< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Ha marad a szárazság, hajózási korlátozások lehetnek a Dunán

| Mobile | RSS

Ha marad a szárazság, hajózási korlátozások lehetnek a Dunán

2012. augusztus 18. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Ha marad a szárazság, hajózási korlátozások lehetnek a Dunán

Az alacsony vízállás miatt azonnali beavatkozásra egyelőre nincs szükség a Dunán, ám ha a szárazság miatt tovább romlik a helyzet, akkor hajózási korlátozásokra kell számítani – közölte az MTI érdeklődésére az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság megbízott vezetője.

Németh József tájékoztatása szerint a Mosoni-Duna alsó szakaszába Rajkánál az előírttal közel megegyezően mennyiségű, másodpercenként 30 köbméternyi víz érkezik. A betorkolló vízfolyások közül a Lajta és a Rábca vízhozama az időszaknak közel megfelelő értékű, míg a Rába másodpercenként 15 köbméteres hozama a sokéves augusztusi érték 80 százaléka. Bár a vízhozamok alapvetően elmaradnak az átlagtól, nem tekinthetők kiugróan alacsonynak – jegyezte meg a szakember.

Közlése szerint a Mosoni-Duna alacsony vízszintjét elsősorban a dunai medersüllyedések következtében kialakult alacsony dunai vízállás okozza. Emiatt a folyó szintje mintegy egy méterrel alacsonyabb Győrben, mint három évtizede.

Németh József szerint a Duna vízhozama nem számít extrémen alacsonynak: jelenleg az időszaknak megfelelő átlag mintegy 60 százalékát teszi ki.

A Fertő-tó vízszintje 6 centiméterrel magasabb a sokévi átlagnál. Ez a térségben hullott kiugróan sok júliusi csapadéknak is köszönhető – mondta, hozzátéve, hogy Fertőrákoson 234 millimétert, a sokéves csapadékátlag háromszorosát mérték júliusban.

MTI

forrás:atv.hu

Leave a Reply 304 megnézve, 1 alkalommal mai nap |