< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Elszabadult a szélsőjobb

| Mobile | RSS

Elszabadult a szélsőjobb

Szemtanúk szerint jobbikos parlamenti képviselők részvételével demonstráltak vasárnap este Cegléden a betiltott Magyar Gárda utódainak tekinthető szélsőjobboldali csoportok, miután egyes tagjaikat – akik múlt kedd óta “járőröztek” a város romák lakta utcáiban – állításuk szerint megtámadták. A területen hétfőn jelentős rendőri erő vonult fel. Tíz roma szervezet feljelentést tett apartheid bűncselekmény elkövetése miatt.

A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület és az Új Magyar Gárda tagjai hétfőre ígérték a vasárnap esti, mintegy 400 ember részvételével a város romák lakta házainak közelében tartott erődemonstrációjuk folytatását. Információink szerint hétfőn napközben körülbelül 50 egyenruhás gárdista tartózkodott a területen, estére pedig a helyiek újabb rendzavarásra számítottak. A gárdistákat a romák házaitól távol tartó jelentős számú rendőri erőkhöz délután újabb erősítések érkeztek, a levegőben pedig rendőri helikopter körözött.

A szélsőségesek azért jelentek meg hétvégén nagy erőkkel a településen, mert szombat este az Új Magyar Gárda tagjai “rendfenntartó sétára” indultak, amikor állításaik szerint mintegy 80, kerti szerszámokkal, kardokkal és egyéb szúró-, illetve vágóeszközzel felfegyverkezett roma rontott rá a “járőrözőkre”, a kiérkező rendőrök azonban nem találtak senkit a helyszínen. A konfliktus előzménye, hogy múlt kedd óta a gárdisták egy kisebb csoportja, állítólag a helybeliek kérésére Cegléden tartózkodott, mert szerintük az utóbbi időben elszaporodott – a szerintük romák által elkövetett – lopások száma.

Nem akkora a gond Cegléden, mint amekkorára felfújták – fogalmazott Földi László. A város fideszes polgármestere szerint három hete elterjedt a hír, miszerint 40 roma családot akar az önkormányzat beköltöztetni a vegyes lakosságú külvárosba. Földi úgy vélte, ezt az álinformációt fújhatták fel egyesek, de az is lehet, hogy “a magyar-roma összefogást jelképező, a Szűcs-telepen vasárnap felavatott pihenőpark, illetve az ott felállított kereszt csípi egyesek szemét”. A polgármester szerint a romákat, illetve a “kifogásolható életvitelt folytató városlakókat” csakis a jogszabályok betartásával lehet helyes útra terelni. A vasárnapi gárdista demonstráció kapcsán kijelentette, hogy a megmozduláson jobbikos parlamenti képviselőket is láttak.

Közös állásfoglalásban ítélte el 10 roma szervezet a Cegléden kialakult helyzetet, de a Farkas Flórián fideszes parlamenti képviselő vezette Országos Roma Önkormányzat nem volt köztük. Az Ide Tartozunk Roma Közösségi Hálózat tagja, Daróczi Ágnes szerint ők többek között Farkas Flóriánt is megkeresték, azonban – talán az ünnepnap miatt – senki sem reagált. Daróczi úgy vélte, az Országos Roma Önkormányzat dolga egyértelműen az érdekképviselet lenne, azt pedig mindenki maga döntse el, hogy Farkas Flórián tette-e a dolgát.

A roma szervezetek képviselői tegnap hajnalig az ORFK előtt virrasztottak, és feljelentést tettek apartheid bűncselekmény elkövetése miatt. Közleményükben arra kérték a cigányokat, hogy minden körülmények között őrizzék meg higgadtságukat, nyugalmukat, és ne engedjenek a provokációnak. A roma szervezetek szerint a cigány családok egy része rokonaihoz menekült és retteg. “Úgy véljük, e tarthatatlan és minden jogi normának ellentmondó helyzet kialakulásában felelőssége van annak, az állam nevében eljáró politikának és rendőri vezetésnek, amely a hasonló szélsőjobboldali cselekményeket eltűrte, tétlenségével bátorította” – írták. Ezen kívül szolidaritásukat fejezték ki a rendőrökkel is, akiket munkájuk végzése során szintén megtámadtak a szélsőségesek.

