< Böngészés > Főoldal / Sport / Blog article: Olimpia 2012 augusztus 11

| Mobile | RSS

Olimpia 2012 augusztus 11

2012. augusztus 11. | hozzászólás | Sport

Janics: bronz

A 200 méteres kajak-1-es egyeduralkodója, Douchev-Janics Natasa bronzérmet szerzett a Dorney-tó búcsúnapján. Rajta kívül két magyar sprinterért is szoríthattunk. A magyar kajak-kenus csapat 3 arannyal, 2 ezüsttel és 1 bronzzal zárt, s két hatodik helyet is szerzett, az éremtábla élén zártunk kajak-kenuban.

Három magyarért szoríthattunk a Dorney-tó versenyeinek zárónapján, szombaton. A 200 méteres sprintversenyek elsője volt a férfi kajak-1-es, ahol a 21 esztendős Dudás Miklós az ötödik legjobb idővel került fináléba. Az Eb-nyolcadiktól még a pontszerzés is bravúrnak számított volna, de megfelelt a titkolt reménykedésnek, és hatodikként célba is ért.
„Maximálisan elégedett vagyok: 21 évesen, életem első olimpiáján pontszerző lehettem. Abszolút nem zavart az erős szembeszél. Viszonylag nagy testűnek és nehéznek számítok, és ez kedvező a nagy szélben. A rajtom is nagyon jól sikerült, és köszönet a pszichológusomnak, akivel nagyon sokat beszélgettünk erről. Itt, az olimpián pedig végig jól rajtoltam. A pénteki futamban még jobban mentem, és azt reméltem titokban, hogy szerencsével még a dobogót is elérhetem. Sokat tudok fejlődni még, és hiszem, hogy a riói olimpián már az aranyéremért harcolhatok. A következő négy évemet erre teszem fel. Nagyon jó érzés volt, hogy ilyen sok magyar szurkoló látogatott ki, még a hideg is kirázott a bemutatáskor, és remélem, tudtam nekik egy kis örömet szerezni a hatodik helyemmel.” – Dudás Miklós (MTI)

„Nagyon örülök a B-döntős harmadik helynek. Jó volt a rajtom, jól bírtam erővel. Iszonyú jó érzés volt ennyi magyar szurkoló előtt szerepelni, köszönöm nekik, hogy biztattak. Az összesítésbeli 11. helyem nem rossz, megérzésem szerint nem minden magyar sprinter tudta volna ezt megcsinálni.” – Vajda Attila olimpiai bajnok (MTI)

Aztán Vajda Attila vigaszszáma, a kenu-1-es sprint B döntő jött, ahol igen jól rajtolt az 1000-en korábbi címvédő, most hatodik szegedi kenus. A célban jól rúgta be a hajóját, így futamharmadikként dudálták le, összesítésben a 11. helyen zárt.

„Amikor kimentem a pályára, nem éreztem magamban azt az erőt, amit szoktam. Menet közben, amikor éreztem, hogy nem megy úgy a hajó, a második helyben reménykedtem, de sajnos nem sikerült. Két éremmel térek haza, de sajnos a legfényesebb nélkül. Más biztosan örülne, hogy kétszer dobogóra állhat. Most végig kell gondolnom, mit kell másként csinálnom. Azt érzem, hogy a koromhoz képest túl sokat versenyeztem az idén, és talán emiatt maradtam le az aranyról kétszer is. Kicsit elment a kedvem a kajakozástól…” – Douchev-Janics Natasa háromszoros olimpiai bajnok (MTI)

Aranyban reménykedtünk Douchev-Janics Natasa esetében, aki 11 hónappal szülés után állt rajthoz kajak-1 200-on (friss párosezüstérmesként); a felfokozott várakozást nem a média diktálta, hanem Janics 2007-es, 2009-es és 2010-es vébédiadala, illetve az előfutamok során teljesített olimpiai rekordja. Közepesen rajtolt, így viszonylag kevés esélye volt a távollétében tavaly világbajnok új-zélandi Lisa Carringtonnal szemben, de sajnos még az ukrán Oszipenko is előtte csapott célba, visszavágva az 500-on Kozák Danutától elszenvedett vereségért hazánknak. Janics Natasa a bronzéremmel kell, hogy megelégedjen, de a magyar sportrajongók büszkék lehetnek rá.

A magyar kajak-kenus csapat 3 arany, 2 ezüst és 1 bronzéremmel zárta a londoni olimpiát, emellett begyűjtött két 6. helyezést is, így minden idők legsikeresebb ötkarikás játékait teljesítette.

A DÉLELŐTT ESEMÉNYEI PERCRŐL PERCRE

A férfi kajakpárosok sprintszámában nem vagyunk érdekeltek.

Női kajak-1 200 m (Douchev-Janics Natasa)

11.21: Ötödik helyről kell, hogy feljöjjön. Bronzérmes Douchev-Janics Natasa, óriási verseny volt, győz a világbajnok Carrington, ezüstérmes az ukrán Oszipenko. Az utolsó 50-en lehetett gond.
11.20: Rajt… nem tökéletes, az új-zélandinak jobb.
11.18: Feltámadt a szél, jobbról balra állt át, kicsit szemből. A köztévének közben nyilatkozó Kozák Danuta (kétszeres olimpiai bajnok) szerint ez jó lehet Janicsnak.
11.15: Natasa megy a 4-es pályán, mellette az új-zélandi Carrington, az 1-es surranón Oszipenko. Két Teresa Portela is a rajtnál van, a 2-esen spanyol, a 8-ason portugál kiadásban.
11.14: És akkor Douchev-Janics Natasa döntője…
11.12: Először a B döntőt látjuk, a finn Mikkonen győzelmével és olimpiai 9. helyével.
11.04: Aranyesélyes futamunk jön. Janics Natasa (részletek az ELŐZMÉNYEK alatt) legnagyobb ellenfele a rajt és a tavalyi új-zélandi világbajnok, Lisa Carrington, aki jobb időt is ment nála a középdöntők során.

Férfi kenu-1 200 m (Vajda Attila)

10.55: Az A döntőt, és így az aranyat a makulátlanul rajtoló Jurij Cseban nyerte, hiába hajrázott nála jobban az egész mezőny. Ne menjen senki sehová, Pár perc, és Janics Natasa jön!
10.47: Megvan a harmadik hely (jó berúgással)! Összesítésben tehát 11. helyen végez 200-on a londoni olimpián az 1000-en Pekingben aranyérmes, Londonban hatodik Vajda Attila.
10.46: Vajda Attila B döntője következik. Kiválóan rajtol, de szokásához híven (1000-esként) egyből beragad a 3-as pályán, a 4. helyen halad.

Férfi kajak-1 200 m (Dudás Miklós)

10.38: Hatodik helyen végez Dudás Miklós! Élete legjobb felnőtt eredménye a 21 éves kajakosnak. Ebből Rióban (2016) bármi lehet. Az első a brit Ed McKeever, második a spanyol Saul Craviotto, harmadik a kanadai Mark de Jonge. A német óriás, Ronald Rauhe utolsóként húzott célba.
10.37: Jól rajtol, rosszul rúg be a végén Dudás az A-ban… lássuk a végeredményt…
10.36: Gyorsan lezavarják a B döntőt, dán, litván, japán befutó.
10.35: A férfi sprint B és A döntővel kezdünk, utóbbiban Dudás Miklós is szerepel.

ELŐZMÉNYEK

Tulajdonképpen mázlija van Douchev-Janics Natasának, hogy olyan napon lapátol a 200 egyes döntőjében, amelyen csak rá irányul a figyelem. A szintén döntőbe jutással már önmagában óriási bravúrt végrehajtó Dudás Miklós (k-1 200 m) reméljük, nem haragszik majd, hogy ezen a délelőttön a legtöbb szempár a jugoszláviai születésű édesanyára figyel; Janics pénteken előfutamában új olimpiai csúcsot állított fel („könnyű” dolga volt, ez a szám korábban nem volt az olimpián), a középdöntőben pedig a „hajráesélytelen” számban, féltávnál elindulva valóságosan lehajrázta két vetélytársát, a lengyel Marta Walczykiewiczet és a portugál Teresa Portelát. A döntőben a Teresa Portelák száma egyébként megduplázódik, de sem a portugál, sem a spanyol versenyző nem veszélyes a vajdasági magyar sportolóra.

Aki viszont igen, elsősorban az új-zélandi Lisa Carrington (23 éves), aki – miközben Natasa otthon babázott a tavalyi vb alatt – megnyerte a szegedi világbajnokságot ebben a számban. A rajtkirálynő lengyel szintén ott lesz, de őt ugye figyelmeztette az elődöntőben Janics (30 éves), és szintén látjuk majd a korosodó ukrán Oszipenkót, akit 500-on Kozák Danuta „koncolt fel”. Ha tehát nem rajtol katasztrofálisan a háromszoros olimpiai bajnok Janics Natasa, az érem teljesen biztos, de kapott már egy intőt idén Londonban, Kovács Katalinnal „egyeduralt” számukban eltángálták őket a németek. Jó jel, hogy Janics nem lakott jól még 2007-es, 2009-es és 2010-es 200-as vb-címével: ő akar lenni az első olimpiai bajnok a sprint távon.

A másik magyar érdekeltségű A döntőben Dudás Miklóst látjuk, aki szintén 200-on teper egyesben és az ötödik legjobb idővel keveredett döntőbe. Tőle tényleg ne várjunk el túlságosan sokat (érmet), az Eb-n nyolcadik lett, és most is vannak nála egyértelműen jobbak.

Vajda Attilának – aki nem készült az olimpiai 200-ra, „jobb híján” indul ezen a távon – B döntőt teljesít szombat délelőtt, javítani tehát nem tud 1000-es hatodik helyén.

A kajak-kenus éremtáblán jó volna megőrizni vezető (!) helyünket (3-2-0), ehhez az kell, hogy a németek ne nyerjenek a lapátos zárónapon bronznál fényesebb érmet – különben Janicsnak kellene elsőként célba érkeznie. Nem lehetetlen.

forrás:mno.hu

Hatos lecsúszott a bronzéremről

Hatos Gábor emberére akadt a 74 kilogrammos szabadfogású birkózók bronzmeccsén. Üzbég riválisa több támadást is végre tudott hajtani ellene, és miután Hatos nem csinált pontot, a negyedik helyen végzett az olimpián.

Hatos Gábor mérkőzés nyilatkozott a távirati irodának a bronzmérkőzés után:

„Jól kezdtem a versenyt, aztán jött az iráni, akivel már többször birkóztam, s most kikaptam. Utána próbáltam fejben összeszedni magam, hosszú volt egytől nyolc óráig folyamatosan bemelegíteni, koncentrálni. Nagyon bánt, hogy a végén a sorsolás nem nekem kedvezett, mert úgy érzem, a harmadik menet meglett volna, már nagyon elfáradt az üzbég. Stabil, rutinos versenyző, aki évekig nem birkózott, most hozták vissza. Az is nagy dolog, hogy kijutottam az olimpiára. Lesz bennem annyi tűz, hogy a következő játékokat is megcélozzam.”

Hatos Gábor idén és 2011-ben is harmadik lett az Európa-bajnokságon, 2010-ben pedig a világbajnokságon szerzett bronzérmet. A kollekcióból az olimpiai dobogó harmadik foka hiányzott, odáig azonban nem vezetett könnyű út.

A legjobb 16 között kezdett a 74 kilós szabadfogású birkózók mezőnyében, ahol a 2010-es vb-n nyolcadik kínai Csang Csung-jao ellen nyert magabiztosan, két menetben – két-két mögé kerüléssel gyűjtve 4 pontot.

