< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Londoni elemzők: nehéz helyzetben az MNB a recesszió és a magas infláció miatt

| Mobile | RSS

Londoni elemzők: nehéz helyzetben az MNB a recesszió és a magas infláció miatt

2012. augusztus 15. | hozzászólás | Közélet

Londoni elemzők: nehéz helyzetben az MNB a recesszió és a magas infláció miatt Nehéz kamatdöntési dilemma elé került a Magyar Nemzeti Bank (MNB), miután a keddi előzetes GDP-becslés megerősítette, hogy a magyar gazdaság recesszióban van, ugyanakkor az infláció továbbra is magasabb a vártnál – vélekedtek a második negyedévi előzetes GDP-adatok és a júliusi infláció keddi ismertetése után londoni felzárkózó piaci elemzők.

Az MTI előzetes felmérésébe bevont nagy citybeli házak mindegyike GDP-csökkenést várt a második negyedévre, így a keddi részleges adat nem keltett meglepetést. Ugyanakkor a londoni elemzők a júliusi tizenkét havi inflációra a KSH által kedden ismertetett 5,8 százaléknál néhány tizeddel alacsonyabb ütemet valószínűsítettek; az előrejelzési sáv 5,5-5,7 százalék volt.
Keddi kommentárjukban a Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési és elemzőrészlegének közgazdászai úgy vélekedtek, hogy az újabb szekvenciális GDP-csökkenéshez elsősorban a hazai fogyasztás és az állóeszköz-beruházások gyengesége járulhatott hozzá.
A ház elemzői szerint várhatóan ugyanezek a tényezők határozzák meg a magyar gazdaság teljesítményét 2012 egészében is, bár a cég vár valamelyes stabilizációt a fogyasztásban “a tartós visszaesés nagyon hosszú időszaka” után. A Goldman Sachs londoni elemzői szerint a fogyasztás általuk várt stabilizációjában szerepe lesz a forintárfolyam jelenlegi stabilitásának is.
A ház mindezek alapján az idei év egészére 1,0 százalékos visszaesést jósol a magyar gazdaságban.
A GS elemzői szerint ugyanakkor a gazdasági teljesítmény a recesszió ellenére sem lesz meghatározó tényező a monetáris tanács következő kamatdöntéseiben, mivel a kamatcsökkentéshez a recessziótól függetlenül az kell, hogy a monetáris tanács megfelelőnek találja a piaci kockázati felárakat, ehhez pedig szükség lesz az IMF/EU-megállapodásra.
Jóllehet a keddi GDP-becslés és a forintárfolyam stabilitása erősítheti a kamatcsökkentést szorgalmazók hangját, a júniusi és a júliusi inflációs adatok azonban, amelyek egyaránt magasabbak voltak a vártnál, valamint az IMF/EU-megállapodással kapcsolatos, még mindig meglévő bizonytalanságok nem teszik lehetővé, hogy a monetáris tanács már a közeljövőben enyhítse pénzügypolitikáját – jósolták a Goldman Sachs londoni elemzői.
A ház közgazdászai közölték: jelenlegi várakozásuk az, hogy az MNB az év vége felé hajt végre egy 0,50 százalékpontos kamatcsökkentést, 2013-ban pedig további 1,00 százalékponttal csökkenti jelenleg 7,00 százalékos alapkamatát.
A GS elemzői szerint a júliusi inflációról ismertetett keddi adatsor rávilágít annak kockázatára, hogy Magyarország beragadhat a stagfláció, valamint a tartós költségvetési szigor és az alacsony növekedés közötti negatív visszahatási hurok rossz egyensúlyi helyzetébe. A Goldman Sachs londoni elemzői szerint e kockázatot csökkentheti az új IMF/EU-megállapodás megkötése, mivel ennek nyomán mérséklődnének a magyar befektetési eszközök kockázati felárai, csökkentve a kormány finanszírozási költségeit.
Így kisebb mértékű elsődleges államháztartási többletre lenne szükség a kitűzött hiánycél eléréséhez, lehetővé válna a forintárfolyam kockáztatása nélküli monetáris enyhítés, ami mérsékelné a vállalati és a háztartási szektor finanszírozási költségeit is, emellett olyan kiegyensúlyozottabb költségvetési kiigazításra nyílna lehetőség, amely kevésbé függ az adóintézkedésektől, és így kisebb inflációs hatása lenne – fejtegették keddi értékelésükben a Goldman Sachs londoni elemzői.
A 4cast nevű londoni gazdaságelemző cég közgazdászainak keddi kommentárja szerint a recesszió és a negatív júliusi inflációs meglepetés miatt az MNB továbbra is nehéz helyzetben van. A ház elemzői szerint a gyenge gazdasági teljesítmény és “a folyamatos inflációs sokkok” a jelenlegi bizonytalan külső környezetben komoly pénzügypolitikai dilemmát okoznak, és várhatóan élezik “a máris meglévő feszültséget” a monetáris tanácson belül.
A 4cast elemzői azt jósolják, hogy a magyarországi infláció a továbbiakban is magas marad; a ház az idei év egészére 5,8 százalékos átlagos inflációt vár.
A cég elemzői is úgy vélekedtek, hogy a folyamatosan magas inflációval kísért gyenge gazdasági teljesítmény “erős pénzügypolitikai dilemmáját az IMF/EU-megállapodás oldhatná fel”.
A JP Morgan bankcsoport londoni elemzőinek keddi értékelése szerint is az MNB előtt álló dilemmát mutatja a “makacsul magas” infláció és a recesszió, de a ház várakozása szerint a magyar jegybank a kamatcsökkentéssel megvárja legalább azt, hogy érdemi előrelépés történjen az IMF/EU-tárgyalásokon.
A cég alapeseti forgatókönyve az, hogy az MNB a negyedik negyedévben hajt végre egy 0,50 százalékpontos csökkentést.
A JP Morgan londoni közgazdászai közölték: fenntartják azt az előrejelzésüket, hogy a magyar gazdaság legalább az idei harmadik negyedév végéig recesszióban marad. A cég elemzői “lefelé ható kockázatokat” látnak arra a prognózisukra is, hogy a negyedik negyedévben mérsékelt ütemű növekedés kezdődhet.
A ház jelenleg a második félévre stagnálást, az idei év egészére 1,2 százalékos GDP-csökkenést, 2013 egészére 0,8 százalékos növekedést valószínűsít a magyar gazdaságban.
A JP Morgan elemzőinek keddi előrejelzése szerint az infláció ugyanakkor várhatóan tovább gyorsul a következő hónapokban, mivel számos adóintézkedés még nem is jelent meg teljesen az eddigi adatsorokban.
A cég prognózisa szerint a tizenkét havi magyarországi infláció szeptemberben tetőzik 6 százalék felett, a negyedik negyedévben pedig 5-5,5 százalékra, 2013-ban 3,5 százalékra lassul vissza.

forrás:hír3.hu

Leave a Reply 279 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: