< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Törvénytelenséggel mozdítanák el Basescut? )))))Ilegală în fund mozdítanák Băsescu?

| Mobile | RSS

Törvénytelenséggel mozdítanák el Basescut? )))))Ilegală în fund mozdítanák Băsescu?

Az egyik román hírtelevízió értesülése szerint 3 millió főt töröltek a választói névjegyzékből, amely lépés az utolsó dobása lehet Victor Ponta szociálliberális miniszterelnöknek abban a játszmában, amelynek a célja, hogy elmozdítsák a posztjáról Traian Basescut. A jobbközép államfő törvénytelennek tartja az eljárást.

A Realitatea televízió értesülése szerint 3 millió főt töröltek a választói névjegyzékből, ami azt jelentheti, hogy az államfőről szóló népszavazás mégis érvényes volt. A választói névjegyzőkből való törlés az utolsó esélye a Ponta vezette kabinetnek, hogy elmozdítsa az államfőt. Basescu eltávolításával az utolsó ellensúly is elhárulna a szociálliberálisok hatalomgyakorlása elől.

Időközben Ponta miniszterelnök arról beszélt, hogy a kormányzó román Szociálliberális Szövetség (USL) tiszteletben tartja majd az alkotmánybíróság döntését, ha az kétharmados többséggel születik meg.

A román alkotmánybíróság a tervek szerint kedden fog határozni a július 29-i referendum érvényességéről. Amennyiben azt állapítja meg, hogy érvényes volt a népszavazás, Traian Basescu leváltott államelnöknek tekinthető, amennyiben viszont érvénytelennek nyilvánítja a referendumot, Basescu visszatérhet hivatalába.

Ugyanakkor Basescu úgy véli, hogy a kormány kezdeményezése törvénytelen, hiszen a választói névjegyzékbe bele kell tartozniuk a külföldi lakhellyel rendelkező román állampolgároknak is, nekik ugyanis az állandó lakhelyük Romániában van, a választói névjegyzéket pedig az állandó lakhely alapján állítják össze. Szerinte a lejárt személyazonossági igazolványú embereknek a választói névjegyzékből való esetleges törlése is törvénytelen.

A magyarokat hibáztatták

A román kormánynak augusztus 21-éig kellett elküldenie a választói névjegyzéket az alkotmánybírósághoz. A taláros testület korábban augusztus 31-ét szabta meg határidőként.

A népszavazáson a szavazók elsöprő többsége Basescu menesztése mellett voksolt. A részvétel 46 százalék volt, ami elmarad az 50 százalék plusz egy fős érvényességi küszöbtől. A romániai népszavazás kapcsán az USL vezetői azonnal a magyarokat hibáztatták a referendum érvénytelensége kapcsán. Közben – mint azt megírtuk – egyértelműen látszik, hogy a székelyföldi megyéken kívül a magyarok lényegesen aktívabbak voltak a szavazáson, ami teljes mértékben cáfolja a szociálliberális kabinet rágalomhadjáratát a magyarság ellen.

Basescu megköszönte a magyaroknak

Basescu vasárnap Marosfőn megköszönte a magyaroknak a leváltásáról szervezett július végi népszavazáson tanúsított magatartásukat, amikor tömegesen távol maradtak az urnáktól. A két megyében volt a legalacsonyabb a részvételi arány. Basescu szerint a magyarok megértették, hogy a Szociálliberális Szövetség „törvénytelenül fejezte le az ország vezetőségét”.

forrás:google.hu

Ilegală în fund mozdítanák Băsescu?

Unul dintre hírtelevízió român a informat că 3 milioane de persoane au fost șterse din lista electorală, care este ultimul pas este de a arunca Victor Ponta, prim-ministru socialist în joc, al cărui scop este de a elimina postul de Traian Băsescu. Principalul centru-dreapta guvern consideră că procedura ilegal.

Realitatea TV a informat că 3 milioane de persoane au fost șterse din lista electorală, ceea ce poate însemna că un referendum privind starea crescut de la încă valabile. Registrul electoral este ultima sansa de a fi scos din cabinetul condus de Ponta este de a elimina șeful statului. Băsescu a scoate contorul este ultima puterea vederii social-elhárulna.

Între timp, Ponta a spus că prim-ministrul socialist de guvernământ Asociația Română (USL) va respecta decizia Curții Constituționale, în cazul în majoritate de două treimi se naște.

Curtea Constituțională română este programată marți va decide pe 29 iulie privind validitatea referendumului. În cazul în care se stabilește că referendumul a fost valabilă, guvernul demis președintele Traian Băsescu a considerat, cu toate acestea, în cazul în care referendumul nu este valid, întoarce biroul lui Băsescu.

Cu toate acestea, Băsescu consideră că inițiativa guvernului ilegal, deoarece registrul electoral ar trebui să includă cetățenii români cu domiciliul în străinătate, precum și, deoarece acestea au domiciliul permanent în România, listele electorale se întocmesc pe baza de rezidență. El a spus că oamenii de identitate expirate igazolványú anulări electorale rola potențiale sunt ilegale.

Ungurii s-au dat vina pe

Guvernul român a avut până în 21 august pentru a trimite către alegători a Curții Constituționale. Curtea Constituțională a fost stabilit prin termenul de 31 august.

Majoritatea covârșitoare a alegătorilor la referendum au votat în favoarea demiterii Băsescu. Participare a fost de 46 la sută, ceea ce este sub 50 la sută plus un membru al pragului de valabilitate. Referendumul din România în raport cu liderii maghiari USL a dat vina imediat conexiunea referendumului invalid. Între timp – așa cum am scris – este clar că maghiarii din județele din Transilvania este cu mult mai activă decât erau în sondaj, care este complet respinge cabinetul socialist rágalomhadjáratát împotriva maghiarilor.

Traian Băsescu ia mulțumit ungurii

Duminica Marosfőn Traian Băsescu ia mulțumit maghiarii scos de la sfârșitul referendumului organizat iulie comportamentul lor atunci când urnáktól stat departe en masse. Cele două județe au avut cele mai mici rate de participare. Băsescu, ungurii au înțeles că Alianța Social-“decapitat ilegal conducerea țării.”
Sursa: google.hu

Leave a Reply 341 megnézve, 1 alkalommal mai nap |