< Böngészés > Főoldal / Nincs kategorizálva / Blog article: Ez kellemetlenül érheti a külföldön élő magyarokat

| Mobile | RSS

Ez kellemetlenül érheti a külföldön élő magyarokat

2012. augusztus 22. | hozzászólás | Nincs kategorizálva

Azoknak, akik külföldön élnek életvitelszerűen, érdemes kijelentkezniük állandó lakcímükről, különben egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetniük.

Kellemetlen meglepetés is érheti azokat, akik úgy döntenek, hogy más országban kezdenek új életet és nem jelentkeznek ki itthoni lakóhelyükről: hiába élnek ugyanis külföldön életvitelszerűen, ha Magyarországon bejelentett lakcímmel rendelkeznek, egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetniük – írta a Napi Gazdaság szerdán.

A lap felhívja a figyelmet: ha a kijelentkezés elmulasztása miatt az illető továbbra is állandó magyarországi lakóhellyel rendelkezik, belföldi jogállásúnak minősül.

A helyzetet bonyolítja, hogy a külföldön dolgozók helyzetének megítélése attól függ, milyen országban dolgoznak, illetve élnek életvitelszerűen.

Ha például EGT (európai gazdasági térség)-tagállamban (az uniós országok, valamint Izland, Liechtenstein, Norvégia, Svájc), vagy olyan országban, amellyel a kérdést rendező nemzetközi egyezményt kötött Magyarország, akkor nem kell egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetniük abban az esetben sem, ha belföldi állandó lakóhelyüket nem szüntetik meg.

Fontos azonban különbséget tenni a kettős adóztatást elkerülő egyezmények és a tb-egyezmények között. Hiába van ugyanis Magyarországnak kettős adóztatást elkerülő egyezménye az adott országgal, ez nem vonatkozik a társadalombiztosításra is – hívta fel a figyelmet a lap kérdésére Gerendy Zoltán, a BDO vezető adópartnere.

forrás:híradó.hu

Leave a Reply 207 megnézve, 1 alkalommal mai nap |