< Böngészés > Főoldal / Tudomány/gazdaság / Blog article: Az Egyesült Államokban akadtak az ízeltlábúra Egy eddig ismeretlen pókcsaládot fedeztek fel

| Mobile | RSS

Az Egyesült Államokban akadtak az ízeltlábúra Egy eddig ismeretlen pókcsaládot fedeztek fel

2012. augusztus 21. | hozzászólás | Tudomány/gazdaság

Az Egyesült Államokban akadtak az ízeltlábúra
Egy eddig ismeretlen pókcsaládot fedeztek fel

Új pókcsaládra bukkantak amatőr felfedezők Kalifornia és Oregon barlangjaiban és erdeiben – közli legújabb számában a ZooKeys tudományos magazin.

A Kaliforniai Tudományos Akadémia entomológusai rámutattak, hogy a “barlangi tolvajnak” elnevezett pókok olyan jelentős evolúción mentek át, hogy nem csupán egy faj mutációiról, illetve új fajról, hanem egy új pókcsaládról van szó. A tanulmány szerint az ilyen felfedezés igen ritka.

A “barlangi tolvaj” kinyújtott lábakkal négy centiméter széles. Két nagy csáprágója van elől, amiből arra lehet következtetni, hogy kegyetlen ragadozó, amely megcélozza a zsákmányát”. A tudósok azt még egyelőre nem állapították meg, mivel táplálkozik, és hogyan gyilkol.

A pókokat Oregon délnyugati részének barlangjaiban, illetve a szomszédod Kalifornia északnyugati részének erdeiben fedezték fel. A kaliforniai part menti erdők, akárcsak a Brit Kolumbia kanadai tartomány híresek arról, hogy egyedülálló, ősi fajok élnek itt.

“Ha ekkora, bizarr pókok élhettek eddig felfedezetlenül, ki tudja, mit rejthet még a világnak ez a csodálatos része” – olvasható a tanulmányban.

forrás:ma.hu

Leave a Reply 286 megnézve, 1 alkalommal mai nap |