< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Köszönik a Fidesznek: “az elmúlt 20 évben nem volt ekkora nyomorúság”

| Mobile | RSS

Köszönik a Fidesznek: “az elmúlt 20 évben nem volt ekkora nyomorúság”

2012. augusztus 10. | hozzászólás | Közélet

Kevesebb a bérük, maximum fél évet dolgozhatnak, felelőtlennek nézik őket, abból kiindulva, hogy biztosan nem tudják beosztani a pénzüket. Nyugdíjra váró gyári munkásoktól a fiatal diplomásokig mintegy 200 ezren vannak. Ők a közmunkások.

A tavasszal Miskolcról Budapestre indult éhségmenet hiába várt munkát és kenyeret a kormánytól, semmi pozitív változás nem történt a foglalkoztatásban. A közmunkások továbbra is 47 ezer forintból tengődnek, habár biztosan valamit nem jól csinálnak, hiszen vezető fideszes politikusok szerint ebből simán meg lehet élni.
A közmunkások mellé állt többek között Nyakó István szocialista országgyűlési képviselő, akit egyre több közmunkából élő család keresett meg a bajaival. – Rájöttünk, hogy törvényes keretek között sokkal többet tehetünk ezekért az emberekért, ezért múlt héten megalapítottuk Vécsi István, Ricse polgármestere elnöklésével a Közmunkások Szakszervezetét. Gyakorlatilag azóta elkezdtük járni a megyéket, múlt héten már Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 534 tagot sikerült toboroznunk, a héten Nógrádban dolgozunk, jövő héten Heves megyében és így tovább. A cél az, hogy októberig felálljon a szakszervezet és december 31-ig a kéréseinket, utána pedig már a követeléseinket benyújtsuk a kormánynak – tájékoztatta a STOPot Nyakó.

A szakszervezet a dolgozni akaró szegény emberek szakszervezete, tagja lehet minden 16 éven felüli állampolgár, aki ebben vagy hasonló élethelyzetben van, vagy támogatja az ügyet. – Nem rosszat akarnak ezek az emberek, nem akarják maguk ellen hangolni a társadalmat, hanem az őket ért igazságtalanságra szeretnék felhívni a figyelmet. Márpedig társadalmi béke akkor van, ha társadalmi igazságosság van – hangsúlyozta a képviselő.

Vécsi István, Ricse polgármestere, a szakszervezet elnöke szerint az elmúlt 20 évben nem volt ekkora nyomorúság az országban, mintegy 2000 ezren kényszerülnek közmunkára. – Minden település polgármesterének gondot okoz a foglalkoztatás, eddig sehol nem akadályozták meg a toborzást, még a fideszes kollégák sem. A kormány 1 millió munkahelyet ígért, ehhez képest 27 ezerrel lett kevesebb. Ráadásul azzal, hogy 13 ezer forinttal csökkentették a havi járandóságukat, még nagyobb nyomorúságba döntötték őket. Több, mint 20 százalékkal csökkent a bérük, miközben lényegesen nőtt az infláció. Szégyenteljes és megalázó, hogy ezt a kevés pénzt hetente kapják meg, a kormány akarja beosztani, hogy mennyit költsenek hetente. Ha bejön a tranzakciós adó, még ennyit sem kapnak belőle – sorolja a problémákat Vécsi.

– A követeléseink egyike, hogy 2013. január 1-jétől ismét 60 200 forint legyen a közmunkások bére és havonta kapják meg. Nem semmirekellő emberekről van szó, akik nem tudják beosztani a pénzüket, sokuk munkahelye megszűnt, 30 évet lehúztak a gyárban, és még nem tudnak nyugdíjba menni. Ezzel függ össze az is, hogy most 4 vagy 6 hónapot dolgozhat valaki közmunkásként, utána oldja meg az életét, ahogy tudja. Azt szeretnénk elérni, hogy egy családban egy ember egész évben dolgozhasson. Mindegy, hogy félévet a férj, másik félévet a feleség, vagy egyikőjük csak, de egy évig legalább egynek legyen havi keresete.
Van olyan, akinek két hónapra jut 6 óra, mikorra lesz meg ezeknek az embereknek a nyugdíjhoz szükséges munkaviszonyuk? – kérdi a polgármester.

Vécsi szerint nagy gondot okoz az is, hogy ha a tanulmányai befejeztével egy fiatal nem tud elhelyezkedni, egy évig nem kaphat sem munkanélküli segélyt, de közmunkásnak sem jelentkezhet. Azt szeretnénk, ha nem kellene erre egy évet várni, hanem már 4 hónap munkanélküliség után legalább közmunkára jelentkezhessen az illető. – Szégyen, hogy a Fidesz-KDNP képviselői megszavazták ezeket az intézkedéseket!- tette hozzá

forrás:stop.hu

Leave a Reply 285 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: