< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Aki beintett Hitlernek

| Mobile | RSS

Aki beintett Hitlernek

Halet Çambel az első török nő volt, aki kijutott az olimpiára 1936-ban. Az akkor húszéves tőrvívő nem volt hajlandó találkozni Hitlerrel. Később régész lett, és komoly szerepet vállalt a hettita hieroglifák megfejtésében.

A török vívónő, Halet Çambel, ugyanazon az emlékezetes, 1936-os müncheni olimpián vett részt, mint Tarics Sándor az aranyérmes vízilabdacsapat tagjaként. A most kilencvenöt éves idős hölgy az első török nő, és egyben az első nő volt, aki kijutott az olimpiára, nem egészen tizenhárom évvel azután, hogy Musztafa Kemál Atatürk kikiáltotta a modern Törökországot.

Çambel ugyan helyezést nem ért el a müncheni olimpián, ám mégis úgy emlegetik, mint a női sportolók első fecskéjét. A hölgy ráadásul azokban a vészterhes időkben egyenes gerinccel is rendelkezett: amikor Adolf Hitler találkozni akart vele, kereken nemet mondott.

„Nem jókedvemből mentem ki az olimpiára, hanem azért, hogy a népem képviseljem. Ezt mondtam annak a német tisztnek is, aki be akart mutatni minket Hitlernek. Teljes mértékben elutasítottam a nácizmust, és ezért udvariasan nemet mondtam” – emlékezett vissza Çambel.

A vívónő később visszatért tanulmányaihoz, és régésszé képezte magát. Komoly szerepe volt a hettita hieroglifák megfejtésében, hiszen ő fedezte fel azt a kőtáblát, amire a föníciai ábécét írták.

A 2012-es olimpiát végig figyelemmel kísérte, és a BBC-nek adott nyilatkozatában örömmel nyugtázta, hogy a török küldöttség tagjainak több, mint fele nő. Amikor pedig megkérdezték, hogy mi a hosszú és sikeres életének a titka, csak annyit felelt: a kőkemény munka.
forrás:index.hu

Leave a Reply 508 megnézve, 1 alkalommal mai nap |