< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Lázár János keze a start gombon: Életbevágó döntést jelentettek be Rendkívüli egyeztetést tartottak a sertéságazatról

| Mobile | RSS

Lázár János keze a start gombon: Életbevágó döntést jelentettek be Rendkívüli egyeztetést tartottak a sertéságazatról

2012. augusztus 22. | hozzászólás | Közélet

A sertéságazat szereplői helyzetének mihamarabbi érezhető javulása érdekében hoz döntést a kormány 2012. augusztus 29-ig a Vidékfejlesztési Minisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium közös előterjesztése alapján – közölte a Kormányszóvivői Iroda kedden az ágazat szereplőinek és a kormányzat képviselőinek egyeztetését követően.

A közlemény szerint a felek a megbeszélésen egyetértettek abban, hogy a sertéságazat működése életbevágóan fontos a vidék gazdasága, és hagyományos értékeinek megőrzése szempontjából. Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy amennyi munkahelyet csak lehet, meg lehessen őrizni és folyamatosan segíteni, támogatni az új munkahelyeket teremtő kezdeményezéseket.

A zárt ajtók mögötti egyeztetésről távozóban Németh Antal, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke az MTI-nek elmondta: a megbeszélésen nagyon biztató volt a résztvevők hozzáállása, a Vidékfejlesztési Minisztériumi előterjesztése a helyzet rendezésére kimondottan praktikus, a jelenlegi helyzetet maximálisan figyelembe véve készült.

Több kérdést is meg kell oldani a sertéságazatban, a legfontosabb, hogy legyen takarmánya az állatoknak, illetve a termelés költségeit valamelyest befolyásolni lehessen a támogatásokkal, hosszú távú hitelkonstrukciókkal. A kormány javaslatai ezt a célt szolgálták – közölte a terméktanács elnöke.

A szóvivői iroda közleményében kiemelte: a kormány megalakulása óta kiemelt ágazatként tekint a mezőgazdaságra és az állattenyésztésre mint az ország működésének és élelmiszer-biztonságának stratégiai területére, valamint a vidék megélhetése szempontjából kulcsfontosságú területekre. Annak érdekében, hogy a fenti ágazatok minden kormányzati segítséget megkaphassanak fennmaradásukhoz, működésükhöz és fejlődésükhöz, a kormány szoros figyelemmel követi azok működését, problémáit.

A múlt héten Orbán Viktor miniszterelnök utasítására Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár hívott össze rendkívüli megbeszélést a sertéságazat aktuális problémáinak megoldása érdekében. Az egyeztetésen többek között a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért, illetve élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára, a Nemzetgazdasági Minisztérium költségvetésért felelős helyettes államtitkára, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége, a Magyar Állattenyésztők Szövetsége, valamint a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke vett részt.

forrás:heti válasz.hu

Leave a Reply 202 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: