< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Újabb mutyi? Feljelentés a gyanús közbeszerzés miatt

| Mobile | RSS

Újabb mutyi? Feljelentés a gyanús közbeszerzés miatt

Hihetetlen közbeszerzést írt ki az állami tulajdonú Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ): alig több mint a mögöttünk álló hosszú hétvége állt rendelkezésére azon cégeknek, akmelyek pályáznának a 700 milliós, kommunikációs tevékenységet magában foglaló feladatra. Az ügyben feljelentés született, most már a rendőrségnél pattog a labda.

Egy újabb gyanús közbeszerzési pályázatra derült fény: az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. hétszázmillió forint értékű kiírása pénteken jelent meg a Közbeszerzési Értesítőben úgy, hogy a benyújtási határidő augusztus 21-e, kedd volt. Mindez azt jelenti, egy hosszú hétvége állt a jelentkezni vágyó cégek rendelkezésére, hogy elkészítsenek egy szakszerű, minden elvárásnak megfelelő pályázatot. A győztes egyébként az OHÜ számára kommunikációs feladatokat végezhet majd el: egyebek közt kreatív stratégiaalkotást, PR feladatok ellátását, médiatervezést illetve médiavásárlást és médiastratégia-alkotást.
Infinety network
Felelőtlen gazdálkodás a közpénzekkel?

Az egészben az az érdekes, hogy mindezt elvileg szabályos körülmények között teszi a hulladékgazdálkodási szerv, hiszen a Fidesz által kreált új közbeszerzési törvény – nyilván nem véletlenül – lehetőséget ad arra, hogy indokolt esetben rövidített eljárásokkal éljen a kiíró. Viszont ebben az esetben meglehetősen vitatott, hogy az esetleges ajánlattevőknek szinte csak a hosszú hétvége állt rendelkezésükre a pályázat megfelelő elkészítésére. Mindez pedig szinte lehetetlen, ismerve az ilyen dokumentumok összetettségét és egy több mint 700 milliós, az OHÜ kommunikációs stratégiáját magában foglaló pályázat szakmai elvárásait. Arra természetesen gondolni sem mer senki, hogy valaki vagy valakik már korábban értesültek erről az eljárásról és ők már időben nekiláthattak a pályázati anyagok elkészítésének.

Az ügyben az LMP kedden rendőrségi feljelentést tett. Mint mondják: ezzel az eljárással jelentősen csökkent az ajánlattévők köre, amellyel magasabb lesz a közbeszerzési ár, így pedig vagyoni hátrányt okoznak a kiírónak, s így az államnak is. Úgy vélik: mindez felelőtlen gazdálkodás a közpénzekkel.

Már beadták a feljelentési dokumentumokat

Az LMP politikusai által jegyzett feljelentésben egyebek közt leszögezik: “Az ajánlattételre rendelkezésre álló, egy teljes munkanapot sem magába foglaló határidő lehetetlenné teszi a megfelelő ajánlattételt. A részvételi dokumentáció beszerzése (amelyre csak munkanapokon 9-12 óra között van lehetőség!), a hétszáztizenhat millió forintot meghaladó szerződéses tevékenységre érdemi ajánlat készítése, a gazdasági, pénzügyi és szakmai követelmények igazolása, az alkalmasságot igazoló ajánlattételi dokumentáció összeállítása és ellenőrzése még akkor is teljesíthetetlen ennyi idő alatt, ha az egyébként a kiírásnak megfelelő, felkészült ajánlattevő haladéktalanul értesül az ajánlattételi felhívásról”.

A feljelentés arra is rávilágít, hogy valójában nem volt indokolt a gyorsított tárgyalásos eljárás alkalmazása. “Bár a kommunikációs tevékenység az OHÜ alapfeladata, a társadalmi hozzáállást formáló kommunikációs tevékenység jellege nem olyan, ami bármilyen tekintetben indokolná a sürgősséget vagy a 2012-es évhez való kötődést. Hamis tehát az az állítás a hirdetményben, hogy ‘a beszerzés gyors megvalósítása nélkül ajánlatkérő nem tudja ellátni feladatát’. Kommunikációs tevékenység tekintetében a törvény ‘kivételes’ és ‘sürgős’ feltételei csak rendkívüli esetben állhatnak fenn, az OHÜ tekintetében jelen megrendelés esetében ezek nem igazolhatóak. A legkevésbé igazolható pedig a határidőnek a törvényi minimumban történő megállapítása, különösen pedig oly módon, hogy egy teljes munkanap se álljon az ajánlattevő rendelkezésére” – írják. De a dokumentum arra is kitér, hogy ha az eljárásra olyan ajánlat is érkezik, amely az ilyenkor elvárható szakmai színvonalat mutatja, “komolyan felvethető a gyanúja annak, hogy az ajánlattételi feltételeket az ajánlattevő korábban megismerte, azokat az ajánlattevő számára valaki eljuttatta”.

Ebből már sehogy sem lehet jól kijönni

Szilágyi László országgyűlési képviselő, az LMP hulladékgazdálkodási szakpolitikusa közölte: a nemrég létrejött hulladékgazdálkodási ügynökség feladata a szelektív hulladékgyűjtés és -hasznosítás koordinálása. Az állami cégnek bevételei egy meghatározott részét kommunikációs kampányokra, egyebek közt környezetei nevelési kampányokra kell fordítania. A képviselő szerint az ügynökség így már hét hónapja tisztában lehetett azzal, pályázatot kell kiírnia, amire végül csak négynapos határidőt hagytak.

Az ökopárt egyben bejelentette: benyújtottak egy törvényjavaslatot a hasonló esetek megelőzéséért. Ebben megakadályoznák a gyorsított eljárásos közbeszerzések kiírását azokban az esetekben, amikor a közpénz felhasználását törvény írja elő, vagyis a pályáztatásra időben számítani lehet. Mint ahogy a beadványuk indokolásában fogalmaznak: a jelenlegi helyzet “olyan korrupciós nyomást helyez a jogalkotásra, amelynek csökkentése az Alaptörvény közvagyon-védelmi rendelkezései alapján is indokolt”.
forrás:stop.hu

Leave a Reply 334 megnézve, 1 alkalommal mai nap |