Elítéljük és elutasítjuk azt a szélsőséges szándékot, amely megbélyegezni, kirekeszteni, eltüntetni akarja a magyar cigányságot, hazánk legnagyobb kisebbségét – közölte Kunhalmi Ágnes és Teleki László. Az MSZP elnökségi tagjai szerint a szélsőjobbosok akciózása, félelemkeltő gyűlölködése nem csak a gyűlölet aktuális célpontjait sérti, hanem minden magyar állampolgárt. A gyűlöletkeltés minden magyartól elveszi a szabadságot, elveszi a békés jövőt. Megakadályozása, legyőzése minden magyar ember közös érdeke – tették hozzá a szocialista politikusok.

Az LMP választ vár Pintér Sándor belügyminisztertől, hogy meddig kívánja még tehetetlenül szemlélni, hogy önjelölt félkatonai szervezetek megfélemlítő demonstrációkat tartanak vidéken – közölte Csiba Katalin. A párt szóvivője szerint a kormány cserbenhagyta a vidékieket, hiszen a két hét alatti rendteremtés helyett egyre sokasodnak azok az alkalmak, amikor bizonyos csoportok masíroznak és fenyegetőznek. Az LMP várja Orbán Viktor miniszterelnök és Farkas Flórián kiállását is az ügyben.

Tétlenséggel támogat az állam

Több ezren írták alá azt a nyílt levelet, mely Pintér Sándor belügyminiszter fellépését sürgeti a Devecseren élő cigányság elleni támadás, illetve a szélsőjobboldali “seregek” által szervezett hasonló akciók ügyében. A petíció támogatói tiltakoztak az ellen, hogy “a Jobbik és segédcsapatai” újra megszállták a magyarországi települések utcáit. Szót emeltek az ellen is, hogy “bárki a rendőrség feladatait elbitorolja és a magyar jogszabályokat semmisnek tekintse, mivel a rendfenntartás a rendőrség kizárólagos joga és kötelessége”, továbbá hogy “a kollektív bűnösség elvére hivatkozva a cigány emberek által lakott területeket, utcákat a szélsőjobb háborús övezetekké változtassa”.

Az aláírók szerint a Jobbik megkezdte 2014-es kampányát, s politikai céljai érdekében borítja fel a helyi köznyugalmat a magyar településeken, így elvetve “a szembenállás, torzsalkodás és a faji elnyomás magvait”. A petícióhoz csatlakozók emlékeztettek: “Devecserben ezerfős szélsőjobbos horda támadta meg az ott élő cigány embereket, egyikük otthonát kőzáporral ostromolva – mindeközben a rendőrség tétlenül és megszeppenve álldogált”. Megírtuk: augusztus 5-én mintegy ezer szélsőséges, a Jobbik mellett az Új Magyar Gárda, a Szebb Jövőért Polgári Egyesület, a Véderő és a Hatvannégy Vármegye, azért vonult fel Devecseren, mert egy helyi lakost – állítása szerint – megfenyegették a cigányok.

A rasszista tüntetésen résztvevők a romák házainál betontörmelékekkel és téglákkal dobálóztak. Egy fiatal LMP-s aktivistát egy betondarab talált el, de Ferenczi Gábor jobbikos képviselő is megsérült. A rendezvényt biztosító 200 rendőr egyáltalán nem lépett közbe, nem oszlatta fel a szélsőséges demonstrációt, ellenben később csoportos garázdaság miatt eljárást indítottak, mely során azt vizsgálják, ki és honnan dobált.

Az eset után hazai jogvédő szervezetek írtak nyílt levelet belügyminiszternek, felszólítva Pintért, illetve a rendőrséget arra, hogy alkotmányos kötelességének megfelelően tegye meg a szükséges intézkedéseket, és ne hagyja, hogy a devecseri események a jövőben megismétlődhessenek.

Molnár Richárd
forrás:népszava online.hu

Leave a Reply 280 megnézve, 1 alkalommal mai nap |