, hogy a Fővárosi Törvényszék megtagadta az iratbetekintést, vagy bármi módon korlátozta volna az eljárás résztvevőit a jogaik gyakorlásában. Úgy fogalmaztak, átmeneti, technikai akadálya volt annak, hogy az érintettek nem tudtak betekinteni a T. Miklós és négy társa ellen folyamatban lévő büntetőügy irataiba, és erről tájékoztatást is kaptak. Hozzátették: jelenleg a Fővárosi Törvényszék elnökének másik bíróság kijelölésére vonatkozó előterjesztése az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének döntésére vár.
Gyurcsány nem érti

Gyurcsány Ferenc és ügyvédje félreértelmezi a Központi Nyomozó Főügyészség határozatát. A volt miniszterelnök ellen július 20-án szüntették meg a nyomozást a sukorói telekcsere miatt indított büntetőügyben. Gyurcsány Ferenc július 26-ai Facebook-bejegyzésében ezzel ellentétben azt állította, hogy az ügyészség a neki elküldött határozatban bűncselekmény hiányát állapította meg.

Téves ügyészségi értelmezés?

Megdöbbentőnek tartja a Sukoró-ügy büntetőeljárásában elhangzott ügyészségi érvelést a magyar államot a polgári perben képviselő Sárhegyi és Társai Ügyvédi Iroda képviselője.

Bebizonyosodott a függetlenség

Az igazságszolgáltatás függetlenségét bizonyítja a sukorói vádemelés – hangsúlyozta Budai Gyula a Hír TV Kontraszt című műsorában.

Felidézték: T. Miklós és védőjének iratbetekintési kérelme 2012. augusztus 3-án érkezett meg a Fővárosi Törvényszékre. „Az iratok tanulmányozása – tekintettel az elterelés folytán kialakult eljárásjogi helyzetre – egy egyeztetett időpontban a Fővárosi Törvényszék részéről biztosított” – írták, hozzáfűzve: a törvényszék ugyanis – akárcsak a többi ügyben – messzemenően tiszteletben tartja és biztosítja az eljárás résztvevőinek a jogszabályokban foglalt jogait.

Kettő helyett harmincegy

A bíróság szerint nem fedi a valóságot az a közlés sem, hogy a Fővárosi Törvényszék eddig két ügyben kezdeményezte volna másik bíróság kijelölését. A Fővárosi Törvényszék által kezdeményezett ügyek közül 2012-ben – polgári, büntető és gazdasági – eddig 31 ügyben jelölt ki más bíróságot az OBH elnöke.

A közleményben valóságot torzító, pusztán hangulatkeltő közlésnek nevezték azt, hogy a Fővárosi Törvényszék elnökének 24 órára sem volt szüksége ahhoz, hogy más bíróság kijelölését indítványozza az ügyben. A vádirat 2012. július 23-án érkezett a Fővárosi Törvényszékre, „majd kifejezetten az aránytalan munkateherre figyelemmel és az időszerűség biztosítás érdekében elvégzett szakmai elemzést követően tette meg a Fővárosi Törvényszék elnöke 2012. július 26. napján az előterjesztését az Országos Bírósági Hivatal elnökéhez” – írták.

„Elölről kell kezdeni”

A bíróság felhívta a figyelmet arra is, hogy a büntetőügy kiemelt jelentőségűnek minősül, amelyet az ügyek érkezési sorrendjének figyelembevételével és a soronkívüliségre vonatkozó rendelkezések szem előtt tartásával 3 hónapon belülre úgy kell kitűzni, hogy a bíróság lehetőleg elnapolás nélkül, ésszerű határidőn belül be tudja fejezni. A tárgyalást három hónapon belül kell folytatni, egyébként elölről kell kezdeni. A Fővárosi Törvényszéken a tárgyaló bírák száma és leterheltsége ugyanakkor nem teszi lehetővé az ügyek törvény által előírt soron kívüli tárgyalását – mutatott rá a bíróság.

Hozzátették: a Fővárosi Törvényszék Büntető Kollégiumában ugyanis 2012. június 30-ig az 522 folyamatban lévő elsőfokú büntető peres ügyből 223 minősül kiemelt jelentőségűnek. A folyamatban lévők közül 96 ügyben előzetes letartóztatásukat töltik a vádlottak, a kiemelt jelentőségűekben pedig 26 ügyben van előzetes letartóztatás.

Az előterjesztésről szóló döntést tehát kizárólag szakmai alapokon az időszerűség és a törvényesség szem előtt tartásával hozta meg a törvényszék elnöke – írták, hozzátéve, a Fővárosi Törvényszék visszautasít minden ezzel ellentétes, a törvényesség megkérdőjelezését sugalló nyilatkozatot vagy tájékoztatást.

Másik törvényszékre mentek volna

Tátrai Miklós, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. volt vezérigazgatója, Markó Andrea, a Pénzügyminisztérium volt szakállamtitkára és Császy Zsolt, az MNV volt értékesítési igazgatója, az ügy három vádlottja hétfőn fordult nyílt levélben Handó Tündéhez, az OBH elnökéhez. Ebben elhamarkodottnak és megalapozatlannak nevezték a Fővárosi Törvényszék elnökének kezdeményezését, hogy a büntetőügy tárgyalására az OBH elnöke más törvényszéket jelöljön ki.

A Központi Nyomozó Főügyészség július 20-án jelentette be, hogy vádat emelt Tátrai Miklós, Császy Zsolt, Markó Andrea, valamint F. Zsolt értékbecslő és V. Bálint ügyvéd ellen. Tátrai Miklóst, Császy Zsoltot, Markó Andreát és F. Zsoltot egy külföldi befektetői csoport a Velencei-tó partjára tervezett kaszinóberuházásával kapcsolatban különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette kísérletével vádolja a főügyészség, amelyet Tátrai Miklós és Markó Andrea tettesként, míg Császy Zsolt és F. Zsolt bűnsegédként követett el, míg V. Bálint ellen 2 rendbeli közokirat-hamisítás bűntette a vád. A beruházással összefüggő telekcsere-szerződés esetén 1,294 milliárd forint kár érte volna az államot.
A bukott miniszterelnök politikai hajtóvadászatként állította be meggyanúsítását, a kihallgatására „rockkoncert” szerveződött, melyen a Hír TV munkatársaira is rátámadtak a szimpatizánsok. Az ügyészségen készült videofelvételeket pedig – ahogyan az a sajtóban jó előre be volt harangozva – közzé is tette.

Nem Gyurcsány az egyetlen szocialista prominens, akinek a neve felmerült az ügy kapcsán, Veres Jánost idén januárban tanúként hallgatták ki. Bajnai Gordont és miniszterét is bekérették a hatóságok. Oszkó Péter az Állami Számvevőszék szerint valótlanságot állított tanúvallomásában. Joav Blum január végén fellebbezett a Székesfehérvári Törvényszékre a sukorói telekcsere ügyében – írta a Magyar Nemzet. Az izraeli–magyar állampolgárságú alperes az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését és a döntés megváltoztatását kéri a Fővárosi Ítélőtáblától.

A sukorói telekcsere ügyében 2009 tavaszán az után indították meg hivatalból a büntetőeljárást, hogy a Fejér Megyei Főügyészség magánjogi osztálya jelezte: a földhivatalban szabálytalan kezdeményezés nyomaira bukkantak. A Gyurcsány-kormány idején két Pest megyei gyümölcsöst úgy próbáltak elcserélni a Velencei-tó partján fekvő állami ingatlanokra, hogy az ügyletnek nem volt meg a jogszabályi feltétele. Ezután, 2009 őszén Schiffer András, az LMP politikusa tett feljelentést személy szerint Gyurcsány Ferenc ellen hivatali visszaélés gyanúja miatt. Lemondásra szólította fel a legfőbb ügyészt a Demokratikus Koalíció. Varju László pártigazgató szerint az ügyészségnek bocsánatot kell kérnie Gyurcsány Ferenctől, amiért alaptalanul vádolták a Sukoró-ügyben. A Gyurcsány-párt pártigazgatója szerint azzal, hogy az ügyészség bizonyítottság hiányában szüntette meg az eljárást a volt miniszterelnök ellen, bebizonyosodott, hogy koncepciós per folyt az ügyben.

Az ügy hamar nagy vihart kavart, civilek az Alkotmánybíróságra vitték a King’s City beruházást. Parlamenti vizsgálóbizottság is alakult, később pedig már Oszkó Péternek is aggályai támadtak. Mellékszálként pedig az is kiderült, hogy Joav Blum nem tősgyökeres sukorói.

forrás:mno.hu

Leave a Reply 285 megnézve, 1 alkalommal mai nap |