< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Klór a vízben…

| Mobile | RSS

Klór a vízben…

2012. augusztus 17. | 1 Hozzászólás | Életképek/bulvár

A háztartásokba a víz jelentős része szennyezett területről érkezik, ezért a általában klórt használnak a vezetékes víz fertőtlenítésére, a vízben megtelepedő baktériumok elpusztítására. A nagy mennyiségű klór ugyanakkor egyetlen élő szervezet számára sem egészséges, beleértve az embereket is.

A klórral nem csak ivóvíz fogyasztásakor találkozik a szervezetünk. Amikor zuhanyozunk vagy fürdünk, a meleg víz hatására pórusaink kitágulnak, így a klór a bőrön át könnyen felszívódhat. A klór jelen van még a zuhanyvíz gőzében is, ami a tüdőnkbe juthat levegővételkor.

Tanulmányok szerint a fürdőzés során belélegzett és a bőrünkbe beszívódó klór és egyéb, szintetikus vegyszerek egyértelműen károsak az emberi szervezetre. A klór erős oxidáló hatású, roncsoló méreg. Kis koncentrációjú vizes oldatában is szárítja a bőrt és a nyálkahártyát, csökkentve annak ellenálló képességét a fertőzésekkel, illetve az allergén anyagokkal szemben, így közvetve felelős a bőr és a légzőszervi allergiás tünetek kialakulásáért.

Sokszor a klóros víz okolható a bőrszárazság, vagy súlyosabb esetben az ekcéma megjelenéséért, valamint hajunk korpásodásáért, zsírosodásáért! A bőr és a haj fő alkotórésze a protein, a klór savasítja a proteint, sérülést okoz a felhámokban, és a bőrt érzékennyé illetve szárazzá teszi; ennek következtében a haj könnyen hasad, törik és elveszti színét, fényét! A klór csökkenti a samponok, kondicionálók, testápolók, olajok hatékonyságát is, megnehezítve ezzel bőrünk, hajunk egészségének megőrzését.

Számtalan vegyszert, gyógyszermaradványt, műtrágya származékot tartalmazhat a víz. Ezekkel az anyagokkal reakcióba lépve a klór újabb az egészségre ártalmas vegyületeket hozhat létre. A klórozott szénhidrogének, klórozott metán származékok, trihalometánok kiemelten rákkeltők!

Tény, hogy a Fővárosi Vízművek, a saját weboldalán közzéteszi kerületekre lebontva az általa előállított ivóvíz összetételét, bár némiképp hiányosan, hiszen összesen csak 10 paramétert tüntet fel (az aktív klórtól a pH értékig). Itt az ivóvíz aktív klór tartalma 0,26-0,43 mg/liter között váltakozik kerületenként.

A Magyar Ivóvíz Szabvány az ivóvizekben megengedett legmagasabb aktív (szabad) klór szintre nézve előírja:

“a fogyasztóhoz jutó víz aktív klór-koncentrációja az a legkisebb érték legyen, amelyet a hatásos fertőtlenítés és az újraszennyeződés megelőzése érdekében feltétlenül tartani kell”.

Nyilván ezt sem véletlenül írták így le…

Hatásos védekezés lehet a klór okozta problémák esetén valamilyen csapszűrő, zuhanyszűrő alkalmazása. Ezekben általában a következő anyagok találhatóak a klór és egyéb anyagok kiszűrésére, semlegesítésére:

Az aktívszén széles skálájú víztisztító képessége nagyon régóta ismert. Különösképpen alkalmas a víz biológiai –szerves- eredetű élő és élettelen szennyeződéseinek eltávolítására, de több más, egészségre káros szennyeződést is megköt vagy kiszűr: a nehézfém- és oldószer-maradványokat, klórozott szénhidrogéneket, szabadklórt, homokszemcséket, és a víz illatát, színét, ízét rontó egyéb anyagokat.

A KDF egy nagyon nagy tisztaságú réz-cink ötvözet, melynek működése azon az alapvető kémiai folyamaton alapszik, amit redox /oxidáció-redukció/ folyamatnak hívunk. Ezen formula segítségével a klórt és a nehézfémeket távolítják el a vízből. Ez a vegyi eljárás enyhén antibakteriális, alga- és gombaölő hatású és csökkenti a vízkőlerakódást.
A KDF szűrő hosszútávon is kiválóan távolítja el a vízből az egészségre ártalmas klórt, mivel azt nem magában gyűjti, hanem a vízben lévő nátriummal kötésbe hozva kősóvá alakítja.
Mivel magasabb hőmérsékletű víz esetén is hatékonyan működik, a ma ismert legtökéletesebb módja a zuhanyvíz (vagy kádba engedett víz) szűrésének.

A kálcium-szulfit megköti a klórt és átalakítja ártalmatlan anyaggá, kloriddá; meggátolja a mikroorganizmusok elszaporodását; megköti az ártalmas vagy mérgező fémionokat és baktériumokat.

Egészen elérhető áron lehet már hozzájutni megfelelő csap- és zuhanyszűrőkhöz. Eltérő forma és méret, de minimális működésbeli különbség jellemzi őket.

Működésük hatékonyságát igen egyszerűen tudjuk ellenőrizni. Elég csak megszagolni, megízlelni a szűrt, klórtalanított vizet. Akinek így, első pillanatban nem érezhető a különbség, az a tisztított víz után!!! szagolja, kóstolja meg az eredeti (még szűretlen) vizet. Megdöbbentő…

forrás:richpoi hírek

Leave a Reply 315 megnézve, 1 alkalommal mai nap |