< Böngészés > Főoldal / Tudomány/gazdaság / Blog article: Amerikai kutatók Haldokló csillag “halálsikolyát” észlelték

| Mobile | RSS

Amerikai kutatók Haldokló csillag “halálsikolyát” észlelték

2012. augusztus 9. | hozzászólás | Tudomány/gazdaság

Ahogy egy pusztulásra ítélt csillag egyre közelebb és közelebb kerül az őt elnyelni készülő fekete lyukhoz, rendszeres időközönként felvillan, mintha “sikítana”. A távoli nap “halálsikolyát” a Michigani Egyetem asztronómusai észlelték.

A csillag egy távoli, 3,9 milliárd fényévnyire, a Sárkány (Draco) csillagkép irányában lévő galaxis “polgára”. Ahogy maradványait beszippantani készül a fekete lyuk, a csillag 200 másodpercenként felvillan – olvasható a Space.com csillagászati hírportálon (http://www.space.com/16910-dying-star-screams-black-hole.html).

“Szinte halljuk a csillag kétségbeesett ‘kiáltásait’, ahogy a fekete lyuk gravitációja darabokra tépi” – magyarázta Jon Miller, a Michigani Egyetem asztronómusa, aki kollégáival két röntgencsillagászati műhold, az amerikai-japán Suzaku, valamint az Európai Űrkutatási Ügynökség XMM-Newton űrteleszkópja segítségével végezte a vizsgálatokat.

A széttépet csillag maradványai akkréciós (anyagbefogási) korongot képeznek a fekete lyuk körül. A korong felhevül, és röntgensugárzást bocsát ki, amelynek frekvenciája igen hasonlatos a fekete lyukéhoz. Ahogy az anyag a fekete lyukba áramlik, a sugárzás intenzitásában viszonylag rendszeres ingadozás mutatkozik, ezeket a jelzéseket észlelték a Michigani Egyetem kutatói.

forrás:ma.hu

Leave a Reply 314 megnézve, 1 alkalommal mai nap |