< Böngészés > Főoldal / Nincs kategorizálva / Blog article: Az IMF-tárgyalások a következő választásig is kitarthatnak

| Mobile | RSS

Az IMF-tárgyalások a következő választásig is kitarthatnak

2012. augusztus 11. | hozzászólás | Nincs kategorizálva

A gyenge fogyasztást és a beruházások folytatódó visszaesését a második negyedévben csak enyhíteni tudta az ipari export. Ez a trend várhatóan tovább folytatódik. A Portfolio.hu gazdasági portál tíz elemző véleményét összegezve megállapítja: a gazdasági növekedés 2013-ban is messze elmarad a kormányzati várakozásoktól és legfeljebb hattized százalék körüli lesz. Az MSZP szakpolitikusa szerint is megalapozatlan a jövő évi büdzsé, ezért ősszel alternatív költségvetést nyújtanak be, bár ennek elfogadásához nem sok reményt fűznek.

Legjobb sportfogadóink akár 3.410.000 Ft bónuszt is bezsebelhetnek évente!
Az Állami Számvevőszék elnöke már júniusban arról beszélt, hogy a jövő évi költségvetésben jelentős kockázatok vannak és nem készültek háttérszámítások sem. Azóta a háromszázmilliárd forintos munkahelyvédelmi program miatt tovább növekedett a bizonytalanság. Az MSZP gazdaságpolitikusa szerint ez a költségvetés csak annyit ér, mint az a papír, amelyre kinyomtatták.

„Minden mértékadó forrás azt állítja, hogy nem gazdasági növekedésre, hanem stagnálásra kell számítani” – hangsúlyozta Tukacs István szocialista országgyűlési képviselő.

Éppen ezért az MSZP ősszel alternatív költségvetést nyújt be, noha nem reméli, hogy a kormány abból bármit is befogadna. A párt politikusai közel egységesek annak megítélésében, miszerint a kormány abban bízik, jobb idők jönnek és az országot majd a piacról is lehet finanszírozni, ezért csak az időt húzza. Azonban szerintük nemcsak ezért vonakodik a hitelmegállapodástól.

„A kormányfő és kormány betegesen fél, attól hogy egy szakmai szervezet időről időre megjelenik, megvizsgálja és bírálja a kormány gazdaságpolitikai tevékenységét” – fogalmazott Tukacs.

Az elemzők is egységesek abban, hogy a kormányzat túltervezte a jövő évi bevételeket: „Jelenleg fél-egy százalék közötti növekedést valószínűsítenek 2013-ra nézve, aminek az elsődleges oka az, hogy nem látszik egyáltalán az, hogy a magyar gazdaság miben dinamizálódna. Úgy tűnik, hogy így, a félévet elhagyva mind az ipar mind a mezőgazdaság is lanyha teljesítményt mutat” – vélte Madár István, a Portfolio. hu elemzője

Ha a kormányzati elképzelések maradnak, és kormány a költségvetésen nem változtat, akkor a GDP-arányos hiány akár négy-öt százalék is lehet jövőre az elemzők többsége szerint.

„Ez milliárdokban kifejezve azt jelenti, hogy öt-hatszáz milliárd forintnyi kiigazítást kell végrehajtani ahhoz, hogy a 2,2 százalékos költségvetési hiánycél, amit a kormány vállalt és a konvergencia programban szerepelt, az teljesüljön” – mondta Madár.

Madár István szerint várhatóan ez lesz az egyik kritikus pont az IMF tárgyalásokon, amelyek – szélsőséges esetben – akár a következő választásig is elhúzódhatnak. A korábbi hitelből egyébként egy 180 milliárd forintos részletet épp pénteken kellett átutalni a valutaalapnak.

atv.hu

Leave a Reply 190 megnézve, 1 alkalommal mai nap |