< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Jelentősen drágul a pék- és húsáru Ősztől árrobbanás várható

| Mobile | RSS

Jelentősen drágul a pék- és húsáru Ősztől árrobbanás várható

Érzékenyen fog érinteni mindenkit, leginkább az amúgy is nehéz helyzetben lévő rétegeket, hogy ősztől jelentős áremelkedésre számíthatunk az alapvető élelmiszereknél. Ennek fő oka a növekvő kereslet mellett az aszály, amely mind Európában, beleértve hazánkat, mind pedig Észak-Amerikában súlyosan károsította a gabonatermést, csaknem másfélszeresére emelve az érintett termények világpiaci árát.
A tavalyi rendkívül jó termés után várható volt, hogy az idén kevesebb gabonát tudnak betakarítani, de arra aligha számított az ágazat, hogy világméretű aszály következik. A legnagyobb európai és amerikai vetésterületeken olyan mértékű volt a szárazság, amely átlagosan 15-20, helyenként viszont akár 40-50 százalékkal is rontotta több gabonaféle termésátlagát. Az Egyesült Államokban a búza, a szójabab és a kukorica egyaránt súlyos károkat szenvedett, Európában, elsősorban annak középső és keleti részén a búza, de főképp a kukorica károsodott. Oroszországban és Ukrajnában például az utóbbi évtized legrosszabb termését várják, a mennyiségi prognózisok hétről hétre romlanak.

Becslések szerint a világ gabonatermelése összességében nagyjából negyedével lesz kevesebb, mint tavaly, ami ugrásszerű áremelkedést és ellátási problémákat okoz. A helyzetet nehezíti, hogy a feltörekvő országoknak köszönhetően a kereslet folyamatosan nő, és a tartalékok nem elegendőek minden igény kielégítésére. Emiatt ismételten a szegényebb, kevésbé fizetőképes térségek járnak leginkább rosszul, elkerülhetetlenül terjedni fognak az éhínséggel sújtott területek. Szakértők már régóta jósolják, hogy a klímaváltozással összefüggésben válságba kerül a világ élelmiszer-ellátása, ami éhséglázadásokhoz, sőt háborúkhoz fog vezetni.

Erről a fejlett országokban azért nincs szó, az árak drasztikus emelkedéséről és annak súlyos következményeiről azonban igen. A gabonafélék világpiaci ára az aszály miatt csaknem másfélszeresére emelkedett, ami törvényszerűen a többi élelmiszert is drágítja: ez érződik nem csupán a gabona alapanyagból készült termékek, liszt, kenyér stb. árán, hanem a takarmány drágulása miatt az állati eredetű áruknál is. A mostani nehéz gazdasági helyzetben, a pénzügyi válság közepette ez még a fejlett országokban is széles rétegeket érint nagyon érzékenyen, és a fogyasztás emelkedésére, a kilábalásra is negatívan hat.

Adottságaink miatt hazánk a leginkább érintett területek között van. Az aszály a búzát és az árpát kevésbé károsította, a termésmennyiség és minőség elérte a tavalyit, csupán a termésátlagok csökkentek. Az igazi nagy csapás a kukoricát érte, ahol a tavalyi nagyjából 9 millió tonna helyett legfeljebb 5-6 millió teremhet, de a prognózisok szinte napról napra romlanak. A gond az, hogy a gabonatermelők jellemzően a kivitelt részesítik előnyben, részben az árak, részben pedig a szerződéses kötelezettségek és a piac védelme miatt. Így aztán a belföldi ellátás kerül veszélybe, ami a tartalékok miatt kisebb mértékben hiányt, nagyobb mértékben inkább drágulást jelent. A nemzetközi árjegyzés is hatással van a hazai árakra, így aztán nálunk is 40-50 százalékos az emelkedés: a búza például a tavalyi tonnánkénti 45-50 ezer forint helyett 65-70 ezerbe kerül, a kukoricánál a rossz minőség ellenére még ennél is nagyobb árugrás várható.
forrás:168 óra.hu

Leave a Reply 277 megnézve, 1 alkalommal mai nap |