< Böngészés > Főoldal / Tudomány/gazdaság / Blog article: Dinoszaurusz lábnyomra bukkantak a Goddard Űrrepülési Központnál

| Mobile | RSS

Dinoszaurusz lábnyomra bukkantak a Goddard Űrrepülési Központnál

2012. augusztus 22. | hozzászólás | Tudomány/gazdaság

Az amerikai űrügynökség marylandi Goddard Űrrepülési Központjánál dinoszaurusz lábnyomra bukkant egy kutató.

Ray Stanford egy tüskés nodosaurus nyomára bukkant a központ kampuszában. A NASA nem tette közzé a nyom pontos helyét, attól félve, hogy valaki károsítaná, vagy megpróbálná eltávolítani a megkövesedett nyomot.

A lapostányér méretű nyom megőrizte a dinoszaurusz négy ujjának lenyomatát. A tankszerű nodosaurus páncélozott állat volt, csontos kitüremkedésekkel. Mintegy 110 millió évvel ezelőtt, a kréta időszakban élt, mely a 125 millió – 65 millió évvel ezelőtti tartományt öleli fel. A nodosaurusok növényevők voltak, ez az egyed a jelek szerint gyorsan mozgott a kréta kori agyagban, mivel sarka nem süllyedt elég mélyre a talajban.

Az amatőr paleontológus Stanford – aki már számos tanulmányt publikált –leletét a Johns Hopkins Egyetem dinoszaurusz szakértője, David Weishampel is megerősítette. Stanford számos kisebb dinoszaurusz lábnyomot is talált a régióban, ezek valószínűleg húsevő theropodáktól származnak. Stanford költőinek nevezte a helyzetet. „Űrkutatók sétálhatnak pontosan azon a területen, ahol ez a nagy testű páncélos dinoszaurusz barangolt talán 110-112 millió éve.”

Weishampel szerint Maryland nem szégyenkezhet, ha dinoszaurusz fosszíliákról van szó. A Washington D.C. és Baltimore közötti folyosót eleve „dinoszaurusz völgynek” nevezik, mivel a 18-19. században a vasbányászat folyamán számos állat maradványait találták itt meg .„Jelenleg Maryland az egyetlen kora kréta időszaki őshüllő lelőhely a keleti parton” – írta egy 1996-os cikkében.

forrás:híradó.hu

Leave a Reply 194 megnézve, 1 alkalommal mai nap |