Hatos második meccsén a kazah Abdulhakim Sapijev következett. Sapijev a magyarhoz hasonlóan bronzérmet szerzett a 2010-es vb-n, tavaly pedig a nyitókörben búcsúztatta Hatost a világbajnokságon, így volt miért visszavágni. Az első menetet egy kitolással nyerte meg a szombathelyi birkózó, miután a sorsolás neki kedvezett, míg a másodikat is egy kiléptetéssel húzta be a magyar fiú.

Az elődöntőben a kétszeres vb-második iráni Szaed Gudarzi ellen lépett szőnyegre, aki bombaformában érkezett – korábban a pekingi olimpia bronz- és ezüstérmesét is búcsúztatta, és Hatos ellen is magabiztosan ment tovább, aki nem tudott mit kezdeni a rendkívül erőszakosan támadó ellenfelével.

A bronzmeccsre az az üzbég Szoszlan Tyigijev csatlakozott mellé a vigaszágról, aki a 2006-os vb-n harmadik, 2008-ban Pekingben pedig második helyig jutott.

Egy perc után egyikük sem tudott akciót végrehajtani a másikon, de a vb-bronzérmes Tyigijev a lábra támadásért és mögé kerülésért kapott ponttal behúzta az első menetet. Az üzbég a második 2 percben is próbálta támadni Hatos lábát, de honfitársunk jól védekezett. Támadni viszont nem igazán tudott, az idő pedig vészesen fogyott, sőt le is teltek a másodpercek.

Jöhetett a golyó, melyet Tyigijev húzott ki. Miután ő lett a kedvezményezett, ő foghatott rá a magyar lábára. Hiába menekült Hatos, a pontot az üzbég kapta, ez pedig azt jelenti, hogy az ő nyakába akasztják a bronzérmet. Hatos Gábor a negyedik, pontszerző helyen végzett

forrás:mno.hu

Horvát-olasz döntő lesz
KoG

Elsőként a horvát férfi vízilabda-válogatott jutott be a döntőbe a londoni olimpián, miután pénteken két góllal nyert a montenegrói együttes ellen.

Horvátország az elődöntőben 7-5-re verte Montenegró válogatottját úgy, hogy a harmadik negyed végén magabiztos, 7-3-as előnyt őrizhettek.

A horvátok ellenfelei a vasárnapi fináléban azok az olaszok lesznek, akik a negyeddöntőben a magyarokat múlták felül – húsz év után jutottak ismét fináléba ötkarikás játékokon. 1992-ben, Barcelonában meg is nyerték az olimpiát.

Eredmény:
férfi vízilabdatorna:
elődöntő:

Horvátország–Montenegró 7-5 (3-1, 2-0, 2-2, 0-2)
Olaszország-Szerbia 9-7 (4-2, 2-2, 2-1, 1-2)

korábban:
az 5–8. helyért:
Spanyolország–Egyesült Államok 8-7 (3-1, 2-1, 1-2, 2-3)

forrás:mno.hu

Labdarúgás: Mexikó legyőzte Brazíliát a férfi döntőben
A 2:1-re győző Mexikó most nyert először olimpiát labdarúgásban., míg az első futballaranyukra tovább váró brazilok harmadszor lettek ezüstérmesek.

Legjobb sportfogadóink akár 3.410.000 Ft bónuszt is bezsebelhetnek évente!
A közép-amerikai alakulat első találatát a kezdés után huszonhét másodperccel szerezte meg Oribe Peralta. 1976 óta ez volt a leggyorsabb gól az olimpiai labdarúgótornán. A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) a montreali játékok óta tartja nyilván a legsebesebben szerzett találatokat.

Végeredmény:
Mexikó-Brazília 2:1 (1:0)
gól: Peralta (1., 75.), illetve Hulk (91.)


A harmadik helyért, pénteken:
Dél-Korea-Japán 2:0 (1:0)

Végeredmény:
1. Mexikó
2. Brazília
3. Dél-Korea
4. Japán

A férfi örökranglistán továbbra is Magyarország vezet három első (1952, 1964, 1968), egy második (1972) és egy harmadik (1960) hellyel.

atv.hu, MTI
forrás:atv.hu

Leave a Reply 293 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: